Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No ceny leca bo zydy koncza brac. 

Wniosek dzis skladalem. Jesli ktos mial  na 1 marca a na dzien skladania skasowal to wedlug tego co odbieral wniosek pomoc sie nie nalezy. Tak przynajmniej tlumaczyl babce przede mna co do bykow i swin.

Opublikowano
47 minut temu, Bugii napisał:

No ceny leca bo zydy koncza brac. 

Wniosek dzis skladalem. Jesli ktos mial  na 1 marca a na dzien skladania skasowal to wedlug tego co odbieral wniosek pomoc sie nie nalezy. Tak przynajmniej tlumaczyl babce przede mna co do bykow i swin.

Dzwoniłem na infolinie  i dowiedziałem się, że do końca terminu składania wniosku (30 września) trzeba mieć przynajmniej 1 szt na stanie (obojętnie w jakim wieku).

Jak ktoś 1 marca 2020 miał co najmniej 3 sztuki w wieku 12-24mc i do 30 września wyprzedał wszystkie sztuki (zlikwidował hodowlę)  to wtedy nie dostanie pomocy.

Opublikowano
3 godziny temu, ab23 napisał:

No a powiedzieli kiedy wrócą po jajcuny 

Wczoraj miałem tel. to mięsne według tego pana 7,5 netto

2 tygodnie kwarantanny w

odlot 4 tygodnie w domku 2 tyg kwarantanny i mocny chwyt za tasak 😁

3 godziny temu, AdamRo napisał:

Jeśli Jarek z Żoliborza nie narozrabia to za 5-6 tygodni wrócą. Nie wiadomo tylko z jaką ceną.

A Ty po ile masz tusze rkowe?

Opublikowano
1 godzinę temu, pawelek32 napisał:

Dzwoniłem na infolinie  i dowiedziałem się, że do końca terminu składania wniosku (30 września) trzeba mieć przynajmniej 1 szt na stanie (obojętnie w jakim wieku).

Jak ktoś 1 marca 2020 miał co najmniej 3 sztuki w wieku 12-24mc i do 30 września wyprzedał wszystkie sztuki (zlikwidował hodowlę)  to wtedy nie dostanie pomocy.

Dokładnie. Mój kolega ma jedną sztukę, z tym że na dzień 1.03 miał 4 i był dzisiaj w agencji to mu powiedzieli że może złożyć wniosek, a ja kurcze mam ok 30, trochę krów a z opasów ostatnio miałem więcej jalowek,  na dzień 1.03 było 3 byków tylko że jeden kończył 12msc dopiero 5.03 i kurcze 5 tysi mi przeszło koło nosa o 4 dni za młodego byka, a do krów mogę ale to przeciez tylko 1 tys. dopłaty, no ale cóż mówi się trudno i..... żyje się dalej😉

• Like 1
Opublikowano

Mam z kolegą ze wsi to samo, na 1 marca mamy po kilkanaście sztuk, obecnie zero i nici z pomocy. Wszystko sprzedaliśmy w dobie wirusa, ponieśliśmy rzeczywiste straty. Mają w rejestrze ile kto sprzedał, prosta sprawa, ilość sztuk x jakaś kwota. Patologia nie z tej ziemi. 

Opublikowano (edytowane)

No to trzeba coś kupić do końca września i będzie git . To do wiesławzetor

11 godzin temu, mikic360 napisał:

507116903 Agrikor prosze bardzo 🙂

Dzięki 

Edytowane przez marek80z
  • Like 1
Opublikowano
20 minut temu, WiesławZetor napisał:

Mam z kolegą ze wsi to samo, na 1 marca mamy po kilkanaście sztuk, obecnie zero i nici z pomocy. Wszystko sprzedaliśmy w dobie wirusa, ponieśliśmy rzeczywiste straty. Mają w rejestrze ile kto sprzedał, prosta sprawa, ilość sztuk x jakaś kwota. Patologia nie z tej ziemi. 

Nie wiem czy tak sie da, jak bys kupil cielaka nawet mozna kilka dni date do tylu. Później mozesz sprzedac

Opublikowano
1 godzinę temu, MariuszDe napisał:

Dokładnie. Mój kolega ma jedną sztukę, z tym że na dzień 1.03 miał 4 i był dzisiaj w agencji to mu powiedzieli że może złożyć wniosek, a ja kurcze mam ok 30, trochę krów a z opasów ostatnio miałem więcej jalowek,  na dzień 1.03 było 3 byków tylko że jeden kończył 12msc dopiero 5.03 i kurcze 5 tysi mi przeszło koło nosa o 4 dni za młodego byka, a do krów mogę ale to przeciez tylko 1 tys. dopłaty, no ale cóż mówi się trudno i..... żyje się dalej😉

Mam kolego tak samo, już na początku kiedy mówili o tym projekcie pisałem że nie sptawiedliwie dzielą kasę ale cóż to Polska  pomysł dobry a wykonanie niekoniecznie 

Opublikowano

W agencji mówią, że jak teraz kupię, to uznają to za sztuczne warunki. Nie warto chyba zawracać sobie gitary. Ale wszyscy urzędnicy i te opiniujące izby rolnicze to debile. 

Opublikowano

Kurła tez miałem na dzień 1 marca tylko  2 byki po sprzedałem w połowie lutego, potem kolejny pod koniec marca doszedłby mi taki co miał 12 miesięcy i 6 tys poszło się walić 😛 do wniosku trzeba jakieś załączniki dołożyć czy nie bardzo? 

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, WiesławZetor napisał:

W agencji mówią, że jak teraz kupię, to uznają to za sztuczne warunki. Nie warto chyba zawracać sobie gitary. Ale wszyscy urzędnicy i te opiniujące izby rolnicze to debile. 

Na pewno Ci tak nie powiedzieli. Liczy się stan na 1 marca 

Jakie załączniki trzeba dołączyć? 

Edytowane przez sporex321
Opublikowano
9 minut temu, radekz200 napisał:

Kurła tez miałem na dzień 1 marca tylko  2 byki po sprzedałem w połowie lutego, potem kolejny pod koniec marca doszedłby mi taki co miał 12 miesięcy i 6 tys poszło się walić 😛 do wniosku trzeba jakieś załączniki dołożyć czy nie bardzo? 

Żadnych załączników tylko sam wniosek wpisujesz swoje dane w sumie to zakreślasz parę kratek resztę mają w systemie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Dodaj nową pozycję...
v