Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rejon?

18 minut temu, 6465 napisał:

Nie wiem jak u was,  u mnie w okolicy łatwiej kupić byczka niż jałoszke 

Pewności że 100% to ja nie mam. Aż tak się nie znam. 

Kwestia co? Dobrych jałówek SM ciężko dostać

Opublikowano

Dziś sprzedawałem na żywa wagę mieszańca cena 7.20 miesiąc temu za simentala 7.60  . Byczki w wieku poniżej 24 msc cena nie jest zbyt dobra na dzisiejsze czasy. Pozdrawiam.

Opublikowano

pojechały te moje hf po 6.4 netto a dziś pośrednik zadzwonił i mówi popraw fakturę bo muszę ci dołożyć 10 gr. świat się kończy. ;)

Opublikowano

.O Kali to posrednik zaimponowal .A z merkosurem łatwo ich zatrzymać. Antybiotyki hormony wzrostu gmo dobrostan zwierząt, tylko tym na górze zbyt mocno łapka się lepi 

Opublikowano (edytowane)

Poczytaj sobie. Stracą ci co mają mięso klasy premium. Czyli typowe hodowle ras mięsnych. Ja mogę spać spokojnie, mam hf i mieszanki. Takie to idą na burgery  i karmę dla psów. 

Jakby rząd miał jaja to do Wielkiej Brytanii jechał negocjować ten brexit. 

Tam też sporo naszej wołowiny jedzie. 

U nas nie ma kto się tym zająć. A potrzebna jest osoba od takich spraw. Żadne strajki nie pomogą. 

Edytowane przez leszek1000
Opublikowano
14 minut temu, leszek1000 napisał:

Poczytaj sobie. Stracą ci co mają mięso klasy premium. Czyli typowe hodowle ras mięsnych. Ja mogę spać spokojnie, mam hf i mieszanki. Takie to idą na burgery  i karmę dla psów. 

U nas nie ma kto się tym zająć. A potrzebna jest osoba od takich spraw. Żadne strajki nie pomogą. 

Jak będzie importowana wołowina z Ameryki południowej  to każdy straci. Ich tania wołowina zbije ceny naszego bydła premium to i hf stanieje.

Opublikowano (edytowane)

To będzie wołowina premium. A transport też kosztuje więc taniej już nie będzie. Chodzi o to, że dobre czasy na wołowinę minęły. Trzeba się przyzwyczaić do takich cen. 

Edytowane przez leszek1000
Opublikowano
31 minut temu, leszek1000 napisał:

Tam jedzie wielkie nic. Dla nas ważny jest Włoch, Hiszpan no i Germaniec

Kraje bliskowschodnie to wołowina premium

Opublikowano

Jak trafił na gospodarza co 5.5 starczy to grzech było konkurencji zostawać. Jeszcze by kto 6 dał i wtedy lipa 

Albo najmniejszy stał by się najcięższy 

Opublikowano
Cybulek17 napisał:

Ugadany na jutro załadunek 17 sztuk  . Byki hf'y 6.50 netto , jałówka mm 7 netto i krowa mm 6 netto , skitka 6% . Wagi z oka 800 - 850kg . Stały odbiorca - ubojnia .

Kto odbiera?

Opublikowano

Kolego Cybulek, domyślam się, że przynajmniej część cielaków kupujesz przy tej skali. 6.50 za te HF-y, liczyłeś ile Cię kosztowała pojedyncza sztuka?

Opublikowano

Panowie... Nudne już są takie pytania.... Ja szacował bym dochodowosc w cyklu 5 czy dziesiecioletnim,przecież  rok traci rok płaci... Nawet jak mu nic nie zostało, to zostanie jak wszyscy inni polikwiduja 😎

• Thanks 1
  • Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v