Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, Bugii napisał:

I bez piatki od 2 lat bida z nedza z tym bydlem. A teraz przy drogim zbozu, qq, rzepaku i dobrych plonach to i bez piatki masowa likwidacja. Handlarzyki i ubojnie niedlugo beda tylko wybrakowane krowy mleczne rozrywac bo nic innego nie bedzie.

Bydło tanie bo ludzie świnie polikwidowali a na wstawiali cielaków w każdej wolnej komórce i stodoły poprzerabiali na obory, a zboże wcale nie jest drogie, 10 lat wcześniej były podobne ceny.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, ppiotr napisał:

Bydło tanie bo ludzie świnie polikwidowali a na wstawiali cielaków w każdej wolnej komórce i stodoły poprzerabiali na obory, a zboże wcale nie jest drogie, 10 lat wcześniej były podobne ceny.

No tak bylo kiedys. Gdy hf byly po 8-8.5zl. Tetaz z bydlem robia to samo co ze swinmi. Masowe likwidacje. A pszenica po 900 zl i plony 6-8 ton przy kosztach nawozow i malej pracochlonnosci jest duzo wiekszy zysk niz przy tym bydle. 

A jesli sie myle to czemu ceny i zainteresowanie cielakami polecialo na pysk.....? 

Edytowane przez Bugii
Opublikowano
13 godzin temu, ppiotr napisał:

Nie jest źle w miescie ludzie tez za kolorowo nie mają bede powtarzał do znudzenia

Opublikowano

Emilka z Laszek te jaja by pewnie jeszcze sobie usmażyła hahaha

Opublikowano (edytowane)

A w wiadomościach na Polsacie że rolnictwo produje 30%smogu czytaj dwutlenku węgla

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano

Eee i zaraz się posypie że cie handlarz oskubal na wadze bo tyle dał lub co gorsze Ty oskubales handlarza  i przeplacil i teraz biedny będzie i rodziny nie wykarmi i lizyngu nie zapłaci i gargamedon będzie 😂

Opublikowano (edytowane)

Pamiętam, jak w latach 80 żona była w szpitalu. Gdy rozmawiała z ludźmi na sali, wszyscy z szacunkiem odnosili się do pracy na wsi, do rolników. Wspomina to do dziś. To byli ludzie, co znali życie na wsi, mimo, że żyli w mieście. A teraz dzieciak myśli, że mleko i mięso jest z marketu, a do marketu przyjeżdża z jakiejś tam fabryki. Pewnie nie wiedzą, że mięso pozyskuje się ze zwierząt. I dla takich ludzi jesteśmy tyranami, zabójcami pozbawionymi wszelkich uczuć. Do tego słyszą o ciągłych dopłatach. I nawet się nie dziwię, bo kiedy byś nie włączył tv to pierd...lą o milionach ojro płynących na polską wieś. To celowe skłócanie. Wolałbym zlikwidowanie dopłat w całej unii, ale to niemożliwe, muszą nas trzymać za mordę. To najlepszy instrument. Wczoraj na Focus tv oglądałem o produkcji soi w Ameryce południowej. Organizacje Eko latają dronami po polach, biorą próbki, uprzykrzają życie , mają producentów za morderców. A co wykryli w soi? Mankozeb (U nas stosowany np w ziemniakach) i epoksykonazol (zboża). Czyli my też jesteśmy mordercami. Kilka lat i nie będzie czym chronić swojej pracy...Takie czasy. Nagonka dopiero się zaczyna. Ludzie chcą taniej żywności, to mają.  

Edytowane przez WiesławZetor
Opublikowano

Wiesiu dobrze prawisz. Jak byla ta slynna krowa 500+ w tekewizji to przyjechal woj miastowy i krzyczal ze do kazdej krowy miesiecznie dostane 500+. Pomylillo sie im z dzieciakami. Czyli 80x 6 tys= 480tys na rok. Nie dostalem nic bo krowy mam na uwiezi i nie wypasam ich. Ale krzyk byl jakbym miliony dostal. Takie jest pojecie miastowych i propaganda tvpis.

• Like 2
Opublikowano

Lepsze jest jeszcze to że nawet dzieci ze wsi nie wiedzą jak bydło wygląda. Kiedyś dalszy sąsiad przyszedł z wnuczkiem coś pożyczyć , to okazało się że wnuczek nie widział krowy. Chociaż u mnie byka zobaczył

Opublikowano

Ale co się dziwić dzieciokowi, jak całe gminy są gdzie nie ma krowy albo co najwyżej zamknięte w oborze cały rok 

Opublikowano
2 godziny temu, Bugii napisał:

Wiesiu dobrze prawisz. Jak byla ta slynna krowa 500+ w tekewizji to przyjechal woj miastowy i krzyczal ze do kazdej krowy miesiecznie dostane 500+. Pomylillo sie im z dzieciakami. Czyli 80x 6 tys= 480tys na rok. Nie dostalem nic bo krowy mam na uwiezi i nie wypasam ich. Ale krzyk byl jakbym miliony dostal. Takie jest pojecie miastowych i propaganda tvpis.

Ja gdybym miał 500 plus do krowy to już bym ich nie doił

Opublikowano

Scenariusz jest jasny. Likwidacja rolnictwa. Lewica jest dobra w te klocki. Patrz: hołodomor na Ukrainie, albo klęska głodu w Chinach lata 50. W gmeraniu przy rolnictwie są zajebiści. Także najlepsze przed nami 😁

W zasadzie to nie lewica, tylko bolszewicy, lewacy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v