Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam problem z cielakiem, siedzi razem z 2 innymi kolegami, lecz jest dużo słabszy od nich. Wodę mają w poidle do woli, siano również, paszę dostają dwa razy dziennie. Tamte 2 by się za nią pozabijały, a ten trochę poskubie i tyle, a jak go oddzielam i chcę dać indywidualnie to nie rusza  ani trochę. Był weterynarz, coś tam dostał plus zalecił dorzucić drożdży do paszy, ale niestety dalej lipa. W dodatku cały czas wygląda jakby był wzdęty, brzuch jak piłka, a przód i tył niestety zabiedzony, poniżej wrzucam zdjęcie delikwenta. Możecie podpowiedzieć jak mogę mu pomóc?

WmarBJ76bTFvjzYs_R786HhNWnpHXaCWaAalArnH

_wirrrPOL6K666VVjOWHLm1BUzpiCfzHFxIkLD4v

Edytowane przez misio3p
Opublikowano

Odrobacz hada. A jak dajesz mleko lub mlekopan to jak masz jak załatwić siare to dolewaj po szklance przez parę dni

Opublikowano
38 minut temu, przemek28_28 napisał:

Ni teraz mnie @Bugii rozbawiłeś. Rzeczywiście masz problem z liczeniem skoro w mleku kasy nie widzisz a w opasach tak😂😂😂😂😂.

Gdybym w mleku kasy nie widzial to nie trzymal bym 80 krow. 

A w bykach nigdy zbytnio kasy nie bylo. Nawet gdy po 8.5 zl byly. Tylko malo roboty i nizsze koszty przy produkcji mleka  bo cielak darmo, maszyny te same, jakies gorsze pasze ktore nie nadawaly sie dla krow. ale nikt do nich nie bedzie dokladal. Najwyzej cielak pojdzie na cielecine lub do pia......i tyle.

• Like 1
Opublikowano
41 minut temu, przemek28_28 napisał:

Ni teraz mnie @Bugii rozbawiłeś. Rzeczywiście masz problem z liczeniem skoro w mleku kasy nie widzisz a w opasach tak😂😂😂😂😂.

Też hoduję bydło mleczne i mięsne - mleczne zjadają lepsze pasze (kiszonki), a mięsne niedojady i gorsze pasze (zawsze się takie znajdą w gosp). I mięsne rosna praktycznie za półdarmo. 

• Like 2
Opublikowano
31 minut temu, misio3p napisał:

Mam problem z cielakiem, siedzi razem z 2 innymi kolegami, lecz jest dużo słabszy od nich. Wodę mają w poidle do woli, siano również, paszę dostają dwa razy dziennie. Tamte 2 by się za nią pozabijały, a ten trochę poskubie i tyle, a jak go oddzielam i chcę dać indywidualnie to nie rusza  ani trochę. Był weterynarz, coś tam dostał plus zalecił dorzucić drożdży do paszy, ale niestety dalej lipa. W dodatku cały czas wygląda jakby był wzdęty, brzuch jak piłka, a przód i tył niestety zabiedzony, poniżej wrzucam zdjęcie delikwenta. Możecie podpowiedzieć jak mogę mu pomóc?

WmarBJ76bTFvjzYs_R786HhNWnpHXaCWaAalArnH

_wirrrPOL6K666VVjOWHLm1BUzpiCfzHFxIkLD4v

W jakim wieku jest? Mlekozastępczy jakiś mu dajesz? Widać że go boli. Po mojemu to ma jakiś stan zapalny w układzie pokarmowym i na początek bym go ze dwa dni na elektrolitach postawił bez mleka. Mi czesto pomagało. Ewentualnie kuracja halocurem jeśli ma koło miesiąca bo mogą być pierwotniaki

Opublikowano

Mnie się q daje ze ci duzi będą mieli problem jak zboza spadną do 400 zl. Bo mały pójdzie do roboty. A dużo nie będzie miał kiedy pójść bo 100 ha to nie tak siup. Jeszcze by mogli coś z ciagnikami zrobić bo to głupota płacić 300 tys za nowy ciagnik. Licze ze przy zarobkach 3tys ciagniki wroca do cen około 100tys. Wtedy będzie można zdecydować się na zakup

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, misio3p napisał:

est z połowy lipca, już dobry miesiąc preparatu mlekozastępczego nie dostaje.

A to teraz jak się przyglądam to na wzdęcie żwacza wygląda. Przeżuwa? Może mu się nie odbijać, gazy zalegają i temu jest wzdęty. Wada zapadki .2 razu tak miałem. W wieku pół roku przeszło samo. Można próbować sondować aby spuścić gazy.A jeśli przeżuwa to nie wiem

Edytowane przez krzysieek
Opublikowano
11 minut temu, sabuliga napisał:

Mnie się q daje ze ci duzi będą mieli problem jak zboza spadną do 400 zl. Bo mały pójdzie do roboty. A dużo nie będzie miał kiedy pójść bo 100 ha to nie tak siup. Jeszcze by mogli coś z ciagnikami zrobić bo to głupota płacić 300 tys za nowy ciagnik. Licze ze przy zarobkach 3tys ciagniki wroca do cen około 100tys. Wtedy będzie można zdecydować się na zakup

Módl się człowieku żebyś swojego na długi nie sprzedawał, a nie marzysz o nowym...

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, sabuliga napisał:

Ile masz lat ze tak marzeniami żyjesz?😎😎😎😎

Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał:

Módl się człowieku żebyś swojego na długi nie sprzedawał, a nie marzysz o nowym...

Spokojnie nie mam żadnych mam 12 ha

Opublikowano

Przyszły, mam nadzieję niedoszły, minister skończył zootechnikę, a nie ma pojęcia o rolnictwie.

W ogóle co tam dzieje się na tych studiach zootechnicznych, że ich absolwenci są takimi ignorantami?

Kiedyś słyszałem Monikę Olejnik vel Stokrotka, która, przy okazji problemu z odstrzałem dzików i szkód jakie powodują w rolnictwie, powiedziała, że rolnicy specjalnie sieją przy lasach i na drogach przejścia dzików, aby dziki niszczyły im te uprawy. A rolnicy - cwaniacy wyłudzają z tego powodu odszkodowania.

• Haha 1
Opublikowano

Nie wiem, wątpię żeby się tym kierował, patrząc na jego wary to wydaje mi się , że od początku myślał o karierze w polityce i od dłuższego czasu musi się piąć po szczeblach kariery

• Like 1
Opublikowano

Stokrotka też kiedyś powiedziała, że poszła do tej szkoły bo miała blisko 😤 - jak któryś jej przypomniał, że jest zootechnikiem.

Dzisiaj oglądałem na TVN Kawa na Ławę i JEDYNIE Bosak bronił rolników i pokazywał sprzeczności w tej ustawie. Z PSL był ten zj** Misio Kamiński i też był za "ochroną zwierząt"

Genaralnie wydaje mi się, że ciężko będzie z odrzuceniem tej ustawy, bo kaczor dostał pier...ca w tej kwestii - teraz podobno wysłał listy imienne do senatorów aby poparli ustawę bez wprowadzania poprawek.

A opozycja, która niby w senacie ma większość jest ZA, a jak nawet widzi bezsens niektórych zapisów to i tak zagłosuje ZA i powie nam: chcieliście PISu - macie PIS, a jak checie zmian głosujcie w przyszłych wyborach na nas.

Duda też pewnie się wystraszy kaczki...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v