Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety są tu w więszości tacy co tylko patrzą zeby komuś dogryźć w i tak tym trudnym czasie. Wszyscy wiem ze nie jest kolorowo ale niech każdy decyduje za siebie, jeden chce zlikwidować niech likwiduje drugi powiększyć, niech powiększa co by mnie to obchodziło. A nie co drugi wpis to to, ze się nie opłaci i zeby wszyscy likwidowali. Może komuś się jednak opłaca, może ktoś lubi... 

• Like 3
Opublikowano

Drogie hobby. Wczoraj pogonilem. 2 renifery i jalowke .marzeniem jest na chwile obecną choć stara cena krowy .bo byków z dobrych czasów  niby wielkiego eksportu libanskiego prędko się pewnie nie zobaczy 

15959208733363082026151878680415.jpg

15959212551491186673478762471954.jpg

Opublikowano

Kto watowiec to w dochody ma wpisać sprzedaż odchodów?😃

Opublikowano
17 godzin temu, Cybulek17 napisał:

Wszystkie cielaki kupne.  100 sztuk kupione w podobnym czasie z fermy krów.  Koszt jednej sztuki to 5050.

Nie pytałem, żeby komuś dogryźć. Skoro 5050, to za***iście dołożyłem do swoich. Te co miały 800+ to na zero, ale zawsze znajdzie się kilka zdechlaczków z płucami. To do takich 650 dołożyłem pewnie tysiaka, raz że weterynarz, dwa, że wyszły koło 4300-4500...Dramat 🤬

Opublikowano
3 godziny temu, WiesławZetor napisał:

Nie pytałem, żeby komuś dogryźć. Skoro 5050, to za***iście dołożyłem do swoich. Te co miały 800+ to na zero, ale zawsze znajdzie się kilka zdechlaczków z płucami. To do takich 650 dołożyłem pewnie tysiaka, raz że weterynarz, dwa, że wyszły koło 4300-4500...Dramat 🤬

Kolego, (chociaż nie jesteśmy kolegami) Swoje stado już wyprzedałeś bo Cię zięć były wojskowy utrzymuje nie oceniaj innych swoją miarką. Jak Tobie się nie opłacało to nie znaczy że innym się nie opłaca. Nie mierz wszystkich swoją miarką. Zlikwidowałeś opasy to zamilknij.

Opublikowano
12 godzin temu, Karollorak93 napisał:

Niestety są tu w więszości tacy co tylko patrzą zeby komuś dogryźć w i tak tym trudnym czasie. Wszyscy wiem ze nie jest kolorowo ale niech każdy decyduje za siebie, jeden chce zlikwidować niech likwiduje drugi powiększyć, niech powiększa co by mnie to obchodziło. A nie co drugi wpis to to, ze się nie opłaci i zeby wszyscy likwidowali. Może komuś się jednak opłaca, może ktoś lubi... 

Nie wiem czy tak będą powiększac. Na wsi też brakuje ludzi do pracy a więcej więcej i więcej to tapet najbogatszych nie wytrzymają tego pędu życia. Na zachodzie mało kto gospodarzy wszyscy pracują a ziemię obrobia i tyle na biogazownie.do nas też to przyjdzie 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, gregory81 napisał:

Kolego, (chociaż nie jesteśmy kolegami) Swoje stado już wyprzedałeś bo Cię zięć były wojskowy utrzymuje nie oceniaj innych swoją miarką. Jak Tobie się nie opłacało to nie znaczy że innym się nie opłaca. Nie mierz wszystkich swoją miarką. Zlikwidowałeś opasy to zamilknij.

Masz coś z głową? Jaki zięć mnie utrzymuje? Mam dobrą ziemię i daję radę bez bydła, a w temacie każdy ma prawo się udzielać. Może boli Cię to, że pracujesz za darmo, ale to nie moja wina, ja chciałbym godnej zapłaty za pracę szczególnie dla hodowców. Bo praca w polu to pryszcz w porównaniu do obory/chlewni. U mnie HF na dziś +20 groszy za żywą. 

Opublikowano

Opłaca się czy nie opłaca hodowla wszelaka zanika wszyscy tną słomę 🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂

Na jutro R byk 7.7 natto ilość znikoma  chyba nie dołoże 🐂

Wiem wiem będę czekał $$ 

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, gregory81 napisał:

To ile Ci zostało od afery TVN? Przy tych cenach to by zarobić parę stów to musi mieć byk 800+ .

Opublikowano
5 godzin temu, marek80z napisał:

To ile Ci zostało od afery TVN? Przy tych cenach to by zarobić parę stów to musi mieć byk 800+ .

TVN tylko dobił. Na położenie rynku dużo zrobił pinii bef co zaginął z mięsem i kasą i wkurw Turków i Polaków, następnie H.kania Zbyszko i jeszcze parę gwiazdek rozwalilo rynek. Zanim służby zareagowały nie było ani mięsa ani kasy i rolników i pośredników 

Opublikowano
8 godzin temu, ab23 napisał:

Opłaca się czy nie opłaca hodowla wszelaka zanika wszyscy tną słomę 🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂

Na jutro R byk 7.7 natto ilość znikoma  chyba nie dołoże 🐂

Wiem wiem będę czekał $$ 

Kasa ładna, zakładam że do wuja B dajesz? 

Opublikowano

Pini samym Urbankom wisi 5baniek a oni zaś rolnikom płacili z poślizgiem jeszcze słyszałem o 2 zakładach z bliska ale tamte odpowiednio po 13i15baniek w plecy przez upadek a wiadomo kto kasy nie dostał...rolnicy są ostatni w tym sznurku płatności

Opublikowano

idzie cena na byka. Żyd kupuje. macie 2 tygodnie na sprzedaż potem znowu w dół. hf na piątek 6,7 netto

Opublikowano
1 godzinę temu, kali2107 napisał:

idzie cena na byka. Żyd kupuje. macie 2 tygodnie na sprzedaż potem znowu w dół. hf na piątek 6,7 netto

To nie kupował ? Ten Żyd ?

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, kali2107 napisał:

To była przyczyna dlaczego pewien pan szukał jakiś czas temu dobrego bydła na koniec lipca🤔

Opublikowano
3 godziny temu, HF86 napisał:

TVN tylko dobił. Na położenie rynku dużo zrobił pinii bef co zaginął z mięsem i kasą i wkurw Turków i Polaków, następnie H.kania Zbyszko i jeszcze parę gwiazdek rozwalilo rynek. Zanim służby zareagowały nie było ani mięsa ani kasy i rolników i pośredników 

Być może splot wydażeń o których piszesz miały wpływ lecz ja z nimi nie chandlowalem. Po emisji straciłem ok. 2 zł na kilogramie podobnie jak teraz od czasu korony. Jak dzwonię z pytaniem na co jest teraz zapotrzebowanie to słyszę że zapotrzebowanie jest cały czas. Towar idzie tylko ta cena

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v