Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wpuszczają już do armir ów ? Trza by cielaka przemeldować.

Opublikowano

No tak ale chodzi głownie o sprzedarz mleka jak jednostka certyfikująca, niewiem czy firma czy instytucja, coś jej się nie spodoba to może mleczarnia zaprzestać skupu mleka od ciebie,wiem ze umnie mają być z Warszawy czyli nie powiatu,bo mleczarnia zapowiedziała.

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Kallina86 napisał:

raczej nie żarty tylko wstawią Ci pewnie bydło za darmo i prawie za darmo je później od Ciebie zabiorą.policzą sobie grubą stawkę za kg takiego odsadka i odliczą później z byka jak będziesz zdawał

58 minut temu, HF86 napisał:

Spoko stanę się prezesem i tako będzie wy mi 20 gr z wbc i pany z branży mięsnej 30 jak im zabraknie bydła. Bez selekcji kto płaci ten ma i przytulam 50 gr na kg i kto mi powie że na bydle nie da się zarobić 

i to jest jedyny czysty i pewny zysk na bydle, bo na hodowli jedyne czego sie dorobisz to garb

Opublikowano (edytowane)

Znaczy ze jak byś miał kontrole nie zapowiedzianą to nie wejdą i bendą musieli zadzwonić czy wysłać list zeby się umuwić a ty zdąrzyśz się przygotować tak kaźdy robi.

Czyli brama roztwarta wpadają i mają ciebie,czy widziałeś w miastach bramy poroztwierane.Nikt nie zaprasza jak ktoś się chce spotkać musi się umówić nie zapowiedzianych kontoli da się uniknoć.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano

Jeżeli chodzi o magiczną skrzynkę to w Biurach Powiatowych przy wejściu były powystawiane skrzynki, urny jak zwał tak zwał. Żeby petenci mogli wrzucić zgłoszenia itd.

Opublikowano (edytowane)

Jak ciebie nie widzą i niema wejscia i pozamykane to niema kontroli,chyba logiczne.Zawsze ciebie może w danej chwili nie być jak kontrola nie umówiona.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
10 godzin temu, Elvis1090 napisał:

ja mam budynek 45 m długi 12 szeroki a wybudowany został w 88 roku wiec nie nowy... trzeba było kiedys myslec przyszłosciowo to bys z taczka i widłami nie latal po gierkowskich budynkach.

Wybuduj taki budynek dzisiaj od podstaw od golej ziemi,  to z tego bydła na obsluzenie kredytu by nie starczylo, obnażyło by moment jaki to jest biznes i niektorych wyliczenia o kosztów poszly by w zapomnienie. W budynkach splaconych z amortyzowanych lata temu to nawet z tego coś zostanie to zadne odniesienie czy jest to w miare opłacalne. Bez hejtu

• Like 1
Opublikowano

Po protu jako Europa nie jesteśmy w stanie konkurować z np Brazylią czy Ameryką. Tam są stada liczące w tysiącach szt. A u nas muszę wszędzie betonować, bo kare dostanę. 

Chcą w przyszłości wprowadzić zielona ład który jeszcze bardziej zmniejszy naszą konkurencyjność względem innym państw.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, tajwan1986 napisał:

to pochwal się wszystkim ile masz lat jak tak w 88 przyszłościowo myślałeś

no i jak byś teraz inwestował czy w halę czy w inny budynek to policz mi proszę ile czasu byś przy tych cenach co są odrabiał ten budynek, chodzi mi o zysk który masz z byka i koszty inwestycji po jakim czasie bys spłacił tę hale czy inny budynek opasami?gadać to i ja mogę różne rzeczy ale co innego jak ktoś slizga się na tym co rodzice sie dorobiali a inaczej jak ktoś chce sam coś zrobić

budynek wybudował mój ojciec a ja przerobiłem cały 5 lat temu tez kosztowało mnie to pracy i pieniędzy ale opłacało się bo ręcznie nie robię nic, ... a koszt hali łukowej na 60 szt to 40 do 50 tys budowałem taka 3 lata temu jako budynek magazynowy i z przykryciem blachą wyszło mi 20tys... to teraz sobie policz w ile czasu na 60 bykach zwruci ci sie 50 tys wtedy będziesz wiedział czy będzie się opłacać... Mi by się opłacało ale tobie pewnie nie... Najlepiej to polikwidujcie wszyscy hodowle zamiast narzekać wtedy przynajmniej ja Drogo byki sprzedam i tanio zborze kupie od was;-)

13 godzin temu, nexeqadore napisał:

O cielakach to chyba Zapomnieliście to napoić to sraczka to płuca tego zaszczepić tamte obejrzeć i tak w kółko

cielaki mam w Budkach zrobionych z mauzerów , polecam rozwiazanie kazdy stoi osobno na dworze nie trzeba stac i poic wlewasz mleko i same sobie radza, przez pierwsze 3 dni od przyjazdu tylko obserwuje zęby się nauczyły pic później radzą sobie same ze zdrowotnoscia tez o niebo lepiej... dodam ze kupuje partiami minimum po 10 szt. i pojenie trwa 5-10 min... Naprawde myslcie i szukajcie rozwiazan dla siebie na poprawe pracochłonnosci a nie narzekacie, wszystko na poczaktu kosztuje duzo pracy ale w czasie urzytkowania sie zwraca 

5 godzin temu, Unexpected napisał:

Wybuduj taki budynek dzisiaj od podstaw od golej ziemi,  to z tego bydła na obsluzenie kredytu by nie starczylo, obnażyło by moment jaki to jest biznes i niektorych wyliczenia o kosztów poszly by w zapomnienie. W budynkach splaconych z amortyzowanych lata temu to nawet z tego coś zostanie to zadne odniesienie czy jest to w miare opłacalne. Bez hejtu

budowanie budynku za miliony w dzisiejszych czasach czy do bydła czy jako przechowalnia paszy niema sensu... teraz trzeba myśleć i ciąć koszty dlatego jedyne co postawiłem i jeszcze postawie to Hala łukowa przy włożeniu własnej pracy wychodzi naprawdę korzystnie. 

odpowiedziałem ,teraz czekam na fale krytyki od tych co im si nic nie opłaca a nadal pracują w swoim gospodarstwie zamiast iść do pracy u kogos... 

Edytowane przez Elvis1090
  • Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Strongman napisał:

Dostałem cynk i już opuszczili swoje biura i kontrolują.W dodfatku tera te kontrole GMO.

chodzi o zakaz skarmiania pasz gmo ? to arimr nie ma nic do tego .          arimr możę sprawdzić czy  nie uprawiasz kukurydzy nom gmo  lub podległe  intytucje kontrolne jak PIORIN itp.     ale to może rządać fakture zakupu nasion lub wyrwać z ziemi roslinke i do badań oddać ,jak faktury lub worka po nasionach brak .        

Opublikowano
12 minut temu, Berthold napisał:

Jak tam u was ceny Hf? U mnie propozycja 6,10 więc  raczej lipa. Macie jakieś oferty??? 

Te 2 z wczoraj na żywiec 7 brutto oferta. Poszły na wbc jest ryzyko jest zabawa

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v