Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

,,Kobietę można zmienić,ale nic to nie zmieni'' 🙆‍♂️      , Dobrze i obornik,W lato w suszę wywiozłem obornik na trawę przed deszczem🙏. dałem go na grubo,że potem włóką rozciągałem. A deszcz przyszedł za tydzień.Ludzie d*p... się śmieli. W trawie różnica była widoczna już w zeszłym roku,a w tym to jak odciął. Tak że z gównem,tak jak i z hu...,nie ma żartów😐

Opublikowano
Dnia 22.05.2020 o 00:28, tajwan1986 napisał:

no nie wypierdolę  bo kończę ale jeszcze trzymam i muszę dohodować to dziadostwo

pojedyncze przypadki nie tworzą reguły.w mojej okolicy większość gospodarzy co są nastawieni na mleko sprzedaje wszystko jak leci z byczków a i jałówek wszystkich sobie nie zostawiają.i nie ważne czy to hf czy mieszńce z mięsnym czy SM

no i tutaj mądrze prawisz bo tak uczciwie policzyć to nawóz tylko z tego zostaje.

dzisiaj był handlarz i wycenił mi 6 sztuk waga od 700-800 kg wiek srednio 22 miesiące.zaproponował po 7.5 brutto.rozwazam propozycje

i tak przeliczyć to na złotówki waga średnia 750, najpewniej zrzuci z tego 7% 

czyli 750 x 0,07 = 52,5 kg

po zaokrągleniu policzy 700 czystej wagi 

700 x 7,5 = 5250 zł

teraz policzyc ile z tego byka jest przychodu dziennego przez 22 miesiące

22 x 30 = 660

5250 / 660 = 7,95

8 zł przychodu nie zysku.w te 8 zł trzeba wliczyć koszt zakupu cielaka, paszę którą zje a można byłoby sprzedać, woda, prąd, ewentualnie jakiegoś weterynarza i co najważniejsze swoją stawkę godzinową którą się na te plagę poświęca,nawet po najniższej krajowej.żeby to miało sens jakikolwiek to żywiec powinien być minimum 10 zł

Ty to masz te swoje wyliczenia!

Jezeli nie zarabiasz na bydle to po h+j je trzymasz idz do roboty zarob 3000zl i sb wolnej chwili LEŻ.

Ps. Do swojch wyliczen policzyles zakup cielaka,ale nie odjoles od tego doplaty do cielaka x2 bo trzymasz go przez dwa lata plus doplaty do ziemi.  

Opublikowano
10 godzin temu, Baks00 napisał:

Kumpel wypchal 2 MMxSM 785kg i 807kg po 7.30 netto.Coś  jałówka i krowa  spadła niby

Niby może tak. W rzeczywistości do góry, powoli ale do góry.

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Kret1992 napisał:

Ty to masz te swoje wyliczenia!

Jezeli nie zarabiasz na bydle to po h+j je trzymasz idz do roboty zarob 3000zl i sb wolnej chwili LEŻ.

Ps. Do swojch wyliczen policzyles zakup cielaka,ale nie odjoles od tego doplaty do cielaka x2 bo trzymasz go przez dwa lata plus doplaty do ziemi.  

No to wylicz mi ile mi zostało?  Dwa lata temu kupiłem 4 cielaki od handlarza za 6700 jeden mi zdechł dwa chorowaly. Dopłatę wziąłem do 2. Sprzedałem je niedawno po 7 brutto. Waga ich to : 770, 670, 690 brutto minus 7%. Trzymam bydło już że 20 lat ceny były jeszcze gorsze czasami lecz plony były lepsze. Z ostatnich dwóch lat plony że zboża to średnio 2 tony z hektara. Przy poprzednich latach plony był na poziomie 4-5 tony. 

Opublikowano

Kolega kupił odchowane cielaki litwini 10sztuk po 1100zl niby ncb zdechło dziadów 8w ciągu dwóch tygodni zostały mu dwa to dopiero interes życia...jak o tym gadał to normalnie łzy w oczach oczywiście chłopak pracuje normalnie ma trochę ziemi chciał trochę jeszcze dorobić...

Opublikowano

Doplate trzeba nie liczyc to koszty leczenia i upadkow. No i doplata tylko do 20 sztuk. Co to za psia ilosc. Trzeba kombinowac i na kilka gospodarstw stado rozpisywac. A tu zaczyna sie dodadkowa robota papierkowa.

• Like 1
Opublikowano

Była niżej,  krowa chodziła ok 4,5 netto, teraz jest około 5. Mowa oczywiście o realnej wadze i jedynkowej krowie powyżej 650 kg.

Jałówka hf na tą chwilę 5-6 netto

Mięsna od 6,5 do nawet 7,5 netto.

Opublikowano
Dnia 22.05.2020 o 00:28, tajwan1986 napisał:

muszę dohodować to dziadostwo

Czy tylko mi przypomniał się Kanalia36?

Tajwan nie ma co się emocjonować ekonomiką rolnictwa. Każdy liczy na swój sposób i każdy ma inne gospodarstwo.

Mi się opłaca trzymać parę sztuk bydła bo bawię się w ekologie i to lubię. Uświadamiać też nikogo nie musisz bo na forum raczej nie ma "byczych prawiczków" i każdy wie jak to wygląda i czym to pachnie.

Opublikowano
3 godziny temu, zkordalski napisał:

Kolega kupił odchowane cielaki litwini 10sztuk po 1100zl niby ncb zdechło dziadów 8w ciągu dwóch tygodni zostały mu dwa to dopiero interes życia...jak o tym gadał to normalnie łzy w oczach oczywiście chłopak pracuje normalnie ma trochę ziemi chciał trochę jeszcze dorobić...

Płuca ? 

Opublikowano
5 godzin temu, zkordalski napisał:

Tak to jest jak się dwie sroki za ogon ciągnie a nie ma pojęcia o hodowli. Przecież jak padły tak szybko to już z daleka widać że to zdrowe nie jest. Napewno płuca bo te litewskie czy łotewskie z tego słyną. Jak się zaczyna hodowlę czy uprawę specjalistyczną to nigdy nie rzuca się na głęboką wodę. Mógł kupić 2 razy po 5 szt.  

Opublikowano
3 godziny temu, szaman1 napisał:

Tak to jest jak się dwie sroki za ogon ciągnie a nie ma pojęcia o hodowli. Przecież jak padły tak szybko to już z daleka widać że to zdrowe nie jest. Napewno płuca bo te litewskie czy łotewskie z tego słyną. Jak się zaczyna hodowlę czy uprawę specjalistyczną to nigdy nie rzuca się na głęboką wodę. Mógł kupić 2 razy po 5 szt.  

Tak to jest bez cytowania poprzedniego posta kiedy ktos w międzyczasie doda inny post 😎 Sołtysku odpowiadałem na powyższy wpis. Pozdrawiam serdecznie... 

• Like 2
Opublikowano

Kurde i ja w pierwszej chwili pomyślałem że coś Ci się stało😊

Opublikowano
4 godziny temu, szaman1 napisał:

Oj człowieku weź się zajmij się sobą. Odezwał się specjalista od hodowli. Dziwicie się że nie szanują nas i naszej pracy ludzie nie związani z rolnictwem jak w samej branży jest jak jest. Zero jakiej kolwiek jedności tylko odrazu po bandzie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v