Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zależy od wybicia , jak wybicie 50 % to 12,5 mnożysz przez 0,50                         jak wybicie 53 % to 12,,5 x 0,53            itd   dla  wybicia 57 % =      12,5 x 0,57 =7,125

• Like 1
Opublikowano

A więc miałem ubój z konieczności. Krowa po ocieleniu dwa dni i przestał wstawać ewidentny  przemieszczenie biodra i pęknięcie miednicy. Krowę ubiła firma z konieczności . Wszystko bardzo czysto i humanitarnie wcale nie cierpiała. Koszta ubojni to 500zl plus 50zl kwit od weterynarza o uboju. Konieczności i Badanie krowy na miejscu. Krowa dała mięsa za 1100zl więc dostanę przelew na kwotę 600zl sztuka ważyła na oko 650kg  . Resztę pozostawiam wam do komentarza .... Uważam że ten ubój w gospodarstwie super sprawa zero krwi cierpienia krowy ale kwestia rozliczenia wiele zostawia do dyskusji

Opublikowano
1 godzinę temu, nexeqadore napisał:

Mam pytanie do znawców WBC Ile to jest 12,50 na żywą wagę

12,50 netto uczciwe na WBC to dla rolnika dzis tyle, ze lepiej nie znajdziesz. :)

• Thanks 1
Opublikowano

Z 2 lata temu w takiej cenie stare krowy szły a dziś łzy w oczach żeby po tyle Byki o klasę ożenić na uczciwej ubojni.

Opublikowano
2 godziny temu, zkordalski napisał:

A więc miałem ubój z konieczności. Krowa po ocieleniu dwa dni i przestał wstawać ewidentny  przemieszczenie biodra i pęknięcie miednicy. Krowę ubiła firma z konieczności . Wszystko bardzo czysto i humanitarnie wcale nie cierpiała. Koszta ubojni to 500zl plus 50zl kwit od weterynarza o uboju. Konieczności i Badanie krowy na miejscu. Krowa dała mięsa za 1100zl więc dostanę przelew na kwotę 600zl sztuka ważyła na oko 650kg  . Resztę pozostawiam wam do komentarza .... Uważam że ten ubój w gospodarstwie super sprawa zero krwi cierpienia krowy ale kwestia rozliczenia wiele zostawia do dyskusji

Jakie Koszta ubojni ? Przeważnie przyjeżdża mała chłodnia robią co należy i jadą a umawiasz się na cenę indywidualnie. Przyjazd i ubój jest po ich stronie. Teraz za taką sztukę powinieneś dostać 900-1000 zł na czysto co nie zmienia faktu że oddana "za darmo" :(

Opublikowano

u nas tylko ubojnie czekają na takie zgłoszenia. mają mięso prawie za darmo.

Opublikowano
2 godziny temu, Kentar napisał:

12,50 netto uczciwe na WBC to dla rolnika dzis tyle, ze lepiej nie znajdziesz. :)

To jak się ma do tego to że handlarz przysyła ceny na WBC 12,50 za o klasę a na żywą chce dać 6, 20

Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał:

zależy od wybicia , jak wybicie 50 % to 12,5 mnożysz przez 0,50                         jak wybicie 53 % to 12,,5 x 0,53            itd   dla  wybicia 57 % =      12,5 x 0,57 =7,125

napewno 12,5 i z tego 50 procent to 7 cos tam

7 minut temu, nexeqadore napisał:

To jak się ma do tego to że handlarz przysyła ceny na WBC 12,50 za o klasę a na żywą chce dać 6, 20

wszystko ok chce zarobic 20 gr

Opublikowano

Do tej pory miałem jeden ubój z konieczności w listopadzie ubiegłego roku. Wtedy jeszcze nie był powiatowy do tego potrzebny, mój weterynarz wypisał kartę w ramach obsługi gospodarstwa. Krowa leżała po porodzie ponad tydzień, nie wiem, jakie miała wybicie, ale wtedy dali za nią 2100.

Opublikowano

kw22         a to już jak sobie policzymy bo        700 kg - 7 % skitki =658 kg x 7 zł \kg =4606 zł                          700 kg x 50  % wybicie = 350 kg x 12 ,5 za kg =4375 zł                      

Opublikowano

Jak to jest ze oferuje taki posrednik czy ubojnia 6,20 za zywa wage netto bo nic nie idzie bo taki zastuj bo granice zamkniete a moga odebrac od rolnika nawet na drugi dzien To co z tym robia pewnie wieszaja na hakach i sie na to patrza 

Opublikowano (edytowane)

Powiem tylko że dzwoniłem do kilku ubojni z listy i mieli albo różne terminu odbioru albo tekst że może cała w kontener ta ubojnia była z polecenia że dobrze płaci.... Ja pier**le już te obwozniki czarodzieje lepiej płacili człowiek chciał tak jak się należy legalnie oficjalnie i Teraz pokazałem jak to po tych zmianach gdzie miało być lepiej jest jak było a może i jeszcze gorzej ma plus że zwierzę wogole nie cierpi i jest to humanitarnie i szybkie. Koszta takie policzone właśnie za przyjechanie utylizację reszty i tego rzeźnika a potem na ubojni kolejny lekarz co niby odwala pół krowy gdzie może z 10% było na odrzucenie  a każdy wie że jest to oszustwo którego nie udowodnimy . Możesz podać nazwę tej firmy /?

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano

chce Cię orżnąć na wbc. Nie sprzedawaj mu w ogóle.

Opublikowano
4 godziny temu, zkordalski napisał:

Tak dla porównania napiszę . Parę dni temu przyszło rozliczenie uboju z konieczności  za byka hfa +- 500kg żywca, wiek 20msc . Dwa tygodnie po urodzeniu  przestał samodzielnie wstawać , ale jakoś tam na swój sposób sobie rósł. Rozliczenie jak dla mnie śmieszne bo wygląda jak kupno worka nawozu czy  koncentratu ,  to znaczy  ilość ( szt ) - 1 , należność netto , brutto  i tyle ... troche zagadkowe .Dało za niego 2400 bez paru gorszy,  ani to źle ani dobrze . 

Co do tego , że to super sprawa bez krwi i cierpienia to mam akurat odmienne zdanie bo nie podchodzi mi to .

Opublikowano

Rozmawiałem dzisiaj że znajomym był u niego handlarz dawał 6.7 Za jałowke nie dogadali się ale ten handlarz mu ja zważył 732 kg miała. Przyjechał drugi też tyle dawał czyli6.7 ale ten utargowal  na 7 tylko że waga pokazała 668😉 za pierwszym razem oczywiście. Za drugim już było 750 ale kolega handlarz już jej nie chciał tak chętnie trzeba było mu ja na siłę wcisnąć  😂😂

• Haha 2
Opublikowano

handlarze szukają bydła ale ceny  lipa( już sami chodzą po domach), poczekamy zobaczymy kto pierwszy z głodu pęknie. ja tak łatwo nie podaruje mojej wołowiny, za długo kolo nich robiłem zęby cwaniaczki 2 razy zarobiły na nich a ja dalej dorabiał będę się tylko garba na plecach i pogardy ciuli z miasta. mili państwo - siła w kupie !!!!!!!!!!!!!!!! nie dajmy się.

• Like 2
  • Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v