Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zależy od wybicia , jak wybicie 50 % to 12,5 mnożysz przez 0,50                         jak wybicie 53 % to 12,,5 x 0,53            itd   dla  wybicia 57 % =      12,5 x 0,57 =7,125

• Like 1
Opublikowano

A więc miałem ubój z konieczności. Krowa po ocieleniu dwa dni i przestał wstawać ewidentny  przemieszczenie biodra i pęknięcie miednicy. Krowę ubiła firma z konieczności . Wszystko bardzo czysto i humanitarnie wcale nie cierpiała. Koszta ubojni to 500zl plus 50zl kwit od weterynarza o uboju. Konieczności i Badanie krowy na miejscu. Krowa dała mięsa za 1100zl więc dostanę przelew na kwotę 600zl sztuka ważyła na oko 650kg  . Resztę pozostawiam wam do komentarza .... Uważam że ten ubój w gospodarstwie super sprawa zero krwi cierpienia krowy ale kwestia rozliczenia wiele zostawia do dyskusji

Opublikowano
1 godzinę temu, nexeqadore napisał:

Mam pytanie do znawców WBC Ile to jest 12,50 na żywą wagę

12,50 netto uczciwe na WBC to dla rolnika dzis tyle, ze lepiej nie znajdziesz. :)

• Thanks 1
Opublikowano

Z 2 lata temu w takiej cenie stare krowy szły a dziś łzy w oczach żeby po tyle Byki o klasę ożenić na uczciwej ubojni.

Opublikowano
2 godziny temu, zkordalski napisał:

A więc miałem ubój z konieczności. Krowa po ocieleniu dwa dni i przestał wstawać ewidentny  przemieszczenie biodra i pęknięcie miednicy. Krowę ubiła firma z konieczności . Wszystko bardzo czysto i humanitarnie wcale nie cierpiała. Koszta ubojni to 500zl plus 50zl kwit od weterynarza o uboju. Konieczności i Badanie krowy na miejscu. Krowa dała mięsa za 1100zl więc dostanę przelew na kwotę 600zl sztuka ważyła na oko 650kg  . Resztę pozostawiam wam do komentarza .... Uważam że ten ubój w gospodarstwie super sprawa zero krwi cierpienia krowy ale kwestia rozliczenia wiele zostawia do dyskusji

Jakie Koszta ubojni ? Przeważnie przyjeżdża mała chłodnia robią co należy i jadą a umawiasz się na cenę indywidualnie. Przyjazd i ubój jest po ich stronie. Teraz za taką sztukę powinieneś dostać 900-1000 zł na czysto co nie zmienia faktu że oddana "za darmo" :(

Opublikowano

u nas tylko ubojnie czekają na takie zgłoszenia. mają mięso prawie za darmo.

Opublikowano
2 godziny temu, Kentar napisał:

12,50 netto uczciwe na WBC to dla rolnika dzis tyle, ze lepiej nie znajdziesz. :)

To jak się ma do tego to że handlarz przysyła ceny na WBC 12,50 za o klasę a na żywą chce dać 6, 20

Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał:

zależy od wybicia , jak wybicie 50 % to 12,5 mnożysz przez 0,50                         jak wybicie 53 % to 12,,5 x 0,53            itd   dla  wybicia 57 % =      12,5 x 0,57 =7,125

napewno 12,5 i z tego 50 procent to 7 cos tam

7 minut temu, nexeqadore napisał:

To jak się ma do tego to że handlarz przysyła ceny na WBC 12,50 za o klasę a na żywą chce dać 6, 20

wszystko ok chce zarobic 20 gr

Opublikowano

Do tej pory miałem jeden ubój z konieczności w listopadzie ubiegłego roku. Wtedy jeszcze nie był powiatowy do tego potrzebny, mój weterynarz wypisał kartę w ramach obsługi gospodarstwa. Krowa leżała po porodzie ponad tydzień, nie wiem, jakie miała wybicie, ale wtedy dali za nią 2100.

Opublikowano

kw22         a to już jak sobie policzymy bo        700 kg - 7 % skitki =658 kg x 7 zł \kg =4606 zł                          700 kg x 50  % wybicie = 350 kg x 12 ,5 za kg =4375 zł                      

Opublikowano

Jak to jest ze oferuje taki posrednik czy ubojnia 6,20 za zywa wage netto bo nic nie idzie bo taki zastuj bo granice zamkniete a moga odebrac od rolnika nawet na drugi dzien To co z tym robia pewnie wieszaja na hakach i sie na to patrza 

Opublikowano (edytowane)

Powiem tylko że dzwoniłem do kilku ubojni z listy i mieli albo różne terminu odbioru albo tekst że może cała w kontener ta ubojnia była z polecenia że dobrze płaci.... Ja pier**le już te obwozniki czarodzieje lepiej płacili człowiek chciał tak jak się należy legalnie oficjalnie i Teraz pokazałem jak to po tych zmianach gdzie miało być lepiej jest jak było a może i jeszcze gorzej ma plus że zwierzę wogole nie cierpi i jest to humanitarnie i szybkie. Koszta takie policzone właśnie za przyjechanie utylizację reszty i tego rzeźnika a potem na ubojni kolejny lekarz co niby odwala pół krowy gdzie może z 10% było na odrzucenie  a każdy wie że jest to oszustwo którego nie udowodnimy . Możesz podać nazwę tej firmy /?

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano

chce Cię orżnąć na wbc. Nie sprzedawaj mu w ogóle.

Opublikowano
4 godziny temu, zkordalski napisał:

Tak dla porównania napiszę . Parę dni temu przyszło rozliczenie uboju z konieczności  za byka hfa +- 500kg żywca, wiek 20msc . Dwa tygodnie po urodzeniu  przestał samodzielnie wstawać , ale jakoś tam na swój sposób sobie rósł. Rozliczenie jak dla mnie śmieszne bo wygląda jak kupno worka nawozu czy  koncentratu ,  to znaczy  ilość ( szt ) - 1 , należność netto , brutto  i tyle ... troche zagadkowe .Dało za niego 2400 bez paru gorszy,  ani to źle ani dobrze . 

Co do tego , że to super sprawa bez krwi i cierpienia to mam akurat odmienne zdanie bo nie podchodzi mi to .

Opublikowano

Rozmawiałem dzisiaj że znajomym był u niego handlarz dawał 6.7 Za jałowke nie dogadali się ale ten handlarz mu ja zważył 732 kg miała. Przyjechał drugi też tyle dawał czyli6.7 ale ten utargowal  na 7 tylko że waga pokazała 668😉 za pierwszym razem oczywiście. Za drugim już było 750 ale kolega handlarz już jej nie chciał tak chętnie trzeba było mu ja na siłę wcisnąć  😂😂

• Haha 2
Opublikowano

handlarze szukają bydła ale ceny  lipa( już sami chodzą po domach), poczekamy zobaczymy kto pierwszy z głodu pęknie. ja tak łatwo nie podaruje mojej wołowiny, za długo kolo nich robiłem zęby cwaniaczki 2 razy zarobiły na nich a ja dalej dorabiał będę się tylko garba na plecach i pogardy ciuli z miasta. mili państwo - siła w kupie !!!!!!!!!!!!!!!! nie dajmy się.

• Like 2
  • Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v