Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Adamowi chodziło ile km od Ciebie na zakład jechały😏 czyli ile mogły zgubić

Opublikowano
18 minut temu, ab23 napisał:

Tak gleba zmieniła właściela poszła za miliony będą bardzo ładne magazyny może się jeszcze dogadamy by posiać jęczmień ale im to wisi zbiorów nie gwarantują jak padnie decyzja że budują  nie mam nic do gadania

Który z was się odważy ??

a moze wcześnie  cos siac na kiche , jeczmien a jak bedziesz widzial ze zaczynaja to ksoiarka i poszedl 

Opublikowano
52 minuty temu, Honda napisał:

Sprzedane dwa byki do Getmora.Byk SM waga żywa 786kg dał 417kg mięsa i byk PI waga żywa 740kg dał 432kg mięsa na WBC plus Vat 7%

U Was tez po tyle kg.mięsa dają byki poubojowo?Czy wszystko się zgadza?

Rozliczenie za byki Getmor 2020 004.jpg

I co doczytałeś że wbz u nich jest? 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, karolr2 napisał:

Mocna dawka. A przynajmniej tyle przerastają 

Czy ja wiem czy taka mocna. Moze tez mi sie tak wydawac, ze slabo, bo raczej odpadowe rzeczy dostaja.

24msc MMy po limuzynie okolo 750, HFy jak dobre geny nawet 820. 

Ciezko powiedziec czy tyle przyrastaja, bo nie mam wagi, zeby zwazyc przyrost powiedzmy od 200-300kg. Ale nawet liczac przyrost od malego cielecia do sprzedazy wychodzi z tego 1-1.1kg, a wiadomo, ze cielak czy taki 200kg nie dostaje takiej dawki :) Wiec przyrost byka raczej wyjdzie powyzej 1.2kg

Teraz tez zestaw MM i HF na sprzedaz, ale pojda w wieku 21msc, a wygladaja podobnie co ostatnie.

O ile ktos kur.. po te byki w koncu przyjedzie za uczciwa cene i z waga ogolna... Bo chyba, sie nie doczekam.

P.S

Koszt tej dawki wyliczam na jakies 4-4.20 dziennie liczac wszystko po cenie rynkowej, lub jakas polowa liczac po kosztach produkcji.

Edytowane przez asus921
Opublikowano
1 minutę temu, Pitraszek napisał:

Honda chyba ok. Tez tam oddaje. Niestety poubojowo rolnik nigdy sie nie dowie czy go ojebali. Ale lepiej tam wychodza niz u okolicznych handlarzy

Sprzedawałem pośrednikom handlarzom  to jeden chciał mnie jebnąc 50kg dlatego ich omijam szerokim łukiem.

Opublikowano
10 minut temu, pit17 napisał:

I co doczytałeś że wbz u nich jest? 

Tak patrząc na wybicie to były dobre sztuki i myślę że według żywej wagi to tysiaka jesteś w plecy

• Like 1
Opublikowano
47 minut temu, Piegus napisał:

Gdzie napisał, że ma 10 ha? Brakuje argumentów i szukasz prymitywnej zaczepki?

Mam ponad 50. Ale słabe ziemie + bydło to już totalna katastrofa :D

Opublikowano
2 minuty temu, sylwekbarca2 napisał:

cięzko jest powiedzieć czy dobrze czy źle, bez zważenia na podwórku to jedynie się możesz domyślać.

Dwa lata temu u nich sprzedawałem waga na żywo tez sie zgadzała bo i ja sam na niej sie ważyłem to mam 92kg.

• Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

honda takie byki sprzedałbyś najmniej za 7 netto... w plecy niestety. Ja też się na tym przejechałem. 

Jednak się pomyliłem, tak samo kolega nexadore. Bo te 10,450 to netto jest a nie brutto. Więc cena ok, zwracam honor.

Edytowane przez mlodyhef
Opublikowano
9 minut temu, mlodyhef napisał:

honda takie byki sprzedałbyś najmniej za 7 netto... w plecy niestety. Ja też się na tym przejechałem. 

Jednak się pomyliłem, tak samo kolega nexadore. Bo te 10,450 to netto jest a nie brutto. Więc cena ok, zwracam honor.

za dwa byki wyszło 11.185 brutto

Opublikowano
19 minut temu, Honda napisał:

Dwa lata temu u nich sprzedawałem waga na żywo tez sie zgadzała bo i ja sam na niej sie ważyłem to mam 92kg.

Ja gdy coś sprzedaje na WBC to po prostu waże te byki u siebie na swojej wadze, badź gdy z luzu są no to ważymy na dużej, wtedy sobie przeliczam cene wbc na cenę żywą i wtedy wiem czy lepiej było oddać na WBC czy na żywą. 

• Like 3
Opublikowano
3 godziny temu, soltys48 napisał:

Nie zapłaci tego, przynajmniej za ilości mniejsze niż całe auto-info z dziś

Wycenił Ci ? Już po rozmowie czułem,  że mi kit ciśnie bo wie , że na oborze nic takiego nie stoi . Jakbym powiedział,  że na drugim gospodarstwie jest 10 sztuk to albo by były za chude albo za tłuste albo kolor za ciemny/jasny . Dlatego właśnie chciałem,  żeby kolega to sprawdził... agrostar w ten dzień płacił 8.50 netto na eksport.  

Opublikowano
28 minut temu, asus921 napisał:

To tak niestety nie dziala :)

Właśnie, wytłumaczy mi ktoś jak działają wagi skupników, że gospodarz się waży i jest OK, a później zwierzaki wchodzą i nagle tracą sporo kg?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v