Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Jak krowe płacisz?

3-5,5 netto.

3 minuty temu, tomaszmab napisał:

Dużo tu obrońców opłacalności .. drwią z kanalii a sami żeby nie 300 parę złotych dopłaty to by wyprzedali wszystko z obór .. Jeszcze że dwa miesiące potrzymam swoje dwa ostatnie byki mieszańce i już nie kupię żadnych cielakow na opas .. policzyć ile to sruty dziennie wpierdziela żeby coś rosło to ja pierdziele takie biznesy .. Z mamek to jeszcze trochę zostanie ( bo wiosna i latem są pastwisku )ale byki to nieporozumienie .. 

Mam znajomego co ma mleczne krowy 30 kilka sztuk . To mi powiedział ostatnio że dostaje ponad 40 tysięcy za mleko miesięcznie .. a ja pytam a ile zostaje .. A On ze nie wie bo cały czas się rozchodzą pieniądze na bieżące wydatki .. 🤔 i tak sobie myślę no w sumie tak 6 ciągników , paszowoz , rozrzutniki , plugi , agregaty a to wszystko utrzymac kosztuje .. i już kolejne wydatki bo obora już ledwo zipie i miejsca mało , i hektarów mało ..

w dzisiejszym czasach to tylko bydło ponad pół roku na pastwisku , siano kupić na zimę i c360 z turem aby im te bele podrzucić .. 

Ja już zmierzam w tym kierunku . I nawet żałuje po części że kupiłem sobie mamki LM . No ale narazie jest ich tylko 11 jałówek czystych LM i 13 mm a w sobotę wjezdza kolejna czysta docelowa rasa ..

Cos podejrzane i tak wyliczenia kolegi. Szybko to przeliczylem i wychodzi, ze kazda krowa dzien w dzien musialaby dawac 44,44l mleka. Troche duzo.

Opublikowano
8 minut temu, tomaszmab napisał:

Dużo tu obrońców opłacalności .. drwią z kanalii a sami żeby nie 300 parę złotych dopłaty to by wyprzedali wszystko z obór .. Jeszcze że dwa miesiące potrzymam swoje dwa ostatnie byki mieszańce i już nie kupię żadnych cielakow na opas .. policzyć ile to sruty dziennie wpierdziela żeby coś rosło to ja pierdziele takie biznesy .. Z mamek to jeszcze trochę zostanie ( bo wiosna i latem są pastwisku )ale byki to nieporozumienie .. 

Mam znajomego co ma mleczne krowy 30 kilka sztuk . To mi powiedział ostatnio że dostaje ponad 40 tysięcy za mleko miesięcznie .. a ja pytam a ile zostaje .. A On ze nie wie bo cały czas się rozchodzą pieniądze na bieżące wydatki .. 🤔 i tak sobie myślę no w sumie tak 6 ciągników , paszowoz , rozrzutniki , plugi , agregaty a to wszystko utrzymac kosztuje .. i już kolejne wydatki bo obora już ledwo zipie i miejsca mało , i hektarów mało ..

w dzisiejszym czasach to tylko bydło ponad pół roku na pastwisku , siano kupić na zimę i c360 z turem aby im te bele podrzucić .. 

Ja już zmierzam w tym kierunku . I nawet żałuje po części że kupiłem sobie mamki LM . No ale narazie jest ich tylko 11 jałówek czystych LM i 13 mm a w sobotę wjezdza kolejna czysta docelowa rasa ..

Tylko pamietaj jak my uswiadomimy sb ze nie opłaca sie , to I ty na odsadkach nie zarobisz 

6 minut temu, kanalia36 napisał:

Dandys żartujesz???? Waleński- Pięta to mój idol )))) od sołtysa na krechę)))

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Berthold napisał:

Tomasz nie przejmuj się damy radę, Jezus nie da nas zniszczyć... My dobrzy Katolicy damy radę!!

Pokój z Tobą brachu !!! 😏

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, DANDYS napisał:

no ale tak myślać to chyba wiecej zjadły przez 30 msc jak 18-20msc  by trzymał ,

Dandys pełna zgoda tylko zeby skrócić tucz o 10 miesięcy potrzeba masę paszy treściwej, ja dałem sianokiszonkę w korycie i tyle dlatego rosły tak długo.

ps. a 10 miesięcy temu cena u mnie była 4,6-5 zł dlatego świadomie zrezygowałem z tresciwej dostawały ją symbolicznie na smakę 

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano
10 minut temu, Kentar napisał:

3-5,5 netto.

Cos podejrzane i tak wyliczenia kolegi. Szybko to przeliczylem i wychodzi, ze kazda krowa dzien w dzien musialaby dawac 44,44l mleka. Troche duzo.

Wiadomo jak to jest .. Jak u mnie krowa daje 25 litrów to u somsiada 40 litrów .. Jak ktoś swoim John Deerem orze zagonowym 4 skibowym to somsiad mówi że swoim fendtem tyle samo konnym 5 skibowy obrotowy ciaga .. więc te litry to pewnie w szczycie jakimś albo poprostu chwalenie się tak jak i tu niektórzy ceny z palca wysysaja ..

12 minut temu, debrzyna napisał:

A jaka 

Jak już przyjedzie to napiszę ..

Opublikowano
15 minut temu, Kentar napisał:

3-5,5 netto.

Jak każdy handlarz tak (nie)umie liczyć to już wiadomo dlaczego się nam opłaci:

40000/1,5zł/30szt./30dni= poniżej 30l. na dzień od sztuki - do osiągnięcia

• Thanks 1
Opublikowano
17 minut temu, DANDYS napisał:

Tylko pamietaj jak my uswiadomimy sb ze nie opłaca sie , to I ty na odsadkach nie zarobisz 

Ważne że ubojnia zarobi .. bo to dla nich cała hodowla w Polsce .. Rolnik to to tylko szczekajacy piesek na łańcuchu przywiązany do budy ..

Opublikowano
24 minuty temu, soltys147 napisał:

Jak każdy handlarz tak (nie)umie liczyć to już wiadomo dlaczego się nam opłaci:

40000/1,5zł/30szt./30dni= poniżej 30l. na dzień od sztuki - do osiągnięcia

Faktycznie, liczylem na szybko wychodzac z domu, zwracam honor.

Opublikowano
10 godzin temu, Ursus932 napisał:

Nie . Mirek lub Jacek

Nie ma sprawiedliwości na tym świecie. Do Ciebie przyjeżdża dwóch z jednego zakładu, a moimi krówkami nawet handlarz nie byłby zainteresowany, bo za słaby towar.

Opublikowano
5 minut temu, Kentar napisał:

Faktycznie, liczylem na szybko wychodzac z domu, zwracam honor.

Uspokoiłeś mnie - stąd wnoszę, że u rolnika zawsze liczysz powoli i dla pewności dwa razy, aby omyłkowo nie skrzywdzić rolnika.

• Haha 3
Opublikowano

Zebys wiedzial. Jakbym mial sie pomylic na fakturze to wolalbym na swoja niekorzysc, malo kto by wybaczyl kombinowanie na fakturze i uwierzyl, ze przypadkiem. :)

Opublikowano

Jutro załadunek  12 byków.  Hfy  6.0 , 6.2 , 6.4 ,6.6 netto  , simy  7.3 i 7.4 netto .   Wagi 750 - 850 kg , wiek 21 - 24msc

I to byłby koniec reklamy Rafalexa, kolejnej partii raczej nie dostaną. 

• Thanks 1
Opublikowano
7 minut temu, AdamRo napisał:

Kentar. Nie cuduj, normalna cena na teraz.

Dziwi mnie po prostu taki rozstrzal cenowy na kilku sztukach. :)

Jeszcze nigdy nie napisalem, ze mala cena, conajwyzej za wysoka. 😂

• Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, Cybulek17 napisał:

Jutro załadunek  12 byków.  Hfy  6.0 , 6.2 , 6.4 ,6.6 netto  , simy  7.3 i 7.4 netto .   Wagi 750 - 850 kg , wiek 21 - 24msc

I to byłby koniec reklamy Rafalexa, kolejnej partii raczej nie dostaną. 

A tu się kolega chwali że oddaje tylko do nich.

Screenshot_20200129-213452_YouTube.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, AdamRo napisał:

Robi się jak z jałówką, O dużo niżej niż R

U mnie akurat na byku miedzy O a R nie ma wielkiego rozstrzalu.

Za to na jalowce ponad zlotowka roznicy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v