Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, zkordalski napisał:

Kanali idz mu wytłumacz że pier**li farmazony 

Komu się cos nie opłaca ? Hahahah jebłem 

najlepsze jest to że znam byłego właściciela tej sieczkarni na filmie 5 min 

sprzedał tą sieczkarnie bo nie opłacało mu sie nią kosić a teraz były właściciel sam najmuje i twierdzi że lepiej na tym wychodzi a ma gospodarstwo większe i ładniejsze 

Opublikowano

Ekonomia intyle. Przygotowanie maszyny do sezonu tez swoje kosztuje. No ale bogatemu nikt nie zabroni. Mój znajomy kupił kombajna za 600 tys w kredycie😂😂😂😂😂, swojego ma 30ha zboża reszta laki i kukurydza, liczył na usługi- kolejne 30 robi i rwie sobie włosy z głowy ze sie wjebal.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, przemek28_28 napisał:

Ekonomia intyle. Przygotowanie maszyny do sezonu tez swoje kosztuje. No ale bogatemu nikt nie zabroni. Mój znajomy kupił kombajna za 600 tys w kredycie😂😂😂😂😂, swojego ma 30ha zboża reszta laki i kukurydza, liczył na usługi- kolejne 30 robi i rwie sobie włosy z głowy ze sie wjebal.

Kolego bo rolnicy to takie geniusze jak na naszym forum  którzy licza cielaka w cenie inseminacji)))) 

kombajn  600 tys po 5% kredyt więc 30 tys samych odsetek  do tego nędznie liczyć 20 l paliwa na ha  za stówkę. Reasumując swoje  30 ha  kosi za 1100 zł za ha  licząc paliwo i odsedki  a usługe miałby za 300 zł !!!!! a gdzie spłata kapitału ???? 

Amortyzacja kombajnu 10 lat więc 60  tys na rok/30 ha = 2 tys. zł + 1 tys. odsetek i 100 zł paliwo części i kombajnisty nie licze. Więc kosi sobie pole za 3100 zł a usługe miałby za 300 zł. I właśnie takie Balcerowicze  choduja opasy  i piszą ze się rozwijaja i robia inwestycje i kukurydze produkują za 1000 zł/ha

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano
7 minut temu, Berthold napisał:

Bo znowu Kanalia musi gdzies odreagować stres w domu... 

Chwila mocium Panie  4 strony jest zapisane 3 strony  filmiki i komentarze  ja napisałem pierwszy post i jestem ten niedobry???? może rozumu nabieżcie!!!!!!!. Skoro sami nie przestrzeganie tego ze same ceny tu sie wpisuje tylko pierdzielicie o wszystkim to znaczy ze i ja mam do tego prawo.

Prosta rzecz jak będą same ceny uszanuje to forum jeżeli nie, bede tu pisał jak i w poprzednim roku.

Opublikowano
38 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Po co było zakładać post o cenach jak znów zaczyna się to samo....

Niema obowiązku zaglądania tu Tym bardziej że Twoje ceny i tak sa najwyższe wiec tu lepszego płatnika nie znajdziesz 

• Like 3
  • Thanks 2
Opublikowano
55 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Po co było zakładać post o cenach jak znów zaczyna się to samo....

A co podałeś za ceny? Od kogo/ile sztuk/jaki towar? Zero konkretów. Tez mogę napisac ze hf u mnie na żywa po 8.50 netto a jak ktoś zacznie dopytywać to ch... go obchodzi. Koledze sprzedałem.

A tak jak napisał @debrzyna jak sie komuś nie podoba to widły i obornik przerzucać z kupki na kupkę a nie marudzić ze coś nie psuje.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano
3 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

R 13zl + VAT, U 13.70 + VAT propozycja na następny tydzień.

Wykrakałem, drastyczne podwyżki ;)

Który to zakład sprzedaje U po 14,5 żeby chociaż na 0 wyjść ?

• Haha 1
Opublikowano
23 minuty temu, kanalia36 napisał:

Chwila mocium Panie  4 strony jest zapisane 3 strony  filmiki i komentarze  ja napisałem pierwszy post i jestem ten niedobry???? może rozumu nabieżcie!!!!!!!. Skoro sami nie przestrzeganie tego ze same ceny tu sie wpisuje tylko pierdzielicie o wszystkim to znaczy ze i ja mam do tego prawo.

Prosta rzecz jak będą same ceny uszanuje to forum jeżeli nie, bede tu pisał jak i w poprzednim roku.

A pisz pisz, nawet jest chwilami sympatycznie 😉😉😉

Opublikowano

bo musi , jest oficjalne zawiadomienie, to się 6 miesięcy potoczy i zostanie umorzona

Opublikowano
AdamRo napisał:

3 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

R 13zl + VAT, U 13.70 + VAT propozycja na następny tydzień.

Wykrakałem, drastyczne podwyżki ;)

Który to zakład sprzedaje U po 14,5 żeby chociaż na 0 wyjść ?

Pan Łuniewski złożył taką propozycję. Getmor narazie słabo za byka ale też szykują podwyżki bo narazie ładnie płaca ale za jałówki w U klasie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v