Skocz do zawartości

Ardanowski: Masz zwierzęta, dostajesz dopłaty do TUZ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I tak będzie w całym kraju a kasy nie zaoszczedza nikt nie zrezygnuje z tych pieniędzy

nic tam nie zaoszczedza a tak jak mówisz rolnikom dodadzą roboty a doplatowcom odejma jedynego obowiązku można powiedzieć że warszawiakom zrobi dobrze

• Like 1
Opublikowano

No nie wiem . Tak patrząc jedynie na moje strony , to zwierząt jest za mało żeby wykorzystać łąki pod dopłaty . Na pola też nie bardzo , bo Natura 2000 .

Opublikowano
51 minut temu, zenekkrasowski napisał:

czy z umową czy bez to nikt u mnie takich rzeczy nie robi i każdy się cieszy ze ma ta dzierżawę i nawet jak na gębę to dba lepiej niż właściciel bo zysk ma z pola nie z dopłaty wiec musi dbać żeby cokolwiek zostało

Stryj dał koledze z podstawówki w dzierżawę na 10 laty chyba bo zdrowie siadło. Kolega zapuścił działkę, krzaki rosły, łąki kosił gdzie mu pasowało, drenacja zapchana. 
Odkupiliśmy wcześniej zrywając dzierżawę, drenacja do odbudowy prawie cała-koszty, odkrzaczenie-robota, odnalezienie słupków granicznych-geodeta i koszty, wycinka kolejnych krzakoci i części drzew na rowie, 3 krotne czyszczenie rowu a przy pierwszym demontaż przepustów, wapnowanie, wyrywanie korzeni bo trochę przeszkadzały, zeszły rok odtworzenie rowów co istniały za niemca. Teraz jeszcze marzy mi się zrobić jeden przepust. Kolega mógł to kupić ale komornik do zlicytował (a byłby uczciwie robiąc 8ha dziennie w gospodarstwie bambrem z 200ha).
Inny przypadek - znajomi koszą trawę z ptaszków ale ponad 7 lat nie koszą tego na wale bo boją się wjechać (wał 11m i ciągnikiem się elegancko zawraca), w tym roku pokazaliśmy im, jak i że się da to jest wykoszone. Delikatnie proponowałem że dam całość im na papierze na 10 lat ale oni mi równowartość dopłat do 30 września każdego roku - nie chcieli, wolą użytkować byle z dala od ARiMR i innych urzędników.
Warto dawać w dzierżawę? Niekoniecznie.

5 minut temu, zenekkrasowski napisał:

Pożyjemy zobaczymy co bedzie ale wracając do tematu to przepis uważam za pusty do obejścia który nic nie zmieni

oby bo to tylko chcenie ardanowskiego.

Opublikowano

A ten przepis weszedl czy projekt ,bo nigdzie nic nie widze

Opublikowano

Moim zdaniem nic nie wejdzie bo niby ten przepis ma ograniczyc branie doplat przez ludzie co maja setki ha na Bieszczadach itp ale nie oszukujmy się tych ha nie kupili zwykli ludzie tylko cfaniaki z wiejskiej i im podobni i to nie dla rolników a dla nich wlasnie powstaly te wszystkie programy na ptaszki i trawki i co tam jeszcze jest wiec wątpię ze pozwola wprowadzic takie prawo za duze lobby za duza kasa

Opublikowano

wszystko wszystkim wracając do tematu, czy minister ma w ogóle szanse zrealizować to co chce czy to w ogóle jest możliwe że dopłaty do tuz tylko z hodowlą, bo to chyba bardzo mało realne żeby takie coś przeszło?

Opublikowano

Też wydaje mi się, że naruszyłby taką ustawą interesy dość wpływowych grup więc raczej nie wejdzie ona w życie.

Chociaż ja ją popieram choćby z tego względu, że w mojej okolicy (dolina Biebrzy) wielu warszawiaków "uprawia" te TUZy na N2000, a raczej pobiera dopłaty do nich, zupełnie nic tam nie robiąc.

Własny przykład - . Dotychczas kosiłem jedną działkę, której jestem właścicielem, w sierpniu gdy było sucho - jeżeli przyszedł rok choćby ze średnimi opadami - nie dało się na nią wjechać, nie mówiąc o koszeniu. Jako, ze ostatnie lata są bardzo suche więc pierwszy raz złożyłem wniosek obszarowy na tą działkę. No i wyszło, że ktoś już od kilku lat brał za nią dopłaty obszarowe, nie robiąc na niej nic.

Myślałem, że to jakiś sprytny sąsiad, ale gdy poszedłem na wezwanie kontroli krzyżowej widziałem na zawiadomieniu do drugiej strony adres z praktycznie centrum Warszawy. Pani z ARIMR powiedziała, że mają dużo takich "rolników". Zresztą podobne historie mógłby opowiedzieć niejeden w mojej okolicy.

Dlatego myślę, że posiadanie zwierząt w dużej mierze ukróciłoby takie praktyki, przecież ten warszawiak nie zacznie hodować zwierząt. 

Opublikowano

Wystarczy przestrzegać prawa i je egzekwować,barał nieslusznie dopłaty ,czyli nie jest użytkownikiem= kara 10 krotność tego co zabrał niesłusznie

Opublikowano

Hmmm . A jak najmuje usługę to jest użytkownikiem czy nie ? 🤔

Opublikowano

Moim zdaniem tacy dopłatowcy, którzy wnioskują o dopłaty a nic nie robią na działce, muszą mieć jakieś wtyki w ARiMR i wiedzą, że nie będą mieli kontroli. 

Gdyby weszła ta ustawa to w prosty sposób wyeliminowałoby ich z dopłat do TUZu bo oni tylko na TUZy składają. Gdyby musieli przeorać to (na NT2000 niemożliwe) i coś posiać - skończyłoby się wyłudzanie.

Opublikowano (edytowane)

A jak mój sąsiad ma kilka ha łąk i obrabia je , dba o nie , a siano sprzedaje bo zwierząt już nie ma , to też wyłudza dopłaty i bierze je niesłusznie ?

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Ja uważam że mu się należą , a to co jest planowane jest durne .

Opublikowano

No nie wiem 🤔 czy do końca się należy. 

Mój sąsiad dwuzawodowiec trzyma 3 szt. bydła i na jesieni poorał łąki jakie miał i obsiał zbożem ozimym wię ten pomysł ministra "JA NIC NIE MOGĘ " narobił trochę zamętu. 

Opublikowano
Przed chwilą, PRIMO napisał:

No nie wiem 🤔 czy do końca się należy.

Czemu masz wątpliwości ? za***prza na tym i też ma nie brać dopłaty ?

Opublikowano
2 minuty temu, PRIMO napisał:

Dopłaty do ha tak ale nie do TUZ-ów. 

Znaczy do TUZów wszystkim byś zabrał ?

Opublikowano

Mam 10ha lasów - dbam o nie, wycinam leszczynę, drzewa zaatakowane przez kornika, wyłamane przez wiatr więc dlaczego nie dostaje za nie dopłat

3 minuty temu, zenekkrasowski napisał:

Dopłata do łubinu należy się temu kto kosi je na ziarno