Skocz do zawartości

Ardanowski: Masz zwierzęta, dostajesz dopłaty do TUZ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jedna wielka zazdrość. Zabrać innym bo ja prawdziwszy rolnik.

Jedna wielka zazdrość.

Opublikowano
Bananek napisał:

nie. prawdziwy rolnik to ten co pracuje na roli, a nie na etatach w mieście i hobbystycznie wskakuje po pracy do kabiny ciągnika żeby obronić kawałek ziemi lub tuza.

a co ma "piernik do wiatraka". Jak ktos, poza uprawą ziemii chce jeszcze pracować, to tylko podziwiać. Czym jego praca na roli różni się od pracy rolnika, który nie chce pracować poza własną rolą? Poza tym ta xyskusja jest bez sensu, bo tu chpopdzi jedynie by Ardamowski wydal mniej kasy z budżetu. Nikt więcej na tym nie zyska.

Opublikowano (edytowane)

No z tego co tu można przeczytać to prawdziwy rolnik = krowiarz. Bez obrazy ale krowiarzom się już w d*pie przewraca. Wszystko jest robione pod nich. Dopłaty do pastewnych pod nich. Przetarg z kowr na oferty krowiarz wygra z tym co ms tylko produkcje roślinna bo dostanie punkty za hodowle. A teraz okazuje się ze nie mogę mieć tuz o które dbam , kosze , zbieram siano zgodnie z wymogiem i mam drugie źródło dochodu, bo przecież tuz może mieć tylko krowiarz żeby krówkę karmić.

jak ktoś ziemie oddaje w dzierzawe to tez przeważnie krowiarzowi bo ci obiecują nasiac koniczyny i właściciel bierze większa dopłatę a komis kto sieje zboża nie da bo logiczne ze mniej zarobi na doplacir

czekam aż cena mleka siądzie. Nie jestem zawistny ale ta grupa rolników ma się już za niewiadoma kogo. Znam takich co bez prow pokupowali nowiutkie ciągniki , Plugi i po 5 kosiarek. Czekam na lekkie tąpnięcie ceny mleka i placz

a druga definicja prawdziwego rolnika jest taka : jestem dziadem , mam 5 ha i 2 krowy , narzekam na wszystko do okola ale dorobić na etat nie pójdę bo jestem prawdziwy rolnik z dziada pradziada !! Żyje tylko z ziemi i brzydzę się takimi co pracują i maja gospodarstwo , powinni mi pooddawac ziemie !

bananek ile masz ha ze tak ci mało ze ręce zabierasz ile to tuz będzie ??

myslisz ze za darmo ci dadzą?? Mianowicie gowno dostaniesz. To co będzie można zaorać pojdzie pod pług . Cześć pojdzie na sprzedaż. Cześć będzie ominięta jakimś sposobem i dalej będą brać dopłaty. Najgorzej straci ktoś kto nie ma zwierząt a jakaś produkcje na tych tuz prowadzi

Edytowane przez Szymon8700
  • Like 2
Opublikowano

Podziwiam Kościół za głowę do interesu ....dopłaty, bezpotomność...

Prawniczka tak samo może mieć nad morzem ziemie uprawne, łąki i nie użytkować /mulczować a kupować wszystko z zewnątrz dla koni, a posiadłości odwiedzać na weekand'y. Skoro bardziej opłaca się jej hotelarstwo i praca W-wie zamiast rolnictwo. Tylko podziwiać głowę do interesu.

Niech się wszystkim wiedzie a najlepiej tym najbardziej sprawnym umysłowo. Takie Życzenie na Nowy Rok..😉

Opublikowano
Dnia 24.12.2019 o 11:38, NewVario napisał:

Ja mam piec do ogrzewania tuneli foliowych i idzie dużo siana i w czym jestem gorszy od krowiarzy ? 

tym że nie jesteś swiniopasem ;). A mi się ten pomysł podoba bo może ludzie zaczną oddawać dzierżawy na umowe notarialną a nie na gębe

• Like 2
Opublikowano

a dlaczego maja oddawać notarialnie oddadza na gębę dzierżawca wezmie dopłaty i odda właścicielowi i dołoży jeszcze ... czysty zysk dla właścicieli nawet po agencjach chodzić nie będę a jak sie nie zgodzi na to dzierżawca to znajdzie sie zaraz taki co sie zgodzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Bercik92 napisał:

tym że nie jesteś swiniopasem ;). A mi się ten pomysł podoba bo może ludzie zaczną oddawać dzierżawy na umowe notarialną a nie na gębe

też bym tak chciał - oddaje za podstawową+ptaszki+nie uszkodzenie znaków granicznych bo niedawno powstawiałem+dbanie o rowy i inne urządzenia melioracyjne+podatek po stronie uprawiającego. Na 10lat. Płatne do 30 września każdego roku bez względu czy ktoś dostanie dopłatę czy nie i kiedy. O akcyzę, ew. suszowe, o dopłaty ubiega się ten kto użytkuje.
ZERO chętnych.

1 godzinę temu, zenekkrasowski napisał:

a dlaczego maja oddawać notarialnie oddadza na gębę dzierżawca wezmie dopłaty i odda właścicielowi i dołoży jeszcze ... czysty zysk dla właścicieli nawet po agencjach chodzić nie będę a jak sie nie zgodzi na to dzierżawca to znajdzie sie zaraz taki co sie zgodzi

rozumiem, że masz krowy, interesuje Cię tylko zebranie trawy/spasanie ale nie chcesz się pakować w papierologię urzędniczą (dopłaty, podatki itp).
Wszystko na gębę i takie tam pierdolenie a potem szukaj Ciebie i podobnych kiedy zapłaci, kiedy przyjedzie sprzątnąć z pola bo syf zostawia w postaci plastików, drutów kołków, poryte wszystko, słupki graniczne zawalone bo mało było wkosił się w sąsiednią działkę, wjazdy poryte na pole, błoto na drodze. A właściciel ma się przed każdym tłumaczyć że ten zbierał i syf zostawił. Tylko policja najpierw przywali się do właściciela a  przy umowie na papierze do tego kto użytkuje. Tak samo ARiMR-najpierw przywali się do tego kto złożył wniosek o dopłaty a jak za wcześnie taki cwaniaczek wykosi albo za dużo (bo krowiarzom wiecznie mało) to obrywa właściciel bo albo postępowanie o wydanie decyzji się przedłuża i dopłaty w czerwcu przez idiotę który użytkuje albo obcięcie i zwrot części kasy.
Dlatego jestem przeciwny układom że ja biorę o dopłaty a ktoś uprawia i robi syf - chcesz uprawiać - uprawiaj i pisz o dopłaty itp ale 30 września każdego roku mam mieć kasę na koncie bez względu czy dostaniesz i kiedy. Takiemu krowiarzowi ma zależeć żeby dostać kasę z ARiMR żeby nie był w plecy. Dlatego wolę nie dostać dopłaty do TUZów ale nikomu tego na gębę nie oddam.

Opublikowano

i brawo dla Ciebie ja chciałbym zeby mi ktos tak dał w dzierżawę jak ty sęk w tym ze wlasciciele tak nie chca wola wszystko sami

a ze brak chętnych na ziemię u Ciebie to dziwne wszędzie w kraju problem o jakikolwiek kawałek ziemię i ludzie bija sie o pare arow piachu bez dopłat byle by miec (co jest glupota ale tak jest poki co)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Wystarczy wprowadzić kare w wysokości 10 -krotnej doplat,a nawet knfiskata gruntów porządek był by w końcu , byśmy wiedzieli ile jest gospodarstw w Polsce ,warto powołać służby do weryfikacji w rok zarobiły by więcej jak na mafiach vatowskich

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Mnie to nie pasuje to że każdy może być "rolnikiem" . Lekarz, policjant, księgowy, górnik, kelner, fryzjer, kierowca, adwokat, sędzia. W drugą stronę już nie tak łatwo.

Opublikowano
31 minut temu, zenekkrasowski napisał:

i brawo dla Ciebie ja chciałbym zeby mi ktos tak dał w dzierżawę jak ty sęk w tym ze wlasciciele tak nie chca wola wszystko sami

a ze brak chętnych na ziemię u Ciebie to dziwne wszędzie w kraju problem o jakikolwiek kawałek ziemię i ludzie bija sie o pare arow piachu bez dopłat byle by miec (co jest glupota ale tak jest poki co)

kwestia tego co w umowie i np zerwanie z końcem roku za zniszczenie urządzeń melioracyjnych, wyrwanie słupków (nawet nieświadome), napierdolenie w ARiMR -> ktoś wziąłby trawy na g.ornym a zrobił TUZ, poddzierżawianie, przechowywanie śmieci które śmierdzą komuś pod domem lub zwiewa to do innych - folia i sianokiszonki, palenie folii.

7 minut temu, miwigos napisał:

Wystarczy wprowadzić kare w wysokości 10 -krotnej doplat,a nawet knfiskata gruntów porządek, w końcu bysmy wiedzieli ile jest gospodarstw w Polsce

komuna się skończyła.

Opublikowano
Przed chwilą, zenekkrasowski napisał:

za co kare i jaka konfiskate komuna sie skończyła dyktatury juz nie ma

aaaa ziemię skonfiskowac i krowiarzom oddac bo im malo 😂😂😂

W skandynawi ,chyba  w Szwecji,jak przekroczysz predkość o ileś km to konfiskata samochodu i nikt nie protestuje

Opublikowano
2 minuty temu, Sebusk napisał:

Mnie to nie pasuje to że każdy może być "rolnikiem" . Lekarz, policjant, księgowy, górnik, kelner, fryzjer, kierowca, adwokat, sędzia. W drugą stronę już nie tak łatwo.

W czym widzisz problem? Ja nie widzę, pracuję w jednym z zawodów które wymieniłeś. Skoro mi się udało to każdemu się uda.

1 minutę temu, miwigos napisał:

W skandynawi ,chyba  w Szwecji,jak przekroczysz predkość o ileś km to konfiskata samochodu i nikt nie protestuje

ale pewnie da się je odzyskać.

Opublikowano

czy z umową czy bez to nikt u mnie takich rzeczy nie robi i każdy się cieszy ze ma ta dzierżawę i nawet jak na gębę to dba lepiej niż właściciel bo zysk ma z pola nie z dopłaty wiec musi dbać żeby cokolwiek zostało

Opublikowano
6 minut temu, Sebusk napisał:

Taaa , bo trza się uczyć ... :ph34r:

Opublikowano
4 minuty temu, Sebusk napisał:

no tak rolnikiem może być każdy tłuk

Tak mi się przypomniało . Kiedyś na wywiadówce w małej szkole jedna z matek do nauczycieli tłumaczyła że nie każde dziecko musi dobrze się uczyć . Ten co się źle uczy najwyżej będzie rolnikiem .  :D

Opublikowano

a kierowca 20 tys i masz wszystkie kategorie policjant zadajesz egzamin idziesz na szkolenie i juz księgowa tez tylko szkola i wiedza a żeby od zera zostac rolnikiem to trzeba miec mnóstwo pieniędzy i nie tysiące a setki a nawet miliony także zastanów się co piszesz

Opublikowano

Taaaa , albo kupić dwie morgi i przejść kurs za parę stówek .

Opublikowano

i co ci z tych 2 morg a maszyny z sie z tego nie utrzymasz tylko żeby miec bo i tak etat Cię czeka a jak z etatu sie zwolnisz to nawet kuronia nie wezmiesz tylko krus Ci dowala bo ziemie masz prędzej czy później nawet tacy hobbysci sie poddadza ale to trochę jeszcze musi potrwać

Opublikowano (edytowane)

Ale kryteria definicji rolnika spełni .

Hobbyści padną , ale to samo czeka molochy . Rolnik to ginący gatunek . Żywność w próbówkach , a nie z biednych zwierzątek . To jest przyszłość .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

A i owszem . No chociaż w skali kraju trochę kasy z pewnością zaoszczędzą . Mi z pewnością trochę roboty dołożą , bo właściciele kilku łąk które obrabiam zechcą żeby składać o dopłaty i kasę i dać .