Skocz do zawartości

Ardanowski: Masz zwierzęta, dostajesz dopłaty do TUZ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Idąc z postępem niestety należy zbudować sobie przyczepę do przewozu bydła na pastwiska (kuzyn właśnie buduje) albo chów ekstensywny . Bardzo mi się to podoba. 

Zresztą przy samej produkcji roślinnej sprzęt również wywozi błoto na asfalt i  dopiero mandaty  obligują do zatrudnienia osoby od ciągłego szczotkowania asfaltu.

Opublikowano

no tych co nie mają krów to jakoś stać że jak coś wywali na drogę to leci gostek z łopatą lub ciągnik z turem i zwala na pobocze.

A ja chyba znalazłem optymalne rozwiązanie TUZów u mnie ;) Nie będą na mnie ale na inną osobę której ewentualnie jakieś zwierzaczki się dopisze, świnke jeszcze ma.

• Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, Nikita_Bennet napisał:

A ja chyba znalazłem optymalne rozwiązanie TUZów u mnie ;) Nie będą na mnie ale na inną osobę której ewentualnie jakieś zwierzaczki się dopisze, świnke jeszcze ma.

U mnie ten co pasie, kosi i ma blisko domu już sam mi mówił jak by zabrali te dopłaty to abym nie wyorywał tylko on tą działkę z TUZ weźmie na siebie i będzie mi kasę oddawał za ten kawałek ile będzie przysługiwało hehe

Opublikowano

dlatego umowa pisemna z datą pewną, najlepiej notarialna. Nawet koszta notariusza pokryję ale moje należności ściągnę z kosztami postępowania.
Tylko wtedy każdy mówi że nie że umowa na gębę a ja że jak nie to nie i pług ;)

• Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, Wojtek026 napisał:

@Roki212 takich magików to w każdej wsi pełno wezmę na siebie a tobie oddam, może rok odda a może i to nie

no to jak nie odda to tylko raz hehe, a nie mam tego tyle że bym sobie tym głowę zawracał notarialnie czy tam jak 

Opublikowano

heheh przecież to jest tylko widzimisie ardanowskiego  nie mające szans na przejście przez legislację w KE. Komisja to wyśmieje przy pierwszej próbie .I jeszcze ardanowski zapomniał kto ma te duże kawały ziemii pod TUZAMI ,prędzej go ze stołka zrzucą niż dadzą ruszyć poukładanych ludzi  z góry.Przecież już za rządów pismanów  Kukiz zgłaszał taki postulat chyba w 2016 i co???

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
20 godzin temu, Nikita_Bennet napisał:

u nas podobnie choć ja zapłaciłem geodecie za normalne wznowienie granic i mam słupki betonowe i kamienne (odnalazł stare).

W ostatnim Twoim zdaniu jest sama esencja - mogę wziąć 3 działeczki i mieć 1ha pod domem ale do grobu tego nie zabiorę. Jedna kobitka była z 10 lat temu to powiedziałem wprost że tego bagna nie chcę.

Co do krowiarzy - ganiają krowy drogami - taki ich żywot no i nic nie zrobisz bo "krowa też stworzenie boże", tylko każdy z nich ma obecnie beczkę na gnojowicę i żeby wody nabrać i zlać te błoto co robią z poboczy to żaden d*py nie ruszy. Kiszonkę to wozi turem z pola oddalonego kilometr od obory ale żeby na tura założyć lemiesz gumowy i sprzątnąć to co rozsypie to już żaden nie ruszy d*py. Tam gdzie mieszkają krowiarze przejechać drogą asfaltową czystym autem i już uwalone - o czymś to świadczy niestety (brak dogadania się między nimi aby ganiać krowy bocznymi polnymi drogami gdzie czasem trzeba przegonić przez kawałek pola sąsiada i kompletny brak poszanowania tego co wspólne - jedynie mandaty ich uczą pokory ponoć (znajomy sie skarżył że dostał jakis czas temu).
To że śmierdzi rozumiem - tak ma być, to że uwali drogę, każdemu się zdarzy - OK ale łopata i sprzątnąć.

awatar to napewno bo sierp i młot jest chyba z flagi stalinowskiej.

No no już patrzę że ktoś tutaj bamber się zrobił i mu nie pasują krowy... Przecież nikt chyba nie przegania krów przez miasto żeby póżniej po nich sprzątać ;)

Opublikowano
15 godzin temu, thug napisał:

heheh przecież to jest tylko widzimisie ardanowskiego  nie mające szans na przejście przez legislację w KE. Komisja to wyśmieje przy pierwszej próbie .I jeszcze ardanowski zapomniał kto ma te duże kawały ziemii pod TUZAMI ,prędzej go ze stołka zrzucą niż dadzą ruszyć poukładanych ludzi  z góry.Przecież już za rządów pismanów  Kukiz zgłaszał taki postulat chyba w 2016 i co???

Ci od ptaszków mają swoje dopłaty komisja nic do tego nie ma

Opublikowano

mówię tu o nowej perspektywie 2021-2027  bo tylko wtedy ardanowski może próbować to wprowadzić sam twierdzi że czekają go długie negocjacje z KE .Poza tym mylisz się KE może to blokować lub nie.https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/doplaty-i-dotacje-z-ue/pozostale-prow/17829-minister-rolnictwa-chce-aby-doplaty-do-trwalych-uzytkow-zielonych-powiazac-z-koniecznoscia-prowadzenia-hodowli

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, thug napisał:

mówię tu o nowej perspektywie 2021-2027  bo tylko wtedy ardanowski może próbować to wprowadzić sam twierdzi że czekają go długie negocjacje z KE .Poza tym mylisz się KE może to blokować lub nie.https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/doplaty-i-dotacje-z-ue/pozostale-prow/17829-minister-rolnictwa-chce-aby-doplaty-do-trwalych-uzytkow-zielonych-powiazac-z-koniecznoscia-prowadzenia-hodowli

Dodam że dopłaty mamy do produkcji i skoro ja produkuje siano to nalezy mi sie doplata bo moze byc ono wykorzystane w kazdy inny sposob oprocz skarmienia zwierzat.....

Unia zresztą to zweryfikuje.

Równie dobrze mogą nie dawać dopalty do kukurydzy bo jak nie skarmisz jej to tez ci sie dopłata nie należy.

Edytowane przez mtz55
Opublikowano

wystarczyło by najprostsze z najprostszych rozwiązań gospodarstwa są coraz większe średnia krajowa coraz większa a dlaczego rolnik jest rolnikiem i ma krus od 1ha to było kiedyś, zróby to od 2, a może od 3 czy nawet od 5ha dajmy krus i mozliwość pobierania dopłat od 3-5ha a dlaczego i po co komuś dopłata do 1-2ha ani mu to nic nie zmieni ani wpływu na gospodarkę nie ma od takie kieszonkowe od posiadania działki

Opublikowano

Spodziewam się, iż Ci bez hodowli, którzy koszą/sprzedają siano powinni podbić cenę beli. Mam nadmiar więc skorzystam- sporo jest osób trzymających hobbystycznie zwierzęta.

Opublikowano
thug napisał:

tak jak mówiłem Ardanowskiego już nie i pomysł z powiązaniem dopłat z tuz padł .za grube ryby mają po kilkaset ha mulczowanych.

a widziałeś pomysł zalewania tuzów ? 😂😂😂