Skocz do zawartości

[30 ha] Jaki kombajn?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Tego Claysona nie za bardzo stan... :P

Opublikowano

ja bym polecil Ci john deere...napewno odradzalbym Ci zakup claasa, sam mialem ten kombajn i nikomu go nie polecam. jd to dobra firma, u nas w okolicy 2 lata temu byl tylko jeden john deere 975, zas teraz jest ich 8. ja zreszta tez planuje zamienic mojego mf 620 super 2 na jd 1055. to ma byc kombajn do 30000 zl...hmmm...z jd to kupisz tylko trzy cyfrowego seri 9..;/jak juz to polecam 975...u nas w okolicy goscio ma takiego. chlasta nim wszystko co sie da...kukurydza, zborze i to nawet sporo ha ma bo chyba cos kolo 60 a oprocz tego jezdzi na zarobki. maszyna chodzi narazie niezawodnie a ma ja juz 4 lata.

• Like 1
Opublikowano
patriota z Ciebie krolikNH:P bizony tez nie sa zle ale chyba gorzej wymlacaja od jd??

Wyznaje zasadę "Dobre, bo polskie" :P Zależy jak bebechy ustawione i jaki kombajnista... :D Bo wiesz idiota może kierować JD i bedziesz miał wogóle nie wymłócone :P

Opublikowano

"Dobre bo polskie" to w sumie mało polskich maszyn zasługuje na takie miano, ale są i dobre polskie maszyny. Np maszyny UNII GRUDZIĄDZ dla mnie są b. dobre. Ale zbaczamy już z tematu. Wróćmy do wątku sprawy... :P

Opublikowano
Ale to, że jeden kombajn się zepsul nie znaczy, że już wszystkie są złe. A, żeby Bizona dobrego znaleźc to trzeba jednak troszku się najeździc, a zachodnie kombajny zazwyczaj rzadziej się sypią

Po części racja, ale:

1. używany kombajn zawsze ma prawo się zepsuć (zachodni czy polski tak samo, oczywiście zachodnie pewnie dłużej pochodzą) - zawsze trza się z tym liczyć, że jak ktoś sprzedaje kombajn to pewnie już swoje zrobił i do wymiany. Zdecydowanie ryzyko jest większe przy kombajnie za 30 tys niż nowym ;-)

2. Zbyt wielu ludziom w okolicy nie udało się dokończyć żniw bo padła jakaś mała rzecz (a nie do dostania w okolicy) musieli się ratować bo wiadomo żniwa. A bizona to można na kolanie remont zrobić. - dlatego radził bym się kierować dostępnością części zamiennych i ich kosztami

3. Ja bym nie patrzył na lakierek tylko przeleciał wszystkie ważniejsze podzespoły i czy nie jest skorodowany.

4. straty w różnych kombajnach - bardzo dużo zależy od kombajnisty (jak tancerka lipna to i najdelikatniejsze strzewiki piją) - więc nie kierował bym się stereotypami, jedynie osoby z doświadczeniem i pracujące na różnych maszynach mofgą mieć tu coś do powiedzenia, chociaż i tak przyzwyczajenia z jednego kombajnu mogą być zdradliwe na drugiej maszynie.

to tak po mojemu, a sam musisz zdecydować (oczywiście wiele zalerzy od tego jak była maszyna używana i wiadomo materiał lepszy na zachodnich)

Opublikowano

Masz rację tylko pomiędzy Bizonem a załóżmy JD jest jednak różnica i w jakości i w wymłacaniu ( prawdą jest, że duzo zależy od kombajnisty, ale jeśli można lepiej, to czemu nie ). Poza tym jeżeli kombajn jest sprowadzony z zachodu i nie był używany w Polsce, mamy większą szansę na znalezienie dobrego kombajnu ( inna mentalnosc i stan portfela ). Zgadza się oczywiście, ze Bizon jest latwy w obsłudze, ale jeśli dac mu sieczkarnie będzie w niej troszke pierdział.

Opublikowano

Wsumie to Bizon az taki łatwy w obsłudze to nie jest w porównaniu z zachodnimi maszynami.Wiekszosc sprzetów z zachodu jest malo wysłuzona i inna jakośc materialów.Za Bizonem przemawia jedynie cena czesci.

Opublikowano

Polecam coś z JD. Ja na 40ha mam 970-tke :D. Bardzo fajny sprzęt. Prosta obsługa. Może i jest stary bo to rocznik 79, ale nie ma żadnej elektroniki, więc nic się nie zespuje, a podzespoły mechaniczne samemu można naprawić :D. Fakt, cena częscie jest nieciekawa- przewyższa kilkakrotnie Bizona, ale można poszperać po szrotach z starymi kombajnami i coś dopasować :).

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ja bym ci polecił coś z Fahr. Dobry sprzęt, ma silnik Deutz chłodzony powietrzem. Na 25ha by starczył M750, sam mam taki tylko na nasze gospodarstwo jest za mały..

Opublikowano
Ja bym ci polecił coś z Fahr. Dobry sprzęt, ma silnik Deutz chłodzony powietrzem. Na 25ha by starczył M750, sam mam taki tylko na nasze gospodarstwo jest za mały..

To jaką ma ten kombajn wydajnośc i jaki szeroki heder :D?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ja stawiam na Bizona masz tanie części i napewno liczy się to że Polski. :D

Gość Profil usunięty
Opublikowano
To jaką ma ten kombajn wydajnośc i jaki szeroki heder :D?

Heder to ma 3m...

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Zawsze jak jestem w którymś ze sklepów rolniczych to zauważę jakąś część do Bizona..... B)

Gość Profil usunięty
Opublikowano
Zawsze jak jestem w którymś ze sklepów rolniczych to zauważę jakąś część do Bizona..... B)

Mi też często się tako coś zdaża. B)