Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@macius11157 Nadzieja umiera ostatnia albo jak kto woli matka głupich. U mnie koszty większe a może wezmę za towar z tych samych pól 30 % tego co w tamtym sezonie. Jedynie burak cukrowy jakotako oczywiście nie tle co w tamtym roku bo cena niższa a i plon przez suszę napewno niższy będzie. 

No nic walczymy dalej jak się spie... całkiem DE witamy, ziemi nie obrabiamy.

Opublikowano
34 minuty temu, macius11157 napisał:

Cena będzie rosła zboża wogole  są jakieś nadzieję czy raczej marne szanse ?

Z tego co mi mówili na jednym dużym skupię to że cena po zakończeniu dopłat zbożowych powinna się podnieś o jakieś 200zł na tonie, ale mówił że to musi minąć trochę czasu że może koniec września, a mówił mi to 15 lipca 

Opublikowano

Okolice Węgrowa (GS płaci po 500zł za tonę). Izby rolnicze wyliczyły koszt uprawy 1 hektara żyta na 4500zł.

Jeśli mamy dobry plon ok 4 tony to jesteśmy w plecy 2500zł!!!

A w sklepie ceny nie spadają a nawet rosną.

Wszyscy mają rolnika tak gdzie kończą się plecy. Niestety.

Opublikowano
14 minut temu, macius11157 napisał:

Ciekawe co z tyki swoimi wyliczeniami zrobią. Bo z takim dokładam do ha to idzie zbankrutować. 

Wystarczy pomyśleć kto doprowadził do takich cen a to jest proste: PIS.

Przez ponad rok firmy powiązane z PIS-em kupował tanie zboże z Ukrainy. Zboże to miało tylko przejechać przez Polskę ale było tanie i firmy paszowe i młyny kupowały każdą ilość. W tym roku  firmy paszowe na wystawach rolniczych to szalały tzn. częstowali wódą i jedzeniem każdego rolnika. Wóda lała się szerokim strumieniem. Część rolników  (ci mało świadomi) była zachwycona; darmowa wóda i żarcie. Tylko że to nie było darmowe!!! Pasze dla rolników nie staniały a zboże do produkcji pasz staniało o ok. 50%.

Żeby firmy kupujące zboże kupowane z Ukrainy buły powiązane z inną partią niż rządząca to w każdym wydaniu wiadomości byłaby o tym mowa a tak to cicho.

A co obiecał minister Kowalczyk i Telus? będzie lista firm które kupowały to zboże. I co gdzie lista? Lista pewnie jest, leżu u niego w sejfie.

Opublikowano
55 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

I co z tego,jak PiS i tak wygra wybory 

Może i wygra ale przy takich sadarzach jakie podają przy takim podziale może nie rządzić samodzielnie czyli sami nic nie zrobią i nie przegłosują

Opublikowano
7 minut temu, Szron88 napisał:

Podlaskie BSK 500netto

Za 4 tony 2000zł normalnie szok i niedowierzanie.

A za co żyć, za co płacić rachunki?

Taka ciekawostka: przyjechali do mnie miastowi a ja sypię żyto w worki na tag (bo trochę drożej niż w skupie).

I narzekają że w sklepach drogo, paliwo drogie, że pracują po 8 godzin dziennie itd, itd.

A ja im mówię że żyto po 500zł za tonę w skupie to nie mogli uwierzyć, bo chleb w stolicy po 6zł za bochenek 0,5kg.

I mówię do nich: wsypcie sobie tego zboża w worki, jedzcie na targ i sprzedawajcie. To mnie wyśmiali i mówią: charytatywnie to oni robić nie będą.

A ja rolnik muszę.

Opublikowano
22 godziny temu, Roki212 napisał:

Może i wygra ale przy takich sadarzach jakie podają przy takim podziale może nie rządzić samodzielnie czyli sami nic nie zrobią i nie przegłosują

To zrobią koalicję, psl ma 100% zdolność koalicyjna z każdą partia, byle tylko resort/koryto ministerstwa rolnictwa im podlegał, podobnie sld/lsd. A w ostateczności to i z ko zrobią koalicję oczywiście dla dobra umeczonej ojczyzny i w trosce o naród, zgoda ponad podziałami, jak to by pięknie wyglądało propagandowo...

Ja całe zyto sprzedałem w zniwa po 60 plus VAT. Słoma z zyta więcej warta niż samo ziarno

Opublikowano (edytowane)

Mazowieckie zachód cena netto zł/T żyto paszowe 

Handlarz - 560

Hodowca trzody - 620

Hodowca trzody -  630 było tylko zasypany i dopiero za 2-4 tygodnie będzie coś kupował.

Edytowane przez Norman
Opublikowano
Dnia 30.09.2023 o 08:52, vodz napisał:

To zrobią koalicję, psl ma 100% zdolność koalicyjna z każdą partia, byle tylko resort/koryto ministerstwa rolnictwa im podlegał, podobnie sld/lsd. A w ostateczności to i z ko zrobią koalicję oczywiście dla dobra umeczonej ojczyzny i w trosce o naród, zgoda ponad podziałami, jak to by pięknie wyglądało propagandowo...

Ja całe zyto sprzedałem w zniwa po 60 plus VAT. Słoma z zyta więcej warta niż samo ziarno

PSL tylko czeka na propozycję wejścia do koalicji.

PSL wejdzie z koalicję z każdym, byle do władzy, byle do koryta.

PSL to nawet z diabłem podpiszą cyrograf byle rządzić.

To jest smutne i przerażające ale prawdziwe.

Dla władzy zrobią wszystko, sprzedadzą matkę, ojca a nawet ojcowiznę.