Skocz do zawartości

umowa darowizny służebność spłata a zachowek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam w 2010r rodzice przepisali mi gospodarstwo rolne ok 19ha na umowie darowizny że służebnością mieszkania. W umowie tej był tez wpis że do 10 lat mam dokonać wpłaty na rzecz brata w wysokości równowartości 5ha gruntów ornych. Dokonałem tego notarialnie rok temu (dałem mu 100tys zł 0.56ha działkę na której się buduje i 2,6ha lasu). Teraz moje pytanie czy po śmierci moich rodziców brat będzie mógł ubiegać się o zachowek z tego gospodarstwa w związku ze była to umowa darowizny? Bo zaczynają się dziać cyrki jak zaczynają przychodzić synowe a rodzice jeszcze buntują go. Dodam na dodatek że pozwoliłem mu zamieszkać u mnie w domu dopóki się nie wybuduje, a w rodzinie mieszkają a 4 pokolenia ludzi. pozdrawiam
Opublikowano (edytowane)

Darowizna w gospodarstwa do  90 r w myśl ustawy o KRUS z 82 r nie wlicza się do zachowku... 

Darowizna gospodarstwa wedle ustawy z 90 r i po zmianach z 91 r jak najbardziej będą mogli starać się o zachowek po śmierci rodzica. 

Z tego opisu autora to raczej nie ma nawet sensu podawać bo ewentualne ustawowe roszczenie jest już wypłacone i zaspokojone 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano

Wartość jest po aktualnych cenach a składowe majątku do wyceny z dnia darowizny.... 

Opublikowano

Pojebane czasy nadeszły z tymi zachowkami, mam takie pytanie do was jeśli mój tato przepisał mi gospodarstwo w formie darowizny w 2002 roku (jestem jedynym synem) a tato zmarł niestety w 2015 roku to czy rodzeństwo taty może się ubiegać o jakiś zachowek czy coś? Może głupie pytanie ale w okolicy to się ciągle słyszy że ludzie się sadza o majątki 

Opublikowano
2 minuty temu, wojtal24 napisał:

Nie wiem czy to jeszcze obowiązuje Ale o zachowek można się ubiegać 7 lat od śmierci czy od przepisywania jakiś tak to szło ale może się pozmienialo

No właśnie i w tym cały sęk że nie wiadomo do końca jak to jest, pole akurat mam już przepisane na siebie juz 17 lat 

Opublikowano
4 minuty temu, DominikKuchniak napisał:

Po śmierci jest zachowek

No ok rozumiem ale tato pole na mnie przepisał jak żył, a ja nie mam rodzeństwa, chodzi mi o to czy rodzeństwo taty może się o coś ubiegać 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, lonoh napisał:

Pojebane czasy nadeszły z tymi zachowkami, mam takie pytanie do was jeśli mój tato przepisał mi gospodarstwo w formie darowizny w 2002 roku (jestem jedynym synem) a tato zmarł niestety w 2015 roku to czy rodzeństwo taty może się ubiegać o jakiś zachowek czy coś? Może głupie pytanie ale w okolicy to się ciągle słyszy że ludzie się sadza o majątki 

Rozumiem że jesteś jedynakiem więc twoi wujkowie i ciocię nie mają prawa do zachowku.

@bamberszol wycena w akcie nie jest istotna, liczy się cena wg GUS w z dnia aktu do wyceny. Nie odpowiedziałeś co do budynków i innych maszyn itp. zachowek liczy się połowa wartości tego co by dostał przy normalnym dziedziczeniu tj jak jesteście 2 to normalnie po 50% byście dostali, przy zachowku bratu należy się 25% wartości majątku w dniu darowizny. Odjąć należy od tej sumy świadczenia ktore już na niego poniosłeś tj 100tyś plus dzialka

Edytowane przez Xawier
Opublikowano
1 godzinę temu, lonoh napisał:

No ok rozumiem ale tato pole na mnie przepisał jak żył, a ja nie mam rodzeństwa, chodzi mi o to czy rodzeństwo taty może się o coś ubiegać 

Nie nie może... Tylko twoje jakbyś je miał. 

Opublikowano

Nie róbcie  zbędnego  szumu. W umowie był  zapis o spłacie  w ciagu 10 lat w wywiązał  się  z tego. A zachowek należy  się  wówczas jak by brat był  pominięty  w akcie darowizny. Czyli jakby ojciec synowi nic nie zapisal. W innym przypadku nie należy sie zaden zachowek.

Opublikowano (edytowane)

zachowek się nie przedawnia, chyba że w stosunku do osób trzecich nie będących związanych więzami krwi z darczyńcą ,w tedy po 10 latach nikt nie ma nic do gadania,

Wartość zachowku oblicza się ile jest warte całe gospodarstwo w chwili śmierci osoby która go przekazała na przykład synowi,jeśli na przykład było to 20 lat temu w momencie przepisania warte było 100 tyś a dziś 500 tyś to bierze się pod uwagę obecną wartość, należy sie połowa z tego co by się należało gdyby był spadek normalnie do podziału. Idź do prawnika i niech to ci napisze ci na piśmie wraz z komentarzem i podbije sie pieczątką jako "papuga" i podpisze,zapłacisz z tysiąca ale bedziesz miał jasność co i jak,   Co do twoich szwagierek to bedą cisły na kase bo pewnie lenie wielkie,nawet jak brat nie bedzie chciał od ciebie kasy to i tak twoje szwagierki doprowadzą brata do tego ze przyjdzie do ciebie, po prostu nie dadzą mu zapyrtkować i chłop w końcu przyjdzie do ciebie po kasę, daje przykład z życia.

Edytowane przez erwin2
Opublikowano
8 godzin temu, bamberszol napisał:

witam w 2010r rodzice przepisali mi gospodarstwo rolne ok 19ha na umowie darowizny że służebnością mieszkania. W umowie tej był tez wpis że do 10 lat mam dokonać wpłaty na rzecz brata w wysokości równowartości 5ha gruntów ornych. Dokonałem tego notarialnie rok temu (dałem mu 100tys zł 0.56ha działkę na której się buduje i 2,6ha lasu). Teraz moje pytanie czy po śmierci moich rodziców brat będzie mógł ubiegać się o zachowek z tego gospodarstwa w związku ze była to umowa darowizny? Bo zaczynają się dziać cyrki jak zaczynają przychodzić synowe a rodzice jeszcze buntują go. Dodam na dodatek że pozwoliłem mu zamieszkać u mnie w domu dopóki się nie wybuduje, a w rodzinie mieszkają a 4 pokolenia ludzi. pozdrawiam

Jeżeli brat był spłacony to niby co jeszcze ma chcieć.

Opublikowano

chodziło mi o to że jeśli darczyńca przekazał w darowiźnie  jakąś nieruchomość osobie trzeciej czyli osobie nie z rodziny to po 10 latach od dnia  takiego zapisu nikt nie

może dochodzić zachowku ,natomiast w przypadku zapisu na któreś z dzieci pozostałe rodzeństwo może dochodzić zachowku przez okres 5 lat od daty śmierci osoby która zrobiła darowiznę, i tak jest od 2011    wczesniej było 3 lata

Opublikowano

Powinien ale kiedyś tak  wpisywali i na takim wpisie szło przerejstrowac ciągnik