Skocz do zawartości

Dzierżawa gruntów pod fotowoltaike

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 godzin temu, Jurek321 napisał:

Aleś dowalił, aż mi się już pisać nie chce

No tak bo widziałem parę działalności gospodarczych, które były inwestorem. Stąd kapitał kapitałem, ale przy DG już nie wiadomo - nie to, żeby kapitał zakładowy cokolwiek podpowiadał w rozsądnych zakresach.

6 godzin temu, Jarecki21 napisał:

Środowiskowe już zrobione. Na etapie środowiskowych były dwie, przy warunkach zabudowy pojawiły się już 3.  Czyli gość planuje na 7ha 3 farmy, z założeniem, że wybuduje tylko jedną, tą którą wskaże energetyka?

Plany planami, wszystko zweryfikuje energetyka, środowisko i WZ robi się najczęściej od początku na całość gruntu. 

Opublikowano
Dnia 18.04.2021 o 13:58, adamk napisał:

Rzecz nie w tym by była uczciwa, bo umowa to kwestia wzajemnych zależności i obowiązków, rzecz w tym by zabezpieczała Pana. Do czego ta umowa potrzebna?

Umowa jest potrzebna do bym mógł bezpiecznie wydzierżawić teren na elektrownię i nie "bujać się" z jakimiś cwaniakami co się rozpłynęli w powietrzu.

Opublikowano
4 godziny temu, Trezor napisał:

Umowa jest potrzebna do bym mógł bezpiecznie wydzierżawić teren na elektrownię i nie "bujać się" z jakimiś cwaniakami co się rozpłynęli w powietrzu.

Większość firm chce modyfikować ich umowy. O ile oczywiście są elastyczni. Masz jakiś szablon od nich?

Opublikowano
1 minutę temu, pomidor65 napisał:

na drugi dzień po notarjuszu masz kredyt do spłacenie

1 minutę temu, pomidor65 napisał:

umowe podpisuj z wykonawcą a nie z jakimś cudem ZOO co Cię opierdoli niewiadomo komu zaraz po notariuszu 

podpisz to się dowiesz  

Opublikowano
Dnia 3.05.2021 o 11:22, pomidor65 napisał:

Nie opowiadaj głupot. Jak potrzebujesz pomocy z umową pisz na PRIV

Opublikowano

pami mecenas poprawiła mi umowę zabezpieczyła moje interesy wysłałem im poprawioną i od dwóch tygodni cisza a tak dzwonili co dziennie abym podpisał bo się trzeba spieszyć bo to i tamto

Opublikowano

Tutaj byłbym bardzo ostrożny. 

Z doświadczenia powiem i jest to straszną bolączką - większość prawników do których chodzą rolnicy są słabi lub słabo się w temat angażują. Ciężko, żeby prawnik, który od rolnika przyjmuje 200-300zł za "przejrzenie umowy" się temu poświęcił. Przejrzy w godzinkę, wypycha często bezsensowne uwagi i wysyła.

Albo przyczepi się rzeczy bez większego znaczenia jak np. ewentualne odszkodowanie za zniszczenia poza terenem budowy - przecież to najczęściej i tak szkody bardzo małe i bez większego znaczenia. Nie zadba o to, żeby do umowy był porządny projekt, albo nie zabezpieczy timingu projektu itd.

Kiedyś policzyłem, że na ponad 100 prawników sensownie i z zaangażowaniem podeszło może 6-7. Dlatego umowa przejrzana przez prawnika na prawdę w większości nie daje większego bezpieczeństwa. 

Z nich wszystkich tylko jeden chciał pośredniczyć i pilotować temat do końca i podpisał umowę z pełnomocnictwa właścicieli gruntu troszkę jakby nie patrzeć firmując projekt swoim imieniem i nazwiskiem włącznie z podpisanie umowy u notariusza. Wziął za to 400zł od właścicieli gruntu co więcej raz na parę miesięcy zadzwoni i zapyta na jakim jesteśmy etapie.  Rodzynek.

Opublikowano

radca prawny był za darmo z urzędu w starostwie ,umowy okrasliła ze to jakies " kuriozum" a ty to jakis naganiacz jesteś? umowa ma być prosta zrozumiała zabezpiaczająca właściciela gruntu

Opublikowano

Powstają powoli. Wysyp będzie intensywny już od tego roku, oczywiście zależy od Gminy, bo niektóre mają archaiczne plany zagospodarowania przestrzennego i dopiero się uczą, że przyniesie im to fajne pieniądze, zaczynają je zmieniać.

U mnie w gminie jest ponad 8 projektów z przyłączeniem, będą je stawiać w tym i kolejnym roku.

Opublikowano

@adamk ale scieme walisz. Najpierw że w Twojej gminie jest ponad 8 projektów, a nazwy gminy podać nie chcesz, bo "w praktycznie każdej gminie" są projekty realizowane. W mojej gminie nie ma, ani jednego. Której firmy przedstawicielem jesteś?

Opublikowano

witam ja miałem dwie umowy  w ręku i oglądaczy na polu ,umowy oczywisćie nie podpisałem ,pozgłaszałem moje grunty do innych firm co chcą dzierżawić grunty i cisza jak makiem zasiał, myślę że oni działają wspólnie już mnie skreślili bo wiedzą ze nie dam się wyruchać 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 10.05.2021 o 10:05, MF675ursus napisał:

@adamk ale scieme walisz. Najpierw że w Twojej gminie jest ponad 8 projektów, a nazwy gminy podać nie chcesz, bo "w praktycznie każdej gminie" są projekty realizowane. W mojej gminie nie ma, ani jednego. Której firmy przedstawicielem jesteś?

Bez takich głupich komentarzy proszę.

Weź sobie Google i masz pierwsze z brzegu projekty, znajdziesz tego mnóstwo (dorzuć do zapytania nazwę jakiejś gminy)

https://www.google.com/search?client=opera&q=bip+budowa+farmy+fotowotlaicznej+gmina&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

Mojej gminy podsyłać nie muszę. 

Dnia 10.05.2021 o 11:31, pomidor65 napisał:

witam ja miałem dwie umowy  w ręku i oglądaczy na polu ,umowy oczywisćie nie podpisałem ,pozgłaszałem moje grunty do innych firm co chcą dzierżawić grunty i cisza jak makiem zasiał, myślę że oni działają wspólnie już mnie skreślili bo wiedzą ze nie dam się wyruchać 

Może po prostu Twój grunt się nie nadaję na budowę farmy - ma ograniczenia środowiskowe, albo mpzp. 

Na pewno firmy mają tyle czasu i się skrzykują i chcą Cie zrobić w balona ;)))

Edytowane przez adamk
Opublikowano

Kaucja, natomiast mało która firma tak to zabezpiecza. Za duże koszty budowy farmy. 

Spójrzmy na rynek niemiecki - ktoś widział demontaż starych farm?