Skocz do zawartości

Dzierżawa gruntów pod fotowoltaike

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jaja to będą jak powstanie tyle farm ile potrzebują i dopiero je opodatkują żeby państwo i samorządy coś z tego miały, bo dlaczego by nie, podatek od deszczu od utwardzonego terenu od cukru już jest to i od tego też będzie 😁

• Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, ZELKOW napisał:

jaja to będą jak powstanie tyle farm ile potrzebują i dopiero je opodatkują żeby państwo i samorządy coś z tego miały, bo dlaczego by nie, podatek od deszczu od utwardzonego terenu od cukru już jest to i od tego też będzie 😁

Dlatego w każdej umowie proszę sobie zastrzec, że firma wynajmująca pokryje w trakcie umowy wszystkie opłaty, podatki i wszelkie daniny, których następstwem jest farma.

Opublikowano

Uwaga na firmę rpower. Kręcili się u mnie z chęcią dzierżawy.Dostałem umowę którą przeanalizował prawnik, okazuje się że umowa jest tak skonstruowana że pomimo 29 lat dzierżawy jest możliwość zasiedzenia działki.Np. poprzez czas jaki firma ma na usunięcie zużytych paneli.Ogólnie rzecz biorąc jeśli chcieli by robić czysty interes to po co tak komplikować i robić umowę zawiłą z tyloma zastrzeżeniami.Prawnik znalazł chyba ze 20 zagrożeń.Dla mnie ta cała dzierżawa pod pv to pic.Jeżeli obie strony miały by na tym korzystać to nie ma argumentów za tym aby umowy były tak zawile i podstępnie konstruowane.Po za tym jak już było mówione zmienią prawo w trakcie i żegnaj majątku.

Opublikowano

jak to mówią, jak bank daje Ci pieniądze i o nic nie pyta to uciekaj od niego jak najdalej, bo to jest okazja dla niego a nie dla Ciebie, a jak zaczynają dawać kase za nic nie robienie to z drugiej strony podejdą żebyś oddał tą kase, wszędzie tak jest. Pokażcie mi przykład gdzie ludzie legalnie się dorobili ale pieniędzy a nie garba.

Opublikowano
16 godzin temu, qwerty123 napisał:

Uwaga na firmę rpower. Kręcili się u mnie z chęcią dzierżawy.Dostałem umowę którą przeanalizował prawnik, okazuje się że umowa jest tak skonstruowana że pomimo 29 lat dzierżawy jest możliwość zasiedzenia działki.Np. poprzez czas jaki firma ma na usunięcie zużytych paneli.Ogólnie rzecz biorąc jeśli chcieli by robić czysty interes to po co tak komplikować i robić umowę zawiłą z tyloma zastrzeżeniami.Prawnik znalazł chyba ze 20 zagrożeń.Dla mnie ta cała dzierżawa pod pv to pic.Jeżeli obie strony miały by na tym korzystać to nie ma argumentów za tym aby umowy były tak zawile i podstępnie konstruowane.Po za tym jak już było mówione zmienią prawo w trakcie i żegnaj majątku.

Podatek gruntowy płacisz Ty na konto gminy a firma przelewa do Ciebie? Tak jest w 99% umów. Nie ma mowy o zasiedzeniu, zabezpieczyć to mogą też odpowiednie zapisy w umowie.

Opublikowano

Dobra panowie a jak z podatkiem dochodowym 8,5% i wykazaniem  na pit np 100 000 dochodu w KRUS czy wywalają delikwenta do ZUS bo tak mi się szykuje po 16 000 rocznie zus a  emerytura standard

Opublikowano
Dnia 26.01.2021 o 14:03, adamk napisał:

Podatek gruntowy płacisz Ty na konto gminy a firma przelewa do Ciebie? Tak jest w 99% umów. Nie ma mowy o zasiedzeniu, zabezpieczyć to mogą też odpowiednie zapisy w umowie.

Po tym jak zaproponowałem wspólne negocjacje z prawnikiem słuch po facecie z ów firmy zaginął.Człowiek rozpłynął się tak szybko jak się pojawił.Zasiedzenie to jedna z kwestii, było jeszcze np. możliwość poddzierżaw gruntu wydzierżawionego ode mnie, zgoda na dzielenie notarialne działki i parę innych kwiatków.Ogólnie rzecz biorąc, tak jak wyżej wspomniałem wg. mnie to są ciemne interesy, przez 29lat może zmienić się wszystko, firma może upaść, może zmienić się prawo itd.Jak ktoś nie chce negocjować normalnej umowy to dla mnie jest skreślony.Każdy decyduje o sobie, ja wyraziłem swoją opinię i po którymś z kolei razie wiem że to pic na wodę.Przekonać może mnie jedynie umowa wspólnie tworzona z prawnikiem i stroną zainteresowaną.

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, qwerty123 napisał:

Po tym jak zaproponowałem wspólne negocjacje z prawnikiem słuch po facecie z ów firmy zaginął.Człowiek rozpłynął się tak szybko jak się pojawił.Zasiedzenie to jedna z kwestii, było jeszcze np. możliwość poddzierżaw gruntu wydzierżawionego ode mnie, zgoda na dzielenie notarialne działki i parę innych kwiatków.Ogólnie rzecz biorąc, tak jak wyżej wspomniałem wg. mnie to są ciemne interesy, przez 29lat może zmienić się wszystko, firma może upaść, może zmienić się prawo itd.Jak ktoś nie chce negocjować normalnej umowy to dla mnie jest skreślony.Każdy decyduje o sobie, ja wyraziłem swoją opinię i po którymś z kolei razie wiem że to pic na wodę.Przekonać może mnie jedynie umowa wspólnie tworzona z prawnikiem i stroną zainteresowaną.

Nie patrz na rynek przez pryzmat jednej umowy. Są takie cuda, Ci ludzie często nie wiedzą co i dlaczego mają w umowach a w większości to pośrednicy do handlu umowami.

Dzielenie notarialne dzialki? Jakiś żart.

Zawsze konsultować umowę z prawnikami, jak firma nie chce dyskutować to kończyć rozmowy.

Pamiętać o projekcie wstępnym jako załącznik do umowy - mapka, wjazd, transformator. To się może docelowo zmienić, ale od początku musicie widzieć mniej więcej jak to będzie wyglądać a co najważniejsze na starcie dowiesz się czy mają jakiekolwiek kompetencje w zakresie projektowania. To jest najlepsza opcja.

Kolejna sprawa - zobowiązanie firmy, aby w 2,5mca od podpisania umowy złożyła do gminy wniosek o DUŚ. Jeśli nie złoży to rozwiązanie umowy. Dzięki temu masz wykluczonych cfaniaków na starcie.

Edytowane przez adamk
Opublikowano

a jak to się odbywa przez pryzmat umowy, bo tak w mojej okolicy są rolnicy co już podpisali umowy, 4 lata minęły i nic się nie dzieje ludzie się wkurzają, nie którzy tu piszą że nawet i 8lat trwa zanim ruszy farma, a firma sobie tylko grunt umową bukuje, i taki rolnik też nie wie co robić czy dać w dzierżawe komuś, ale nikt nie zechce dzierżawy bez umowy wziąć, a rolnik też nie będzie kasy ładował w pole jak nie wiadomo kiedy wejdą i postawią farme

Opublikowano
4 godziny temu, ZELKOW napisał:

a jak to się odbywa przez pryzmat umowy, bo tak w mojej okolicy są rolnicy co już podpisali umowy, 4 lata minęły i nic się nie dzieje ludzie się wkurzają, nie którzy tu piszą że nawet i 8lat trwa zanim ruszy farma, a firma sobie tylko grunt umową bukuje, i taki rolnik też nie wie co robić czy dać w dzierżawe komuś, ale nikt nie zechce dzierżawy bez umowy wziąć, a rolnik też nie będzie kasy ładował w pole jak nie wiadomo kiedy wejdą i postawią farme

No dobrze, ale skoro firma może tyle czasu nic nie robić to właśnie tłumaczę, że zgodzili się na strasznie słabe umowy.

Tak jak napisałem w umowie musi być zapis, że w określonym czasie od podpisania umowy firma musi złożyć DUŚ lub WZ i złożyć wniosek o przyłączenie.

Plus projekt mapka do umowy - nie z geoportalu tylko wstępny projekt, wtedy wiecie wszystko już na start.

Opublikowano
10 godzin temu, adamk napisał:

że zgodzili się na strasznie słabe umowy.

Tak jak napisałem w umowie musi być zapis, że w określonym czasie od podpisania umowy firma musi złożyć DUŚ lub WZ i złożyć wniosek o przyłączenie.

Teraz  może i  tak -   ale jak  u mnie   od podpisania umowy  do  rozpoczęcia  budowy  na polu 5 lat......   pierwsza farma f.   w  województwie   i nikt nic  nie wiedział,   najgorzej w powiecie   wielkie  oczy robili  co to takiego. 

Opublikowano (edytowane)

Ostatnio zaczęły przychodzić do mnie listy z gminy, że tacy i tacy chcą tą FV u sąsiada stawiać, parę dni temu decyzja... Miałam się odgrodzić od tego sąsiada, ale czy te farmy same się nie grodzą? Chyba tak? - to poczekam zawsze to na parę ha mniej wszystkiego😁 u mnie też chcieli wydzierżawić, ale nic z tego tj. zbyt długi okres czasu-wydzierżawiłam na 10 lat młodemu, żeby tam o jakąś dotacje miał się wykazać i to mi się wydaje bardziej racjonalne niż nie wiadomo komu i na co. A złocisze to nie wszystko... 

Doczytałam się jest zapis o ogrodzeniu, ale, że niby mają się zmieścić na powierzchni 1ha...to po co chcą dzierżawić np. 5?tak jak u mnie chcieli? Szkoda czasu na takie coś😛

IMG_20210130_091306.jpg

Edytowane przez tess
Opublikowano

Kilka dni temu odwiedził mnie delikwent wizja na mapie cała farma ok 100 ha propozycja około 10000 za ha plus podatek od nieruchomości na liście miał wstępne zgody prawie  wszystkich którzy nie są rolnikami i wydzierżawiają innym (dla nich to 10 razy obecny czynsz ) mój kawałek dość strategiczny i powierzchniowo i ze względu na położenie .czy spotykacie się z sytuacją że farma wycina kawałki i omija tych którzy nie wyrażają zgody ? 

Opublikowano

Chodzi mi o zajęcie dobrej pozycji negocjacyjnej na razie moim zdaniem robią rozeznanie przy wielkości projektu wręcz nie wierzę że mogą kogoś pominąć dla przykładu ktoś może być w przyszłości złośliwy i na odłogowanym polu pomiędzy działkami z panelami  jak będzie sucho wykonywać uprawę aby wzniecać kurz zanieczyszczający panele ."Naganiacz" twierdzi że nie ma na razie podstaw do negocjacji ceny bo została tak skalkulowana i jest jednakowa dla wszystkich . 

Opublikowano

u nas jest tak przy zwirowni- 2 najblizsze dzialki nie sprzedali a nastepnych kilkanascie poszlo na handel, jak to sie skonczy nie wiadomo bo na razie na zadnych nie kopia. w innym miejscu zostawili chlopu polwysep i pare lat uprawial, w miedzyczasie zakonczyli wydobycie. potem dokupili inne dzialki i wnowili  i polwysep tez zniknal w wodzie.

u nas w malopolsce nie ma takich arealow zeby swobodnie cos takiego postawil..

Opublikowano
RU68 napisał:

Kilka dni temu odwiedził mnie delikwent wizja na mapie cała farma ok 100 ha propozycja około 10000 za ha plus podatek od nieruchomości na liście miał wstępne zgody prawie  wszystkich którzy nie są rolnikami i wydzierżawiają innym (dla nich to 10 razy obecny czynsz ) mój kawałek dość strategiczny i powierzchniowo i ze względu na położenie .czy spotykacie się z sytuacją że farma wycina kawałki i omija tych którzy nie wyrażają zgody ? 

no jeśli jesteś w środku albo dobry dojazd prze z Twoją działke to ciągnij ile się da, w moich okolicach ten co obrabia nie odda pod fotowoltaike jak rozmawiam ze znajomymi przeważnie to partacze co tylko aby dopłate wziąć i tacy co już ileś lat nie obrabiają tylko ktoś obrabia ziemie

Opublikowano

Proszę o informacje czy wszystkie umowy zawierają klauzulę o zrzeczeniu się ustawowego prawa zastawu? Firma z którą nagocjuje umowę twierdzi, że jest to konieczny zapis ze względu na finansowanie inwestycji przez banki 

Opublikowano
Dnia 1.02.2021 o 10:18, Joannafoto napisał:

Proszę o informacje czy wszystkie umowy zawierają klauzulę o zrzeczeniu się ustawowego prawa zastawu? Firma z którą nagocjuje umowę twierdzi, że jest to konieczny zapis ze względu na finansowanie inwestycji przez banki 

Moja umowa to zawierała. Prawnik mi ją wykreślił - zobaczymy co na to inwestor

Opublikowano
8 godzin temu, MF675ursus napisał:

Rozumiem że firmy pod kredyt zastawiają ziemię którą mają tylko w dzierżawie? Nie no, fajny układ...

Jak mogą zastawić ziemie, której nie są właścicielami. No błagam proszę przestać wymyślać głupoty.

Zastaw większość chce, bo wymagają tego instytucje finansujące.

• Like 1