Skocz do zawartości

Dzierżawa gruntów pod fotowoltaike

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 23.10.2020 o 08:21, kris91 napisał:

U mnie załatwiła r.power i umowę miałem podpisaną 8 lat temu, a od 3 lat elektrownia pracuje już. 5 lat zeszło na papiery bo każdy urząd zwlekał z wydaniem decyzji, a na koniec sąsiedzi ciągle protesty składali że nie chcą budowy i nikt nie chciał zgodzić się na podłączenie do linii SN. Ogólnie współpraca na chwilę obecną wychodzi dobrze (odpukać), żadnych problemów z przelewami nie było. Oczywiście nikogo nie namawiam do budowy, chodź o dziwo sąsiedzi którzy protestowali ciągle teraz pytają o elektrownię. Na początku to musiałem dobrze się rozejrzeć u prawników, w gminie i skarbówce. O tych 2% w gminie się dowiedziałem i trzeba jeszcze od czynszu płacić 8,5% podatku dochodowego do skarbówki, chyba że jesteś na VAT to wtedy wystawiać fakturę i oni to pokrywają.

Kris91 czyli Ty wystawiasz fakturę na kwotę dzierżawy np. 10000 netto plus 23% VAT i wtedy rolnik nie płaci podatku dochodowego bo występuje już on w VAT?

Edytowane przez Pomidor
Opublikowano (edytowane)

Nie chcę nikogo w błąd wprowadzać ale tak to zrozumiałem, bo mówił że jak wystawie fakturę to oni pokrywają vat, ale nie wiem jak to w praktyce wygląda bo nie jestem ani na vacie, ani nie prowadzę działalności. Chyba ze oni przelewają Ci wtedy na konto kwotę brutto, a Ty i tak musisz się rozliczyć z podatku dochodowego, bo vat będziesz miał na swoim koncie a on powinien być później na koncie skarbówki.

Edytowane przez kris91
Opublikowano
16 godzin temu, 90210grzesiu napisał:

Nie prawda, mam dzierżawę z kowr i gmina na mnie wystawia.

To raczej wyjątek Nie mówimy o dzierżawie  ze skarbu państwa

4 godziny temu, kris91 napisał:

Nie chcę nikogo w błąd wprowadzać ale tak to zrozumiałem, bo mówił że jak wystawie fakturę to oni pokrywają vat, ale nie wiem jak to w praktyce wygląda bo nie jestem ani na vacie, ani nie prowadzę działalności. Chyba ze oni przelewają Ci wtedy na konto kwotę brutto, a Ty i tak musisz się rozliczyć z podatku dochodowego, bo vat będziesz miał na swoim koncie a on powinien być później na koncie skarbówki.

Przecież jako nie watowiec nie masz prawa wystawić FV a oni RR też raczej nie 

11 godzin temu, Pomidor napisał:

Kris91 czyli Ty wystawiasz fakturę na kwotę dzierżawy np. 10000 netto plus 23% VAT i wtedy rolnik nie płaci podatku dochodowego bo występuje już on w VAT?

Vat Vatem a dochodowy dochodowym -dochodowy płacimy zawsze od netto 

Opublikowano

@RU68

To ja wiem, że jako nie vatowiec nie mogę i nie wystawiam przecież 🤔 W sprawach skarbówkowych wiem tylko tyle, że to co dostaję na konto to muszę 8,5% zapłacić dochodowego i na tym moja wiedza się kończy 😅

Opublikowano

Jeszcze zapomniałem o istotnym elemencie do UG odprowadzamy dodatkowo  podatek w wysokości 2% wartości inwestycji ale to kogo to obciąża czy właściciela instalacji czy wydzierżawiającego nie wiem bo w przypadku gazociągu to właściciel gazociągu płaci ten podatek za ok 8 km lini gmina przytuli 3,5 mil rocznie 

2 minuty temu, kris91 napisał:

@RU68

To ja wiem, że jako nie vatowiec nie mogę i nie wystawiam przecież 🤔 W sprawach skarbówkowych wiem tylko tyle, że to co dostaję na konto to muszę 8,5% zapłacić dochodowego i na tym moja wiedza się kończy 😅

A jeżeli rzeczywiście otrzymasz fv z vat to chyba te 8,5% od całej kwoty brutto bo to twój przychód 

Opublikowano
1 godzinę temu, kris91 napisał:

@RU68

Dla bezpieczeństwa zawsze rekomenduje wysłać kopie umowy + wniosek o interpretacja podatkową do US. Na 99,99% odpiszą, że ryczałt, ale zawsze lepiej mieć papierek w dłoni.

Opublikowano
11 godzin temu, RU68 napisał:

Jeszcze zapomniałem o istotnym elemencie do UG odprowadzamy dodatkowo  podatek w wysokości 2% wartości inwestycji ale to kogo to obciąża czy właściciela instalacji czy wydzierżawiającego nie wiem bo w przypadku gazociągu to właściciel gazociągu płaci ten podatek za ok 8 km lini gmina przytuli 3,5 mil rocznie 

A jeżeli rzeczywiście otrzymasz fv z vat to chyba te 8,5% od całej kwoty brutto bo to twój przychód 

Jak nazywa sie podatek od inwestycji 2% o ktorym mowisz? Nie znalazlem nigdzie takiego info

Opublikowano

ale jest bo nasz burmistrz czeka z utęsknieniem na koniec inwestycji już nawet na poczet tego kredyty im udzielono bo kasa pewna  ale to obciąża raczej właściciela  inwestycji ( a ty myślisz że dlaczego urzędy tak ochoczo zgadzają się na inwestycje i z tej opłaty nawet spółki skarbu państwa nie są zwolnione  To hyba tohttps://www.rp.pl/Podatki-lokalne/312179991-Podatek-od-nieruchomosci-ukonczone-inwestycje-trzeba-zglosic-fiskusowi.html

Opublikowano
9 godzin temu, RU68 napisał:

ale jest bo nasz burmistrz czeka z utęsknieniem na koniec inwestycji już nawet na poczet tego kredyty im udzielono bo kasa pewna  ale to obciąża raczej właściciela  inwestycji ( a ty myślisz że dlaczego urzędy tak ochoczo zgadzają się na inwestycje i z tej opłaty nawet spółki skarbu państwa nie są zwolnione  To hyba tohttps://www.rp.pl/Podatki-lokalne/312179991-Podatek-od-nieruchomosci-ukonczone-inwestycje-trzeba-zglosic-fiskusowi.html

Chyba nie wiesz o czym mowisz... a raczej na pewno... 

Opublikowano
mikosss napisał:

9 godzin temu, RU68 napisał:

ta tak samo jak podatek od wiatraków należy się gminie i to grube pieniądze a farma się odwołuje i ciągle gmina nie ma kasy, i podobna sytuacja że wójt nabrał kredytu na poczet wpływu z podatku tego i okazuje sie że kasy nie ma a kredyt trzeba spłacać

Opublikowano
3 godziny temu, mikosss napisał:

Jedni wiedzą inni nie  a jak chcesz zakwalifikować panele na gruncie -no raczej jako budowla .I tak samo jak amortyzacja budowli w kosztach firmy tu jest odwrotnie .Myślisz że udaje się wykręcić jedynie 0,2 -0,4 zł za metr 2 gruntu od  działalności poza obiektami budowlanymi - u nas kamieniołom płaci podatek od metrów 2 od wartości inwestycji i od każdej wydobytej tony 4,5 mil rocznie a jeśli jest inaczej to nas oświeć 

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, RU68 napisał:

Jedni wiedzą inni nie  a jak chcesz zakwalifikować panele na gruncie -no raczej jako budowla .I tak samo jak amortyzacja budowli w kosztach firmy tu jest odwrotnie .Myślisz że udaje się wykręcić jedynie 0,2 -0,4 zł za metr 2 gruntu od  działalności poza obiektami budowlanymi - u nas kamieniołom płaci podatek od metrów 2 od wartości inwestycji i od każdej wydobytej tony 4,5 mil rocznie a jeśli jest inaczej to nas oświeć 

No chyba mylisz podatek od nieruchomości z podatkiem od inwestycji 2% który był i został zniesiony przez Pis wstecznie w czerwcu bodaj, 2018r ... Fakt że trybunał orzekł ze wstecz nie można ale gminy kasę oddawały a wcześniej wygrały w NSA że ten podatek im się należy a PiS go zlikwidował ustawa  i jest bałagan totalny bo prawda jest że gminy się zadłużały i wydawały już ta kasę i planowały to w budżetach itp. .. a dawa tego podatku już nie ma na dziś i tyle... 

Pis namieszał ustawa i to ostro i wiele gmin popadło w długi.... Teraz będą odzyskiwać w sądach nienależne zwroty które ta ustawa wprowadziła wstecz bo trybunał orzekł ze prawo nie działa wstecz..... Niemniej podatek od wiatraków został pomniejszony. 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano
23 minuty temu, ogarek napisał:

No chyba mylisz podatek od nieruchomości z podatkiem od inwestycji 2% który był i został zniesiony przez Pis wstecznie w czerwcu bodaj, 2018r ... Fakt że trybunał orzekł ze wstecz nie można ale gminy kasę oddawały a wcześniej wygrały w NSA że ten podatek im się należy a PiS go zlikwidował ustawa  i jest bałagan totalny bo prawda jest że gminy się zadłużały i wydawały już ta kasę i planowały to w budżetach itp. .. a dawa tego podatku już nie ma na dziś i tyle... 

Pis namieszał ustawa i to ostro i wiele gmin popadło w długi.... Teraz będą odzyskiwać w sądach nienależne zwroty które ta ustawa wprowadziła wstecz bo trybunał orzekł ze prawo nie działa wstecz..... Niemniej podatek od wiatraków został pomniejszony. 

Tu dość śwież orzecznictwo https://www.podatki.biz/artykuly/wsa-podatek-od-nieruchomosci-dla-calkowicie-zamortyzowanych-budowli_59_45044.htmi jak coś co istnieje mogli uchylić może myli ci się z ządaniem podatku od zamortyzowanych budowli od których żądano podatku .Natomiast nie można pobierać podwójnego podatku od odpisu amortyzacyjnego i np budynku 

Opublikowano (edytowane)

Piszę zupełnie o czym innym i tyle... Jest bałagan prawny i gminy poniosły ogromne wydatki a miały korzystać i miały być inwestycje itp.... A jest kiszka bo Pis przykręcił śrubkę a nie dał rekompensaty za utracone dochody i tyle.... Zrobił to aby powstrzymać ekspansje farm wiatrowych bo te budziły opór społeczny... Uzasadniony oczywiście bo gminy leciały na kasę i lobbowały nie patrząc na obawy ludzi bo tylko kasa im się liczyła.... 

Podatki od wiatraków i inwestycji w energię odnawialna do trochę inna bajka i inne ustawy i regulacje... . 😋

Edytowane przez ogarek
Opublikowano
4 minuty temu, ogarek napisał:

Piszę zupełnie o czym innym i tyle... Jest bałagan prawny i gminy poniosły ogromne wydatki a miały korzystać i miały być inwestycje itp.... A jest kiszka bo Pis przykręcił śrubkę a nie dał rekompensaty za utracone dochody i tyle.... 

Nie ma czego innego jest podatek odpisu amortyzacyjnego 2 % wartości budowli dla UG i nie ma o czym dyskutować innego podatku w wys 2 % dla UG  nie ma Wartość budowli zaksięgowana do odpisu amortyzacyjnego na terenie danej gminy ( jeśli to gazociąg to odpowiednia wycena tego odcinka ) podzielona przez 50 daje roczną stawkę podatku (zerknąłem do budżetu gminy w 2020 zapłacony)

Opublikowano (edytowane)

Wiem że ty masz swoje zdanie i nie będę z tym dyskutował.. w temacie o wiatach upierales się ze trzeba mieć pozwolenie choć takowego nie trzeba i zostało zniesione nawet zgłoszenie jeśli chodzi o wiaty do 50 m2... Tobie to nie wystarczy bo ty twierdzisz że to widzimisię się urzędnika i na tym opierasz swoje tezy... 😋

Pis rozjebał system jeśli chodzi o wiatraki i tyle... O gazociągach się nie wypowiadam i tyle 😋

Edytowane przez ogarek
Opublikowano

PRZEDEWSZYSTKIM JEST rozjebane budownictwo co ogranicza inwestycje można sie budować byle gdzie , ostatnio chyba w interwencji było żę ludzie chcą zablokować budowe wiatraka bo mają pola niedaleko i może kiedyś ktoś się tam pobuduje , pis miał fajny projekt który dawał pozwolenia budowlane  do 100 metrów chyba od istniejących zabudowań ale nie przeszło 

Opublikowano
4 minuty temu, ogarek napisał:

Wiem że ty masz swoje zdanie i nie będę z tym dyskutował.. w temacie o wiatach upierales się ze trzeba mieć pozwolenie choć takowego nie trzeba i zostało zniesione nawet zgłoszenie jeśli chodzi o wiaty do 50 m2... Tobie to nie wystarczy bo ty twierdzisz że to widzimisię się urzędnika i na tym opierasz swoje tezy... 😋

Pis rozjebał system jeśli chodzi o wiatraki i tyle... O gazociągach się nie wypowiadam i tyle 😋

I wiatrak i fotowoltaika i gazociąg to budowla  Natomiast co do wiaty to pytałem w marcu inspektora w trakcie kontroli u mnie w gospodarstwie i odpowiedz brzmiała ze dla świętego sposobu zrobić projekt bo są zapisy rozwijające pojęcia które może podważyć z tego co pamiętam  (jak fundamenty ,trwale związane z gruntem, ściany i przeznaczenie .Nikt nikomu nie zabrania stawiać na pałę ja wolę kupić za kilka złotych gotowy projekt kierownik budowy nanosi nieistotne zmiany  i jest coś pewnego .Wszyscy próbują po najmniejszej lini oporu a po czasie płacz i sprawa dla reportera . Jak uważasz jeśli taka wiata do 50m się zawali i zniczczy mienie lub kogoś uszkodzi to będzie bez problemu nie sądze .A temat dyskusyjny czy mając na gruncie instalację którą po latach  porzuci inwestor będzie obligować właściciela do tego podatku ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, RU68 napisał:

Ale gadasz od paru stron o jakims magicznym podatku od "inwestycji" (?), a tu chodzi o zwykly podatek od nieruchomości, więc nie wprowadzaj w błąd. Podatek od nieruchomości płaci firma dzierżawiąca i tyle

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, mikosss napisał:

Ale gadasz od paru stron o jakims magicznym podatku od "inwestycji" (?), a tu chodzi o zwykly podatek od nieruchomości, więc nie wprowadzaj w błąd. Podatek od nieruchomości płaci firma dzierżawiąca i tyle

Po pierwsze to to podatek od gruntu użytkowanego pod działalność gospodarczą jakbyś miał coś wspólnego z działalnością byś wiedział