Skocz do zawartości

Wom zależny czy ktoś to do czegoś stosuje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Bartek933 napisał:

Ja wałkiem zależnym cofałem rotor w prasie

Te same zastosowanie w przyczepie ;) i wszędzie gdzie potrzeba jest przekręcenia w drugą stronę. 

Do agregatu prądotwórczego też używam, aby osiągnąć większe obroty WOM przy mniejszych silnika. 

Opublikowano

Ja kiedyś z kosa zrobiłem rozsiewacz nawozu do porzeczek. Uspawalem ramę na podnośnik, kos był bokiem, do koła dospawałem koncowke WOM. I wałek zależny, były wtedy idealne obroty, a kos sypal nawóz tylko w rząd gdzie rosły porzeczki

• Like 1
Opublikowano
Adrian_K_90 napisał:

Do agregatu prądotwórczego też używam, aby osiągnąć większe obroty WOM przy mniejszych silnika.

jak do agregatu wlaczasz walek i jedziesz na szose czy po podwórku zapierniczasz w kółko

Opublikowano
1 godzinę temu, robi57362 napisał:

jak do agregatu wlaczasz walek i jedziesz na szose czy po podwórku zapierniczasz w kółko

Jak przełączasz na biegi terenowe, to może nie w każdym traktorze, ale np. w zetorze 7320 lub w Forterrze masz luz, i wtedy traktor stoi, a WOM chodzi zależnie od biegów..

Opublikowano

Do rozrzutnika podczas czyszczenia na polu, do kręcenia cyklopa przez biegi na postoju (c-360), do łuparki świdrowej czasami wsteczny wom potrzebny żeby wycofać z sęka.

Opublikowano (edytowane)

Wom zależny używam w c360 do napełniania opryskiwacza wodą z beczkowozu. Włączam bieg 1 i dźwignię reduktora na pozycję neutralną. Spisuje się to świetnie. Woda leci z beczkowozu względnie powoli (1500 litrów około 5-7 minut).

Tu pytanie z mojej strony:

Jakie ciągniki oprócz c360 i Zetora 7211, 5211 posiadają identyczną funkcję? Zależy mi na wom zależnym na postoju. Chcę zmienić ciągnik na młodszy i nieco mocniejszy.

Pozdrawiam.

Edytowane przez cemaxx
Literowka