Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ostatnio byłem w Tesco po wodę Jana lecz nie było to weszłem na piwa . Piwo Briackie po 3zł a u nas   w sklepie 2.3 zł . Piwo ukrainskie 4 zł a u nas 3 zł . To nie znaczy że produkty pujdą do góry .

W cukierkach się nie orientuje 😁😁😁 

Edytowane przez 12zbyszko
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, 12zbyszko napisał:

Ostatnio byłem w Tesco po wodę Jana lecz nie było to weszłem na piwa . Piwo Briackie po 3zł a u nas   w sklepie 2.3 zł . Piwo ukrainskie 4 zł a u nas 3 zł . To nie znaczy że produkty pujdą do góry .

W cukierkach się nie orientuje 😁😁😁 

Obstawiam że potem poszłeś do domu mimo że miałeś pod wiater.

Oczywiście najpewniej  po podwyżce danin i podatków produkty potanieją. Za obecnych rządów zawsze tak jest.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

Ulman dla mnie podwyżka żywności jest mi na rękę . Moje produkty będą droższe . Jak produkujesz buraki to caly czas ich nie będziesz jadł i możesz się martwić 😁😁😁zresztą niektóre twoje wypowiedzi sa jak ta produkcja . 

O podwyżki ci nie chodzi tylko o to ze nie ma komu robic . 

Nie mozesz się odnależ w tej rzeczywistości ?

Dłuższy czas nikt nie pisał bo zetorki gdzieś tam w ukryciu czyhał .😴😴😂😂

Edytowane przez 12zbyszko
  • Like 2
Opublikowano
8 godzin temu, Ulman napisał:

Obstawiam że potem poszłeś do domu mimo że miałeś pod wiater.

Oczywiście najpewniej  po podwyżce danin i podatków produkty potanieją. Za obecnych rządów zawsze tak jest.

Zetorki nie wyłapal 

poszłeś

wiater uznam że to specjalnie😁😁😁

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, 12zbyszko napisał:

u ciotki w bloku w warsz. remontują  klatke generalny remont dzwi ,okna , i cała reszta do wymiany na początku robiło 8 ukrainców i co i raz   ubywało , był okres że nie było nawet nikogo , teraz jest 2  ukrainców.         ubojnia bydła pod wyszkowem wstrzymała ubój bydła z powodu braku pracownika ,  w sobote w mc macdonalds w minsku maz 27 minut czekalismy na  posiłek w zamian ciastko dali z przeprosinami to kolejny raz brak pracowników mimożę mcdonalds zle według mie nie płaci .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Problem Zbyszko w tym że i tak nie skorzystasz na tej podwyżce. Jeżeli Belgowie w tej chwili już wrzucają na przyszły sezon produkcyjny cenę na niektórą mrożonkę na poziomie 1,46 PLN za kg ( co na starcie jest jakieś 10 groszy mniej niż w ubiegłym roku o tej porze), to Twój surowiec nie może być droższy. W tej chwili mrożenie kalafiora jest od jakiegoś czasu nieopłacalne, bo cena sprzedaży jest poniżej kosztów zakupu i zamrożenia.
Niniejszym ogłaszam koniec sezonu. Teraz tylko już mycie maszyn. Rzutem na taśmę skończyłem marchewkę.

Opublikowano
1 godzinę temu, 12zbyszko napisał:

Moje produkty będą droższe

Żartujesz? Prawda ?

Opublikowano
2 godziny temu, 12zbyszko napisał:

Ulman dla mnie podwyżka żywności jest mi na rękę . Moje produkty będą droższe . Jak produkujesz buraki to caly czas ich nie będziesz jadł i możesz się martwić 😁😁😁zresztą niektóre twoje wypowiedzi sa jak ta produkcja . 

Nie mozesz się odnależ w tej rzeczywistości ?

Dłuższy czas nikt nie pisał bo zetorki gdzieś tam w ukryciu czyhał .😴😴😂😂

I co ci da podwyżka cen na twoje produkty skoro nic na niej nie skorzystasz?  Cała podwyżkę przezre socjalne państwo a ty nawet tej kasy je powąchasz . 
co do reszty to trudno odpowiedzieć na taki chaos myślowy 

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, zetorki12 napisał:

Żartujesz? Prawda ?

9 minut temu, Ulman napisał:

I co ci da podwyżka cen na twoje produkty skoro nic na niej nie skorzystasz?  Cała podwyżkę przezre socjalne państwo a ty nawet tej kasy je powąchasz . 
co do reszty to trudno odpowiedzieć na taki chaos myślowy 

Zbyszko chyba prowadzi sprzedaż bezposrednią a wiec bedzie mógł wziąć drożej za swój produkt bo pominie coraz wieksze marże posrednika . dzieki panstwu socjalnemu bedzie mógł wziąć drożej za swój produkt a im dany produkt droższy tym wiekszy zysk chociaż marża zysku % taka sama .  relatywnie miałem doczynienie z chandlem  miesem i tu czym wieksze ceny tucznika to zyski były wieksze . sprzedaz besposrednia na bazarku .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

jaki podatek wzrósł ?  Np . przyjmijmy marże 10 % TO ZE 100 ZŁ mamy 10 zł  a z 50 zł 10 % =5 zł  I TAK to działa są nieraz wyjątki ale w wiekszosci przedsiebiorstw marże są niezmienne raz jest 15 % inym razem 5  % , oczywiscie tu podałem przykład bo marże są wyższe .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

No i widzisz doszedłeś w zasadzie do bardzo fajnego wniosku. Choć to może wniosek nie dotyczący bezpośrednio Ciebie.😂 Zmienna marża. A dlaczego?  Bo jeśli kupisz taniej surowiec to masz pole manewru. No chyba że ogólnie jest niedobór na rynku to możesz parę groszy dołożyć. Kwestia też utrzymanie klienta aby niezbyt silnie rozglądał się po rynku za tańszą ofertą. 

Opublikowano (edytowane)

No to trzeba wszystkim podnieść  podatki dwukrotnie i będziemy od razu bogaci . Możesz rozwinąć ten wywód bo jakoś nie mogę zrozumieć jak i państwo i obywatel wzbogaca się na wzroście podatków 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał:

No i widzisz doszedłeś w zasadzie do bardzo fajnego wniosku. Choć to może wniosek nie dotyczący bezpośrednio Ciebie.😂 Zmienna marża. A dlaczego?  Bo jeśli kupisz taniej surowiec to masz pole manewru. No chyba że ogólnie jest niedobór na rynku to możesz parę groszy dołożyć. Kwestia też utrzymanie klienta aby niezbyt silnie rozglądał się po rynku za tańszą ofertą. 

a wiec rozserze takie zmienne marże sa w zasadzie dla polskich mikro firm bo zagraniczne koncerny w pewnych segmentach zdominowały rynek  i tam marże sa w zasadzie stałe i wysokie np soki jabłkowe i wiele innych by wymienił , są i polskie firmy fortuna i znowu dochodze do ,, marki ''  i powtarzalnosci produktu . jak klient zacznie rozglądać sie za tansza oferta to wczesniej czy puzniej odejdzie , chyba że kupi po kosztach ale to na dłuzsza mete nie ma sensu .

9 minut temu, Ulman napisał:

No to trzeba wszystkim podnieść  podatki dwukrotnie i będziemy od razu bogaci . Możesz rozwinąć ten wywód bo jakoś nie mogę zrozumieć jak i państwo i obywatel wzbogaca się na wzroście podatków 

a komu podniesli podatki ?

Opublikowano

Mowa jest o wprowadzeniu podatku od cukru w produktach. 
podatki podnieśli wszystkim w bankowym czy  w paliwie

opisz mi mechanizm wzbogacania się państwa i obywatela równocześnie przez wzrost podatkow

Opublikowano

nie zatrzymasz podatków ani cen swoich wyprodukowanych wyrobów.

nawet jak ci nie podniosą podatków to może przyjść urodzajny i tego co ty produkujesz będzie wysoka podaż i cena znacznie niższa niż zazwyczaj

bardziej martwiłbym się o ceny swoich wyrobów niż o podatki które sa bądz co bądz przewidywalne

przeceniasz swoje rolę i znaczenie w mechanizmach podatkowych państwa

Opublikowano

podatek od cukru nie ma nic do dbania i zdrowie , po prostu sposób na zwiekszenie wpływów  zerżneli z zachodu . zwiekszyli chyba 10 gr opłate od paliwa ale dali za to zwrot na 1zł  do litra w rolnictwie .      w zasadzie podatek od cukru mi obojetnie bo i tak nie bedzie miał wpływu na  zakupy przez konsumenta a jedynie bedzie wymówką do zwiekszenia marży przez koncerny ,  podatek bankowy w zasadzie też nie ma  wpływu a bardziej sytuacja gospodarcza kraju ma wpływ na % w pożyczkach lub lokatach .  Doszlismy do  sytuacji gdzie  najwiekszy wpływ ma pracownik i płaca , nawet w rolnictwie 15 lat temu jak ktoś wygenerował 2 tys zysku miesiecznie to żył a teraz  to sie zastanowi czy nie podjąć lepiej płatnej pracy w przemysle .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...
v