Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, 12zbyszko napisał:

Ulman ma blisko do Ukrainy tam gdzie są niskie podatki . Czemu nie kupi tam ziemi i się nie rozwija . Pewnie nawet sam Balcerowicz by mu pomógł 😁😁😁

Jak chcesz się do mnie zwracać w trzeciej osobie to - Pan Ulman , jak dla ciebie🤣 W drugiej osobe mozesz na "ty"

Jesteś stłamszoną przeciętną jednostką wytresowaną w przekonaniu że dobrze jest jak jest i inaczej się nie da. Oznacza to że wszelkie POPISy i PSLD odniosły sukces bo mają osobnika który zawsze na nich będzie głosować. Nie ma znaczenia na kogo konkretnie bo to jedna swołocz która się sprzecza dla pozorów ale nikt tam nkomu krzywdy ne zrobi. 

Na Ukrainie są już setki gigantycznych farm duńskich , niemeickich holenderskich czy angielskich bo można zrobić biznes. Ty nie masz żadnego pojecia co sie dzieje na Ukrainie ani w moich rejonach bo bazujesz na stereotypach tak samo zresztą jak i w sprawach polityczno ustrojowych. Na wschodzie jest dziadostwo a socjalizm jest najlepszy bo inaczej się nie da  i  kropka.Z wielu względów mnie to bardzo cieszy . 

Opublikowano

az sprawdzielem co to bdo- troche ha jeszcze brakuje.

https://www.prawo.pl/biznes/baza-danych-o-odpadach-adam-abramowicz-rzecznik-msp-propnuje,496271.html

u nas w gminie byly ogloszenia w tej sprawie-ale nie wiem czy ktos sie tym przejal 😛,zapytam kuzyna czy sie zarejestrowal.

na gieldzie w warszawie sa notowane ukrainskie spolki ktore zarzadzaja setkami tysiecy hektarow.

ulman a jakie oni tam maja plony???  co bedzie jak do konca zniszcza te czarnoziemy i zostanie pustynia ??? kapital odplynie i zostana dzikie pola.

Opublikowano

Plony mają niestety coraz lepsze. To juz nie jest rolnictwo ekstensywne i powinno nas to coraz bardziej martwić.  Czemu maja zniszczyć czarnoziemy?

Zbyszko -  z internetu to za wiele sie nie dowiesz.  Polskę mam dobrze objechaną i mogę cie zapewnić że średnio na wschodzie nie jest gorzej jak na kujawach albo w mazowieckiem.

Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

Roman a próbowałeś wyprzedzić w terenie zabudowanym, ciągnikiem radiowóz z video rejestratorem?🤣

policja na śląsku nie rusza rolników 

19 minut temu, jacus napisał:

na gieldzie w warszawie sa notowane ukrainskie spolki ktore zarzadzaja setkami tysiecy hektarow.

dalej jest a nie ukraińska spółka tylko francuz 

Opublikowano

@Ulman ma najbliżej do Bułgarii zerowe podatki prawie ... wolna amerykanka ...  wszystko sprywatyzowane a dzisiaj żałują 

my tu hihi ale jako tak krowin ma racje nie sam krowin jego ludzie ... Bosacki wilk ,braun, dziabor Kulesza Berkowicz winnicki 

ten pan 

8 minut temu, Ulman napisał:

I dlatego możesz pisać że na wschodzie tylu rolników po pijaku łapią a u ciebie taki porządek

morze i tak jak jeździsz masz przy sobie papiery ?

Opublikowano

w malopolsce tez chyba maja taki prykaz- niedawno sprawdzalem ciagnik po naprawie,jechalem kawalek bez maski czyli swiatel z przodu , jechali z naprzeciwka,tylko zwolnili i pojechali dalej, albo wiozlem slome na rozrzutniku,brak swiatel , hamulcow, ladunek zabezpieczony tylko sznurem ,stali przy bocznej pani sie tylko popatrzyla..

jesli sie zbiera plony -nawet te 3 tony bez nawozenia lub tylko z minimalnym to w koncu zasobnosc gleby sie skonczy chocby to byly czrnoziemy na pare metrow, zreszta te firmy nie sa wlascicielami tylko dzierzawcami ziemi , w kazdej chwili moga odejsc albo ich wyrzuca.

https://www.pb.pl/ukrainskich-spolek-z-gpw-wybory-nie-rusza-957322

Opublikowano
15 minut temu, jacus napisał:

sli sie zbiera plony -nawet te 3 tony bez nawozenia lub tylko z minimalnym to w koncu zasobnosc gleby sie skonczy chocby to byly czrnoziemy na pare metrow, zreszta te firmy nie sa wlascicielami tylko dzierzawcami ziemi , w kazdej chwili moga odejsc albo ich wyrzuca.

mają gmo i bardzo dbają o te ziemie 

https://agroportal.ua/news/novosti-kompanii/astarta-zavershaet-polnuyu-agrodiagnostiku-pochv/

https://agroportal.ua/news/novosti-kompanii/dolya-ivanchika-v-astarte-prevysila-38/

Opublikowano

Oj Roman, Roman próbkowanie i mapowanie to już jakiś czas się robi i to u nas i nie na czarnoziemach. Zawsze jak zostanie Ci 100 tyś na niewysiane nawozy to już jakiś bodziec jest.

Opublikowano (edytowane)

Mentzen i Sośnierz zajeli sie pierdołami pod publikę. Nie ma sensu roztrząsać komunistycznych symboli bo nikomu włącznie ze świetobliwym PISem nie przeszkadza. To jest jedna banda i są zdolni popierać Czarzastego jeśli będą mieli w tym interes. Jak będzie trzeba to i w koalicje z nimi wejda. O LGBT nie powinno sie rozmawiać tylko traktować jako margines  i samo sie wypali. Istotna jest gospodarka , niskie podatki , uproszczenie przepisów i tępienie biurokracji a LGBT to temat zupełnie poboczny.

Jacuś - duże gospodarstwa mają pełne technologie na 6-8 ton i porzadnie prowadzone uprawy. To nie jest gospodarka rabunkowa a normalna produkcja na dużą skalę. Znam dwóch agronomów którzy  doradzają w produkcji zbóż i rzepaku i z tego co wiem , nie ma tam wstydu mimo że ziemie nie są jeszcze w najlepszej kulturze. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Tak po prawdzie to Czarzasty pochwala żołnierzy co realnie gonili hitlerowca. Ginęli gonieni czasem przez swoich i czasem od kul swoich.  To nie ci żołnierze zgotowali późniejszy los wyzwalanym. Zgotowali go politycy. Tak ze wschodu jak i zachodu a także zza oceanu.

Polska obecnie nie pochwala również żołnierzy 1 i 2 Armii Wojska Polskiego co przyszli ze wschodu. Zaraz okaże się że wyzwolili nas Beduini.

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, mirro napisał:

Oj Roman, Roman próbkowanie i mapowanie to już jakiś czas się robi i to u nas i nie na czarnoziemach. Zawsze jak zostanie Ci 100 tyś na niewysiane nawozy to już jakiś bodziec jest.

oj oj miruś to była odp do jacusa on myśli ze tam tylko sieją i zbierają ...

a co powiecie o tym ?

https://agroportal.ua/news/ukraina/ukroliyaprom-investitsii-v-maslopererabatyvayushchie-moshchnosti-prevysili-3-mlrd/

Opublikowano

mirro-nic dodac nic ujac..............zreszta zolnierze z afrykanskich pustyn  dzielnie walczyli za nie swoja wolnosc,wypisz wymaluj polacy a to co pozniej stalo sie to takze wina nasza i naszych sojusznikow -terazniejszych i poprzednich,to oni doprowadzili do rozwoju terroryzmu, my tez mamyw tym swoj nie-skromny udzial.......

no maja plony 6-8 ton kukurydzy😛 i 5 burakow-tak w tym linku sami sie chwalili.

az sprawdzilem jak to wyglada statystycznie

jak na czarnoziemy-to cudow nie ma...

https://www.ukrinform.pl/rubric-economy/2817296-zbiory-zboz-na-ukrainie-przekroczyy-zeszoroczne-plony.html

Opublikowano

takie rzeczy tylko w Polsce Ukraina uwolniła zakup ziemi ale tylko swoim ....   zakaz obrotu ziemią obcokrajowcowi aż się araby oburzyły  

https://agroportal.ua/news/eksklyuzivy/salic-sokratit-investitsii-v-ukrainu-esli-inostrantsam-zapretyat-pokupat-zemlyu/

11 minut temu, jacus napisał:

az sprawdzilem jak to wyglada statystycznie

statystyka tam jest mierzona według danych co dana firma im posłała 

Opublikowano

ty kurna u nas tez bedzie powszechny spis rolny w przyszlym roku😛, jak mnie niedawno wylosowali do telefonicznego spisu to na jesieni probowalem sobie przypomniec co im podalem na wiosne-chyba nie ja jeden mialem taki problem bo mi pani podpowiadala co i ile zasialem 😂😂😂

tam pewnie jak u nas za komuny-kazdy  cos tam ukradl dla siebie i swojej zwierzyny-dzisiaj nawet kukurydzy po kombajnie nie ma komu zbierac, nie wspominajac o kradziezy prosto z pola-juz pare lat nie widzialem kolby zerwanej, w tym roku to ziemniaki i jarzyny kradli, ktos wozkiem potrafil wjechac w pole i kopaczka krzaki wykopywac..

przed wejsciem polski do ue przeprowadzono spis powszechny-rolnicy bojac sie podatkow podawali po 3 tony, na zachodzie zbierali wtedy po 6 wiec doplaty ustalili na polowe zachodnich-wedlug plonu i tak sami wlasnymi reka sie wychujalismy.............

Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał:

o kradziezy prosto z pola-juz pare lat nie widzialem kolby zerwanej,

u nas to zrywali ale teraz się boją bo u nas dziki znaczy plaga ... mam co roku łoki zryte a w tym szczególnie bo na miedzy dęby rosną i jadą z debionką 

4 minuty temu, jacus napisał:

tym roku to ziemniaki i jarzyny kradli, ktos wozkiem potrafil wjechac w pole i kopaczka krzaki wykopywac..

to u mnie ślady zostawiają tak zeby było widać ze dziczyzna  ale u nas to w gazetach opisywali ze na śląsku ziemniaki się gotują w ziemi racji  temp. 

6 minut temu, jacus napisał:

przed wejsciem polski do ue przeprowadzono spis powszechny-rolnicy bojac sie podatkow podawali po 3 tony, na zachodzie zbierali wtedy po 6 wiec doplaty ustalili na polowe zachodnich-wedlug plonu i tak sami wlasnymi reka sie wychujalismy.............

🤣

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, jacus napisał:

ty kurna u nas tez bedzie powszechny spis rolny w przyszlym roku😛, jak mnie niedawno wylosowali do telefonicznego spisu to na jesieni probowalem sobie przypomniec co im podalem na wiosne-chyba nie ja jeden mialem taki problem bo mi pani podpowiadala co i ile zasialem 😂😂😂

tam pewnie jak u nas za komuny-kazdy  cos tam ukradl dla siebie i swojej zwierzyny-dzisiaj nawet kukurydzy po kombajnie nie ma komu zbierac, nie wspominajac o kradziezy prosto z pola-juz pare lat nie widzialem kolby zerwanej, w tym roku to ziemniaki i jarzyny kradli, ktos wozkiem potrafil wjechac w pole i kopaczka krzaki wykopywac..

Eeee tam . Pamiętam ten spis . Nie jeden miał 1,5 tony a mówił że ma 3 t bo takto byłby słaby rolnik .

Jeżeli dopłaty ustalili od plonu to w Biblii dużo mądrych rzeczy . Bogatemu dołożą a biednemu jeszcze zabiorą .

Do tego dąży Konfederacja . Ludzie już nie dadzą się nabrać na takie bajki jak obniżenie podatków czy dobrowolne płacenie na Zus bo to nierealne . Wolą wróbla w garści jak gołębia na dachu .      

Edytowane przez 12zbyszko
Opublikowano (edytowane)

tak na marginesie babcia mówiła że ruskie to barbażyncy , niemcy jak miałeś jakiś ład i porządek jak na czasy wojny to nic ci nie zrobili , a ruskie z głodu wszystko  potrafili utłuc i zjesc ale to może że niemieli żadnego zabespieczenia .  chyba w 1944 rusek wszedł na wieze koscioła  czy na kosciól i obserwował sobie a niemiec z około 5-6 km go w głowe trafił chyba ze snajperki , tak przynajmieł mawiała  ,, starżyzna   ''   a tak na marginesie to chyba w 44 r . cało wioske wysiedli na kilka dni z 15 km dalej na czas walk , a babcia z dziecmi siedziałacały czas  w  jakiejs zimiance i słyszała odgłosy walki na miecze czy szable ogólnie mówiła na to ,, białoł broń było slychać '' tak kilka godzin a potem już cisza i armia czerwona poszła dalej .

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano

Przy kalibrze 12,5 mm i obiektywie "jak wiadro" najdalsze trafienie w Afganistanie to chyba trochę ponad 2 km. I to strzelali ze zbocza do celu troszkę niżej.😂

Opublikowano
9 minut temu, mirro napisał:

Przy kalibrze 12,5 mm i obiektywie "jak wiadro" najdalsze trafienie w Afganistanie to chyba trochę ponad 2 km. I to strzelali ze zbocza do celu troszkę niżej.😂

czyli jest spore prawdopodobienstwo że z tym trafieniem na 5- 6 km w głowe to nieprawda ?

Opublikowano (edytowane)

Może i w baniak oberwał, tylko odległość nie taka. Donośność amunicji przy mniejszym ładunku i kalibrze też nie pozwala. 
Ja bym stawiał raczej na jakieś 600-800m i to jak miał optykę.

Edytowane przez mirro
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v