Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Poczytaj sb program PiS-u to będziesz wiedział, ja zanim pójdę zagłosować, to staram się zapoznać z programem, ale nie tym z banerów wyborczych, tylko z tym rzeczywistym. Tak duża liczba obietnic socjalnych musi skutkować utrzymaniem/podwyższeniem podatków, budżetu bez deficytu też się nie zepnie zmniejszając podatki. Od nowego roku akcyza w górę, prąd wg najnowszych doniesień co najmniej 10% w górę, jeżeli utrzymają ceny prądu to trzeba będzie dokładać z budżetu, czytaj z naszych podatków.

Do tego nadchodzące spowolnienie gospodarcze, żeby utrzymać wprowadzone programy socjalne też są potrzebne podatki, a gdy gospodarka zwalnia, to generuje mniej pieniędzy z podatków, dalsze rozumowanie nasuwa się samo.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Ekspoze słuchał . :D

4 minuty temu, Roman176 napisał:

skąd wiesz ??

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Poczytaj sb program PiS-u to będziesz wiedział, ja zanim pójdę zagłosować, to staram się zapoznać z programem, ale nie tym z banerów wyborczych, tylko z tym rzeczywistym. Tak duża liczba obietnic socjalnych musi skutkować utrzymaniem/podwyższeniem podatków, budżetu bez deficytu też się nie zepnie zmniejszając podatki.

ile nam dołożyli podatków ?

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Tak duża liczba obietnic socjalnych musi skutkować utrzymaniem/podwyższeniem podatków, budżetu bez deficytu też się nie zepnie zmniejszając podatki. Od nowego roku akcyza w górę, prąd wg najnowszych doniesień co najmniej 10% w górę, jeżeli utrzymają ceny prądu to trzeba będzie dokładać z budżetu, czytaj z naszych podatków.

akcyza alkohol i papierosy ? pijesz dużo i palisz ? prąd ? napisz do króla eu czemu wykup emisji tyle kosztuje 

i tak mamy o połowę taszy 

Znalezione obrazy dla zapytania ceny prądu w europie 2019

Opublikowano
12 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Do tego nadchodzące spowolnienie gospodarcze, żeby utrzymać wprowadzone programy socjalne też są potrzebne podatki, a gdy gospodarka zwalnia, to generuje mniej pieniędzy z podatków, dalsze rozumowanie nasuwa się samo.

od 3 lat słyszę to samo szczególnie od fundacji liberte 

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Zapytaj się swojego prezesa komu sprzedał nasze prawa do emisji CO2 :)

Korwina ? czy Włodzimierz Hereźniak ?

Opublikowano (edytowane)

Też z podatków, dlatego brzydzi mnie wszelkiego rodzaju lewica, i kato-lewica zwana PiS-em, dla mnie podatki powinny być tylko na potrzebne minimum, na pewno na żadne socjale, pomaganie patoli itd, edukacja, zdrowie, bezpieczeństwo i na tym koniec podatków, na drogi w paliwie, kto nie korzysta to nie płaci.

A podwyższanie minimalnej to co, większe pensje to większe podatki :)

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Też z podatków, dlatego brzydzi mnie wszelkiego rodzaju lewica, i kato-lewica zwana PiS-em, dla mnie podatki powinny być tylko na potrzebne minimum, na pewno na żadne socjale, pomaganie patoli itd, edukacja, zdrowie, bezpieczeństwo i na tym koniec podatków, na drogi w paliwie, kto nie korzysta to nie płaci.

Holandia czy bułgaria ?  wysokie podatki wysoka stopa życiowa  3 razy na wczasy żyć i nie umierać bug aria bida z nędza najniższe podatki w eu ledwo starcza od do 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Bułgaria-kraj tak jak my po dawnym bloku wschodnim, Holandia-wysoko rozwinięty kraj zachodu, co ty porównujesz chłopie ??

czemu tak niskimi podatkami nie gonią eu ?  mówisz o efekcie prywatyzacji  udało się wszystko za jednym zamachem wiec maja to co maja 

Opublikowano

Jak to mówią "z gówna bata nie ukręcisz", jak słaba zacofana gospodarka to problem nadganiać, to tak jakbyś miał małe gospodarstwo 10ha, ze starymi maszynami i próbował dogonić kogoś kto ma 1000ha, nowoczesne maszyny i budynki, nie da się tego nadgonić w 5 czy 10 lat, tu potrzeba kilku pokoleń lub porządnego zamieszania na świecie zwanego wojną.

Opublikowano
19 godzin temu, Roman176 napisał:

Niemiec jeszcze czeka po wegiel a ty głupka zgrywasz  stal na plastik zamienimy ?

Kupią sobie z Chin albo jakiejś afryki.

Absolutnie nie rozumiem czemu Arcelor mittal tłumaczy sie z wygaszenia pieca. To prywatny interes i nikomu nc do tego , oczywiście w normalnych realiach.  Jak ktoś zamyka sklep spożywczy i zwalnia ludzi też ma się tłumaczyć? 

11 godzin temu, racyl napisał:

nawet jak podniesiesz ten wiek emerytalny to ci nic nie da bo wszystko jest zjadane na bieżąco. kiedyś będzie dużo więcej przypadających emerytów na jednego pracującego i nic ci nie da wyższy wiek. jedynie eliminacja że tylko wybranym się należy emerytura może zbilansować to

Twierdzisz że premier kłamie gdy mówi że środki są na indywidualnych kontach?  

6 godzin temu, Roman176 napisał:

nie do koca się zgodzę jak zarabiam brutto  za dużo odjemy państwu dam ci przykład dostaje 6 tyś premii brutto    na rękę jest 4 tyś czy pastwo się jakoś przyczyniło do mojej premii nie 

dodatku płace ppk i ppe  zeby mieć dodatkowe emerytury i wszędzie pastwo mi zbiera podatek i jeszcze bd kradło mi na emeryturze 

Socjalisci zawsze będą cie okradać  a ty i tak ich będziesz popierać.

6 godzin temu, racyl napisał:

trzeba było kiedyś stworzyć swoje giganty sklepowe. to nikt nie przewidział tego że jak u nas tego nie było to nam urządzą rynek jak będą chcieli ?

Państwo nigdy nie stworzy niczego co może skutecznie konkurować z prywatnym bez protekcjonizmu

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

Lekarka wiedziała gdzie pracę podejmuje. Niczego nie wygrała poza odszkodowaniem a to dla nich tylko pieniądze. Właśnie. Jako świadek jehowy ruszyła nawracać naród za ich własne środki. Na co liczyła ja się pytam?

wygrała to że udowodniła że została nie słusznie zwolniona i nic wiecej nie trzeba .                      ciekawa sytuacja z osiedlami żydowskim  , ostatnio wyrok TSUE o dodatkowym znakowaniu  produktów wyprodukowanym w izraelu z tym że na ziemiach  ,, okupowanych '' , usa też zmieniły zdanie tylko że tramp dał przyzwolenie na to  osadnictwo ze jest zgodne z prawem miedzynarodowym [ bo do wczoraj zdaniem usa nie było zgodne ] a  ONZ  wbrew usa poinformowało ze zakładnie tych osiedli na zachodnim brzegu jest sprzeczne z prawem miedzynarodowym  , 

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Kupią sobie z Chin albo jakiejś afryki.

Absolutnie nie rozumiem czemu Arcelor mittal tłumaczy sie z wygaszenia pieca. To prywatny interes i nikomu nc do tego , oczywiście w normalnych realiach.  Jak ktoś zamyka sklep spożywczy i zwalnia ludzi też ma się tłumaczyć? 

tak niemiecka gospodarka kupi sobie coś ci się gospodarki pomyliły 

zależy co podpisali za gwarancje z pracownikami przy prywatyzacji 

4 minuty temu, Ulman napisał:

Socjalisci zawsze będą cie okradać  a ty i tak ich będziesz popierać.

jak tacy ludzie jak ty co pierwsi w kolejce po to idą  jak to powiedział bosak pasożyt społeczny jesteś 

9 minut temu, Ulman napisał:

Państwo nigdy nie stworzy niczego co może skutecznie konkurować z prywatnym bez protekcjonizmu

przykładem są niemcy 🤣

Opublikowano (edytowane)

W FSO pracownicy też mieli wysokie wymagania przy prywatyzacji, wszyscy wiemy jak ta fabryka skończyła, a mogliśmy tam mieć Skodę(VW) albo Dacię(Renault), ale że te firmy nie były po myśli związków zawodowych to przyszło Dajewo i fabrykę rozwaliło, ale ważne że pracownicy mieli zapewniony socjal i gwarancję braku zwolnień 😂

W Elbląskim ZAMECH-u też obiecywali brak zwolnień i kontynuację produkcji przy prywatyzacji, obecnie z zakładu zostały tylko hale.

4 minuty temu, Roman176 napisał:

zależy co podpisali za gwarancje z pracownikami przy prywatyzacji 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Poczytaj sb program PiS-u to będziesz wiedział, ja zanim pójdę zagłosować, to staram się zapoznać z programem, ale nie tym z banerów wyborczych, tylko z tym rzeczywistym. Tak duża liczba obietnic socjalnych musi skutkować utrzymaniem/podwyższeniem podatków, budżetu bez deficytu też się nie zepnie zmniejszając podatki. Od nowego roku akcyza w górę, prąd wg najnowszych doniesień co najmniej 10% w górę, jeżeli utrzymają ceny prądu to trzeba będzie dokładać z budżetu, czytaj z naszych podatków.

i tu  mogł bym przytoczyć posty  DYSYDENT W których wspominał o niepokojach społecznych wywołanymi rozwarstwieniem społecznym [ to do podatków ]            tak na cenach prądu lub bardziej zezwoleniach do emisji C02 zarabia rzad to nie tylko elektrownie ale wiele innych firm które płacą , unia zobligowała kraje żeby pieniądze pozyskane z uprawnien do emisji przeznaczyć na odnawialne zrudła energi ,   a ja pytam gdyby nie dotacje to czy ktokolwiek zdecydował by sie zamontować panele słoneczne czy inne żrudła w gospodarstwach domowych ? to według mie nie jest jednoznaczne , 

Opublikowano

Cwano to sobie wymyślili, nam każą być eko i iść w źródła odnawialne a sami otwierają na nowo elektrownie węglowe :) Jeszcze będą sami za grosze od nas węgiel kupować, a nam zabraniać palić węglem w piecach, super UNIA :)

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Tomasz0611 napisał:

W FSO pracownicy też mieli wysokie wymagania przy prywatyzacji, wszyscy wiemy jak ta fabryka skończyła, a mogliśmy tam mieć Skodę(VW) albo Dacię(Renault), ale że te firmy nie były po myśli związków zawodowych to przyszło Dajewo i fabrykę rozwaliło, ale ważne że pracownicy mieli zapewniony socjal i gwarancję braku zwolnień 😂

W Elbląskim ZAMECH-u też obiecywali brak zwolnień i kontynuację produkcji przy prywatyzacji, obecnie z zakładu zostały tylko hale.

kto ci to wytłumaczył ? politycy ?  tak jak ze star została potężna fabryka mana czy renault ?  ci wykupili markę a starak  milioner zarobił i wybudował osiedla 

17 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Cwano to sobie wymyślili, nam każą być eko i iść w źródła odnawialne a sami otwierają na nowo elektrownie węglowe :) Jeszcze będą sami za grosze od nas węgiel kupować, a nam zabraniać palić węglem w piecach, super UNIA :)

👍

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

Roman z tym Starem i marką jako taką to Ty lepiej zastanów się głęboko. A dlaczego? Ano dlatego że nasza armia zamówiła moderkę Starów 266 ( do standardu HGWC) i znalazła się firma co to ma prawa do tego pojazdu. I nie jest to MAN, RENAULT ani MERCEDES. A oprócz tego ta sama firma wykupiła dokumentację Honkera.😂

Opublikowano
32 minuty temu, Roman176 napisał:

1.tak niemiecka gospodarka kupi sobie coś ci się gospodarki pomyliły 

2.zależy co podpisali za gwarancje z pracownikami przy prywatyzacji 

3. jak tacy ludzie jak ty co pierwsi w kolejce po to idą  jak to powiedział bosak pasożyt społeczny jesteś 

4. przykładem są niemcy 🤣

1. Czemu niemcy maja nie kupować stali z chin czy afryki?

2. Wszelkie gwarancje to wymysł lewicowych z natury zwiazków zawodowych. W normalnym swiecie właściciel decyduje co robi ze swoim biznesem i nie musi sie robotnikom tłumaczyć

3. A czemu mam nie brać skoro to z moich podatków?  gdybym płacił na nierobów i nie brał sam w imie srawiedliwości społecznej to byłbym idiotą lub socjalistą co w sumie na jedno wychodzi. A jak Bosak nazywa leni któży nie pracują i żyją z socjalu?

4. Jakiś  konkretny przykłąd?

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

teraz obietnice socjalne w programach kiedyś były inne typu 3x15%

ty się programem nie sugeruj bo wypocin każda partia może sobie i po tys stron natworzyć tylko co z tego jak po wyporach może 1 albo 2 zrealizują, zazwyczaj takich co nie wiele kosztują a tych na których tobie zależy nawet o nich nie wspomną

nie było pisu nie było socjalnych obietnic w programach i każdy z nas wie co wyszło z obietnic zawartych w programach

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Twierdzisz że premier kłamie gdy mówi że środki są na indywidualnych kontach? 

to ja muszę słuchać premiera i wierzyć we wszystko co mówi ?

jeśli dokładają co rocznie do zusu to raczej niczego nie ma zarezerwowanego

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v