Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Dzieki

A gladkim jak gesto sie robi poprzeczki?

Z inwentaryzacji wyszło, że mam

zbrojeniowka

6 - 19m

8 - 7,5 m

10 - 2.6 m

12 - 125m

14 - 14 m

16 - 10m

18 - 44m

22 - 8m

gładki

6 - musze policzyć bo zwiniety na paru szpulach, a dzis nie zdazylem - kilkadziesiat zwojow, szpula kolo 1m srednicy

12 - 28 m

A wienca 20 - 30m

Co Ty masz hurtownię stali? Oczka co 25 cm wystarczą. Jak masz drutu za dużo to możesz nawet i 5 "dwunastek" dać, ale to już zbrojenie jak na ławy fundamentowe.

Opublikowano (edytowane)

@Thomas2135

Ojciec był typem chomika - a to zostało z budowy domu, a to ktoś skądś przywiózł i opierniczyl itp. Jeszcze mam trochę ceowników, kątowników, chyba dwie szpule takiej jakby plecionki aluminiowej na stalowym rdzeniu, rury ścianka 5mm -parędziesiąt metrów, dwuteownika (chyba 16 wysoki, ale nie pamiętam jaka grubość ścianki) - też parędziesiąt metrow.

Suporeksow z budowy domu zostało tyle, że ojciec postawił mała oborke, a ja teraz resztę woziłem pod dach żeby trochę obeschla i pójdzie na wymurowanie szczytów, to było jeszcze ponad 200szt tych większych i drugie tyle tych o połowę węższych plus takie płaskie kwadratowe ponad 100szt. Jeszcze bloczki fundamentowe jakiś czas temu woziłem to też 200szt. Większość rzeczy to po 30 lat leży i dopiero przychodzi na nie czas. Już nie wspominam ile drzewa leżakuje sobie..

Po tegorocznych manewrach z obora trzeba będzie myślec powoli albo o silosach na zboże, albo o wiacie na maszyny. Także mam nadzieję, że reszta złomu znajdzie zastosowanie, może nie w przyszłym roku, ale w 2021 już wierzę, że na pewno.

36 minut temu, Thomas2135 napisał:

Jak masz drutu za dużo

Nie ma czegoś takiego jak za dużo :)

a taki gruby powiedzmy powyżej 16 na co można wykorzystać? W ławy i wylewkę pod wiate? Znaczy domyślam się, se za grube, ale co w praktyce można z tym zrobić, do czego wykorzystać

To same takie dwutewniki - na słupy by się nadały, czy to za słabe i bardziej w konstrukcję dachu? W chacie były wykorzystane na podłogi/stropy

W ogóle jak tylko sprzątałem te bloczki fundamentowe, suporeksy, i jeden przepust zrobiłem (w który poszły też min. dwie rury betonowe 4m szt i srednica ~280mm, które ojciec skądś przywiózł).to nagle podwórka zrobiło się dwa razy tyle co bylo :)

Pytanie ekstra - przymierzam się do zamówienia tego orbitrola że sklepudlarolnika. Ktoś by odpowiedział jaki rozdzielacz pasowałby w miejsce dodatkowego w zetorze 8145. Chodzi mi o ten po lewej stronie (rbs?) Bo mi przepuszcza dość mocno. 

Edytowane przez daron64
Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał:

@Thomas2135

Ojciec był typem chomika - a to zostało z budowy domu, a to ktoś skądś przywiózł i opierniczyl itp. Jeszcze mam trochę ceowników, kątowników, chyba dwie szpule takiej jakby plecionki aluminiowej na stalowym rdzeniu, rury ścianka 5mm -parędziesiąt metrów, dwuteownika (chyba 16 wysoki, ale nie pamiętam jaka grubość ścianki) - też parędziesiąt metrow.

Suporeksow z budowy domu zostało tyle, że ojciec postawił mała oborke, a ja teraz resztę woziłem pod dach żeby trochę obeschla i pójdzie na wymurowanie szczytów, to było jeszcze ponad 200szt tych większych i drugie tyle tych o połowę węższych plus takie płaskie kwadratowe ponad 100szt. Jeszcze bloczki fundamentowe jakiś czas temu woziłem to też 200szt. Większość rzeczy to po 30 lat leży i dopiero przychodzi na nie czas. Już nie wspominam ile drzewa leżakuje sobie..

Po tegorocznych manewrach z obora trzeba będzie myślec powoli albo o silosach na zboże, albo o wiacie na maszyny. Także mam nadzieję, że reszta złomu znajdzie zastosowanie, może nie w przyszłym roku, ale w 2021 już wierzę, że na pewno.

Nie ma czegoś takiego jak za dużo :)

a taki gruby powiedzmy powyżej 16 na co można wykorzystać? W ławy i wylewkę pod wiate? Znaczy domyślam się, se za grube, ale co w praktyce można z tym zrobić, do czego wykorzystać

To same takie dwutewniki - na słupy by się nadały, czy to za słabe i bardziej w konstrukcję dachu? W chacie były wykorzystane na podłogi/stropy

W ogóle jak tylko sprzątałem te bloczki fundamentowe, suporeksy, i jeden przepust zrobiłem (w który poszły też min. dwie rury betonowe 4m szt i srednica ~280mm, które ojciec skądś przywiózł).to nagle podwórka zrobiło się dwa razy tyle co bylo :)

Pytanie ekstra - przymierzam się do zamówienia tego orbitrola że sklepudlarolnika. Ktoś by odpowiedział jaki rozdzielacz pasowałby w miejsce dodatkowego w zetorze 8145. Chodzi mi o ten po lewej stronie (rbs?) Bo mi przepuszcza dość mocno. 

Jakikolwiek rozdzielacz 2 czy 3 sekcyjny czy ile tam potrzebujesz. Przepustowość 40 L powinna wystarczyć.

Zajrzyj na profil @zetor10145turbo95 . Montował tam rozdzielacz.

Opublikowano

to nie widziales jeszcze oklejonego ciagnika. Kilka kilometrow ode mnie skry mialy tak oklejone ciagniki ze jak  bylo sie gdzies dalej na wyjezdzie to od razu szlo poznac ze to ciagnik od "naszych".

Opublikowano

Nie. Myślę nad czymś większym i stabilnym do wożenia palet i kistenów z owocami  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v