Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, PRIMO napisał:

Wędzone dłużej leży. 😉

w grobie 😛 to na pewno-tacy co pala po 40 dziennie tak zawsze mowia....., samo w sobie wedzenie jest szkodliwe dla zdrowia, a do tego mokrym drzewem-czysta glupota, juz zapomnieliscie o proponowanym kiedys zakazie wedzenia ??? zreszta stan kiedys kolo komina baterii  wedzarni przy niskim cisnieniu ,gdy dym sciele sie po ziemi. po paru chwilach juz nie pachnie tylko smierdzi...

Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał:

w grobie 😛 to na pewno-tacy co pala po 40 dziennie tak zawsze mowia....., 

To miałem na myśli. 

3 minuty temu, jacus napisał:

samo w sobie wedzenie jest szkodliwe dla zdrowia, a do tego mokrym drzewem-czysta glupota, juz zapomnieliscie o proponowanym kiedys zakazie wedzenia ??? zreszta stan kiedys kolo komina baterii  wedzarni przy niskim cisnieniu ,gdy dym sciele sie po ziemi. po paru chwilach juz nie pachnie tylko smierdzi...

Ludzie wędzili od wieków i żyli długo. 

Problem jest teraz z jakością i chemią. 

Opublikowano (edytowane)

owszem wedzili-dwa razy do roku😛, na boze narodzenie i wielkanoc.... przez wiekszosc roku niedojadali albo glodowali- oczywiscie nie liczac szlacheckich elit, zreszta post trwal z pol roku- nie tylko wielki i adwent,takze w poniedzialki,srody i piatki nie jadlo sie miesa.

srednia dlugosc zycia ciagle rosnie-nie liczac polski ,od 2 lat zaczela spadac, kiedys ktos kto mial 50 to byl starym dziadem a dzisaj -druga mlodosc-zetorek zaswiadczy ...

za wygode trzeba placic-jesli chcecie miec w sklepie  ogromny wybor mies i kielbas, zawsze swiezych i pieknych -bez konserwantow sie nie da......................wiele tych E to sa naturalne skladniki stosowane od wiekow-tylko zakodowane, trudno powiedziec jaki wplyw na organizm ludzki ma soja nawet ta bez gmo, czy algi morskie- nasz organizm nie byl wiekami przygotowany do trawienia tych zamorskich wynalazkow.

paulina-masz jeszcze opakowanie po peklosolu ???  przepisz kolega sklad- nie chce mi sie szukac.

podplalalem w piecu workiem po francuskiej masie piernikowej - spojrzalem na sklad- gdybym go przepisal to byscie juz w profesjonalnej piekarni nie kupili tego ciasta 😛

Kliknij i zobacz więcej!

Edytowane przez jacus
Opublikowano
9 minut temu, jacus napisał:

za wygode trzeba placic-jesli chcecie miec w sklepie  ogromny wybor mies i kielbas, zawsze swiezych i pieknych -bez konserwantow sie nie da

Właśnie kto chciał mieć ten wybór? Mi wcale na tym nie zależy, bo wszystko na jedno kopyto niezależnie od producenta tylko nazwy inne.

Opublikowano

@jacus nie mam opakowania. Tą peklosol mąż kiedyś przywiozł w woreczku jak dzika nastrzykiwał do pieczenia :)

Opublikowano

kochamy nastrzykiwać 😂😂😂 Jak przepraszam ma nasiąknąć ponad 10 kilogramowa tusza dzika?? 🤔🤔🤔 Nastrzykiwanie to efekt braku czasu raczej, dzik bez nastrzykiwania w szynce był bez smaku 🤷‍♀️ jesiotra robilam do wedzenia w tamtym roku i przy kregoslupie nie przeszedł. Prawdopodobnie za krotko w solance, a o nastrzykiwaniu wtedy nie myślałam.

Opublikowano

🤦‍♀️ dzień bez skojarzeń z seksem na AF dniem straconym 😂

Opublikowano
6 minut temu, Paulina1985 napisał:

kochamy nastrzykiwać 😂😂😂 Jak przepraszam ma nasiąknąć ponad 10 kilogramowa tusza dzika?? 🤔🤔🤔 Nastrzykiwanie to efekt braku czasu raczej, dzik bez nastrzykiwania w szynce był bez smaku 🤷‍♀️ jesiotra robilam do wedzenia w tamtym roku i przy kregoslupie nie przeszedł. Prawdopodobnie za krotko w solance, a o nastrzykiwaniu wtedy nie myślałam.

To musi być cała? Trzeba porcjować po 2-3 kg max i w siatkę jak ktoś chce. Nawet ze świni się porcjuje, żeby solanka doszła. Tak zalecają.

Opublikowano

ja mowię o pieczonym dziku...pieczonym w takim specjalnym jakby grillu :)

A dlaczego nastrzykiwanie jest w sumie takie złe?? mieso się psuje? czy jak?  🤔🤔 

Opublikowano
Paulina1985 napisał:

🤦‍♀️ dzień bez skojarzeń z seksem na AF dniem straconym 😂

to żeś skojarzyla... jemu chodziło o to, że facet ma więcej krzepy w ręce i łatwiej mu wciskać tłok strzykawki (zwłaszcza z solanka, która nie jest do końca czysta i klarowne więc ciężko się to robi) Ale jak widać: głównemu chleb na myśli. 😀😀😀

glodnemu rzecz jasna

• Haha 1
Opublikowano

@Bananek "glównemu" na pewno 😂😂😂😂😂 nie mogłam !!!! 😂

Ja tam glodna nie jestem 😂 aktualnie 😂

Opublikowano

to jest nas dwoje...he,he,he

ja robie swojskie wyroby bez zadnych konserwantow, nastrzykiwan czy moczenia i nic sie nie psuje,smakuje dobrze-to z lenistwa i wygody, dosc na masarniach sie naogladalem jak to wyglada w przemyslowej produkcji i wystarczy..

dziczyzna jakos mi nie podchodzi, zreszta u nas o nia trudno, lasow malo, ludu duzo, nawet dziki to kwestia ostatnich 5 lat jak sie rozmnozyly- ale juz dali im rade- w tym roku to raz delikatnie przeszly po ziemniakach, w kukurydzy zero, laki tez punktowo zryte,niedlugo mysliwi -jak za dawnych lat- beda w swiat jezdzic na polowania.

Opublikowano

to co solanki nie robisz? i kilogramową szynkę tylko nacierasz??? 

Tak pytam z ciekawości, bo ja nie mam zielonego pojęcia o peklowaniu wedzeniu itd 😁

Opublikowano (edytowane)

Więc po kolei

@Paulina1985 Nastrzykiwanie to zło konieczne i należy sie go wystrzegać, nastrzykując  zbliżamy sie do produktów przemysłowych/sklepowych a wg mnie należy od tego odchodzić jak najbardziej.Każde mięso da sie tak zamarynować aby nie używać strzykawki.Zdarza sie nam piec prosiaka(Pani piecze)i taka sztuka mięsa jest nacierana solą /zasypywana potem zawija sie ją szczelnie folią i w zimne miejsce. Szynki są moczone w solance i przechodzą zawsze nawet takie bardzo duże ale.....wszystko to potrzebuje czasu.Pisałaś ,że jesiotr nie przeszedł solą a Zastanawiałaś sie dlaczego?? MOże nastepnym razem warto by było ponacinać delikatnie żeby wszędzie doszło??Kolejna sprawa odpowiedni piec/piekarnik.Wczoraj pisałem Ci o piecu konwekcyjnym, jest to świetne rozwiazanie wiadomo est to spzręt specjalistyczny dlatego uważam,że czasem zamiast partaczyć w domu lepiej dać swoje "wyroby" do pieczenia usługowego.Jest jeszcze możliwość pieczenia w piecu chlebowym jeśli ktoś posiada takowy to najlepsza rzecz na świecie do wszelkiego rodzaju pieczenia czy to mięsa czy ryb.

aaaa i jeszcze jedno , kto to lubi??

20191222_141519.jpg

Edytowane przez soltys48
Opublikowano

dobra @soltys48. Szczupak piekny skrzela czerwone, oczyscilam umyłam, oczy wydłubałam. Natrzeć mocno solą??

Czy coś wiecej? cytryna teraz ???

Opublikowano

Paulina daj spokój szczupakowi , Zaraz Genia stopy zobaczysz . Przegapić chcesz ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Belarusik
      Witam Uzgodniliśmy z kolegą @Mechanizatorem aby założyć tematy jakiego kawałka obcenie słychacie każdy rodzaj od Discopolo po muzykę klasyczną nie tak jak w temacie @Mechanizatora tylko wybrany rodzaj muzy.Oczywiście podajemy:
      -tytuł
      -wykonawce
      -link do utworu
      O tak :
      -Replay
      -Izay
      -http://www.youtube.com/watch?v=cu1QrBiXfoM

a w razie by ktoś słuchał cięższych rockowych dzwięków to zapraszam tutaj
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/24210-jakiego-utworu-obecnie-sluchacie
    • Gość
      Przez Gość
      Wszyscy wiemy o co chodzi. Rozmowy na temat programów rozrywkowych o rolnikach i nie tylko 🥳
    • Przez Marciano
      Czy posiada ktoś z Was serie filmów dokumentalnych z cyklu " czas na konytrowersyjny dokument - Złote łany"o rolnikach z Dolnego Śląska, ogladałem kiedysten serial na TVP1 ok 8 lat temu i bardzo chętnie obejzał bym to jeszcze raz, podejżewam ze nie tylko ja jeden. Jeśli ktos ma w swoich zasobach " ZŁote Łany" to bardzo prosze o kontakt i udostępnienie. Z góry dziekuje i pozdrawiam.
    • Przez Raczo
      Ostatnio zauważyłem, że muzyka tak lubiana na zabawach wiejskich jak Disco Polo zaczyna powracać do łask i przeżywa teraz swój renesans. Nawet jak byłem na giełdzie w Słomczynie to jeszcze kilka tygodni temu leciało tam same Techno i pokrewne, a teraz jak nie słychać Boys'ów to Akcent albo Toples. Co myślicie o tym rodzaju muzyki? Moim zdaniem to najlepsza muzyka na zabawy i imprezki w remizie :lol: .
    • Przez AugustBazy2
      Jesteśmy zespołem profesjonalnych hakerów. Nasze doświadczenie obejmuje programowanie, uruchamianie exploitów i konfigurowanie ataków DDoS, baz danych, hakowanie WordPress Pharma, SEO i projektowanie stron internetowych, hosting i administrację serwerami, marketing i usługi hakerskie stron internetowych. Lubimy wyzwania związane z robieniem rzeczy, w których większość innych się poddaje.
      Przykłady:
      Ataki typu spear phishing w celu uzyskania kont wybranych celów. Łatwe odzyskiwanie haseł do kont większości sieci społecznościowych i zdalne sterowanie smartfonami. Hakowanie kont na Facebooku, Reddicie, Instagramie i Twitterze. Usuwanie rejestrów karnych, zwiększanie wyników kredytowych, zmiana oceny w szkole, śledzenie lokalizacji na żywo itp.
      Pełny pakiet: dostęp do urządzeń i kont osobistych lub firmowych oraz znajdowanie niezbędnych danych. Hakowanie serwerów internetowych, serwerów gier lub innej infrastruktury internetowej. Szpiegostwo przemysłowe, uzyskiwanie prywatnych informacji od kogoś. Nie mamy żadnych ograniczeń ani limitów co do rodzaju oferowanych przez nas prac i usług!

• Dodaj nową pozycję...
v