Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

chodzi mi szczególnie o głuchy owies,jakie srodki stosujecie zeby to zwalczy??bo duzo tego mam w burakach,zresztą jak i w ziemniakach :angry: :lol:

Opublikowano

ja też mam od kilku lat głuchy owies i ciężko jest to zwalczyc. ja stosuje takie środki:

olbras 88ec +granstar.

ewentualnie mustang306

Opublikowano

ja jeszce nie widziałem zeby ktoś stosował granstar w burakach :blink: jezeli juz na owski w burakach to gallant plus perenal select tagra i inne gramicydy a granstar to raczej do zboża jest :D

Opublikowano

zapomniałem dodac ze to na zboż tym pryskam :blink: :D

w burakach nie mam owsa to nie musze pryskac.

zreszta chyba wiadomo ze granstar to na zboze jest.

Opublikowano

opryskam to FUSILADE FORTE 150 EC,sąsiad mi to przyniósł,mozna tyn pryskać po wschodach(od pierwszej pary lisci do zakrycia 50% międzyrzędzi przez liście),zobaczę co to da ,tylko narazie czekam na trochę pogody bo niby ładnie a za chwilę deszcz zaczyna krapać,więc trocha strach pryskać,no ale i tak wolę zeby padało bo jak narazie to deszcz się przyda,myśla ze w tym tydodniu to opryskom :blink:

Opublikowano
opryskam to FUSILADE FORTE 150 EC,sąsiad mi to przyniósł,mozna tyn pryskać po wschodach(od pierwszej pary lisci do zakrycia 50% międzyrzędzi przez liście),zobaczę co to da ,tylko narazie czekam na trochę pogody bo niby ładnie a za chwilę deszcz zaczyna krapać,więc trocha strach pryskać,no ale i tak wolę zeby padało bo jak narazie to deszcz się przyda,myśla ze w tym tydodniu to opryskom :lol:

U mnie stosujemy to w warzywach efekt bardzo dobry ;) W piatek pryskałem tym buraczki czerwone i dzisiaj juz chwasty padają (zwiędły)!! Polecam ten środek!! Najlepiej połączyć go jeszcze z jakimś herbicydem na chwasty dwuliścienne!!!

Opublikowano

tyn fusilade fajnie nawet daje,głuchy owies bierze tylko trzeba poczekac chwilę...widać ze wzrost zachamowóje i zaczyna zółknąc,po tygodniu dopiero pierwsze efekty widać,polecam tez ten srodek,bo u mnie ''zdał egzamin'' :lol: ;)

Opublikowano

tyn fusilade fajnie nawet daje,głuchy owies bierze tylko trzeba poczekac chwilę...widać ze wzrost zachamowóje i zaczyna zółknąc,po tygodniu dopiero pierwsze efekty widać,polecam tez ten srodek,bo u mnie ''zdał egzamin'' ;):o

kurde net mi cos przerwał i 2 razy sie dodało,jak to bydzie jakis mod oglądoł to niech usunie tyn jeden post :lol:

Opublikowano

AGIL 100 EC - Środek chwastobójczy w formie koncentratu do sporządzania emulsji wodnej, stosowany

nalistnie, przeznaczony do selektywnego zwalczania perzu właściwego, samosiewów zbóż,

chwastnicy jednostronnej, miotły zbożowej, owsa głuchego i innych chwastów

jednoliściennych (po wschodach) w niektórych roślinach rolniczych, warzywnych i

sadowniczych, szkółkach i uprawach leśnych w okresie wegetacji oraz do zwalczania perzu

właściwego w zespole uprawek pożniwnych.

Opublikowano

Witam, chciałbym się zapytać czy któryś z użytkowników używa lub używał kiedyś do zwalczania chwastów w burakach cukrowych takiego oprysku jak Kontakt 320 SC. Jeśli tak to prosiłbym o informacje w jakich dawkach stosować ten oprysk, albo zdjęcie etykiety z tą informacją, ponieważ posiadam taki właśnie oprysk ale niestety etykieta się oderwała kiedyś a teraz nie mogę jej znależć. Z góry dzięki za pomoc :)

Opublikowano

Mam inne pytanie niż kabus ale nie będę zakładał nowego wątku. chodzi mi o Sisko 70 WG czy w waszym rejonie można kupić ten środek? Czy może jest już wycofany? A może macie inny sprawdzony środek na samosiewy rzepaku?

Opublikowano

Siemka :]

Chciałem się zapytać jakie środki ochrony roślin stosujecie do buraków cukrowych, czy jesteście z nich zadowoleni, jak dawkujecie itp.

Interesuje mnie to ponieważ szukam coś nowego bo każdego roku mimo oprysku trzeba chodzic i cos plewic ;/.... Z góry dziękuję za odp.

Opublikowano

A więc tak:

1.Kemifam Super Koncentrat(1L)+Lontrel(0,15L)

2.KKemifam Super Koncentrat(0,8L)+Kemiron(0,2L)+Lontrel(0,2L)

3.Kemifam Super Koncentrat+(0,8L)+Kemironb Koncentrat(0,2L)+Lontrel(0,2)Stosuje takie opryski.Jestem zadowolony z nich ale jedna rzecz NIE RUSZAJ ZIEMI PO PRYSKANIU ZAWET JEŻELI SĄ CHWASTY.Jak się pojawią to je trafi i będziesz miał czyściutkie pole.Przynajmniej tak u mnie jest

Opublikowano

a ja mam takie pytanie jaki odstęp czasowy musi być międzi zabiegami od chwastów jednoliściennych do zabiegu od chastów dwuliściennych. od jednoliściennych wczoraj zastosowałem środek Graman 1l/ha a od dwuliściennych będzie kemifam 1l/ha i kemiron 0.25l/ha dwa zabiegi w odstępie 5-7 dni , tak doradził sprzedawca , co o tym myślicie ? jaki odstęp musi być czy może można było to razem zmieszać? czy ten kemifam i kemiron działają tylko na zielone części roślin czy zwalczają też te chwasty które wzejdą po zabiegu?

Opublikowano

1.safen extra 1,5 l + safen compact 0,75 l + metamitron 70 wg 1kg

2.safen extra 1,5 l + safen compact 0,75 l + metamitron 70 wg 1,5 kg + partner+ 0,5 l

3.safen extra 1,5 l + safen compact 0,75 l + metamitron 70 wg 1,5 kg + partnet+ 0,5 l

jestem bardzo zadowolony u sąsiada był owies głuchy i po tej kombinacji uschnął...

powodzenia z chwastami

Opublikowano

Ja też mam rdesty i przytulię to dałem 1 l goltix[metefol] 1 kg pyramin -kemifarm 0,3i kemiron 0,8.I Li 700 1 litr na 200 litrów wody,to jest taki olej polepszecz do wody.Powiedział że ma to musi pozamiatać.tydzień temu opryskałem.

Jak coś to w temacie ;Koper w burakach';masz nr do doradcy.Chodzi o to żeby go załatwiło z korzenia.

Opublikowano

ja stosuje betanal elite 274 ec i goltix 700 sc w 2lub 3 zabiegach i nie mam problemu z rdestami dużo też zależy od pogody a ona w tym roku nie rozpieszcza

Opublikowano

Nie ma problemu z rdestami bo po prostu ich w uprawie nie miałeś,betanal i goltix czy metafol rdesty mają w średnio wrażliwych.Ja u siebie na rdest plamisty i na inne chwasty w ostatnim zabiegu do betanalu dodałem 0,2l rontleru,widać działanie ale ta pogoda...Możesz sprawdzić sobie jeszcze safen albo stapler

Opublikowano

Na rdesty dobry jest chlorydazon (Pyramin, Forte itp.) lub metamitron (Goltix itp.) łącznie z herbicydem opartym na fenmadifamie, desmedifamie i etofumesacie (ktoryś z Betanali lub jego odpowiednik). Koniecznie ze wspomagaczem. Ja stosuję Olemix 84 EC. Chlorydazon zwalcza rdest plamisty nawet jak ten już kwitnie. Przytulię zwalcza etofumesat. Najlepiej stosować mieszaniny wielu substancji czynnych. Wtedy jest pewność, ze któraś zadziała na konkretny chwast, a często jest tak, że one wzajemnie się uzupełniają i wzmagają działanie. Sam stosowałem niekiedy mieszaninę, składającą się z 8 substancji czynnych (w tym jedna na chwasty jednoliścienne), wspomgacza, odżywki i nawozu dolistnego. Dzięki substancjom działającym doglebowo nie ma problemu z zachwaszczeniem wtórnym.