Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zakupiłem bizona Z056 "za grosze" Skrzynia dobra, silnik zdrowy (nie bierze oleju) Niestety potrzebuje dość konkretnej rewitalizacji m.in.

-Malowanie 

-Wymiana przewodów hydraulicznych w 100% (Pompa zdrowa)

-Instalacja elektryczna do wymiany w 100%

-Łożyska 80% do wymiany

-Wytrząsacze

- Sito górne 

-Klepisko

-Podajnik kłosowy i zbożowy

-Cepy

- Pasy i koło pasowe wentylatora

Ile mniej wiecej może to kosztować i jak się za to zabrać?

Opublikowano

Pewnie kosztów bedzie drugie tyle co dałeś za kombajn jeśli remont wykonacie sami, a wogóle myślisz go jeszcze na ten sezon wskrzesić. Zapomniałem dodać, że jakość dzisiejszych części nie napawa optymizmem.

Opublikowano
37 minut temu, micgal39533 napisał:

Że też chcę się komuś w to bawić i reanimowac

Wolę kupić za 10 tys, wsadzić drógie 10 i mieć sprawnego bizonka niż kupić za 20 i tak samo go robić

Opublikowano (edytowane)

Czy będzie taki sprawny jak wyremontujesz to się okaże ;) Generalnie to co wymieniłeś podpunktami wskazuje na to że jest cały wyeksploatowany, więc z życia wiem że będą ciągłe niespodzianki pomimo że wymienisz to co niby wiesz co masz wymienić, a w praniu powychodzi bo już wszystko wytłuczone. I jestem zdania jak kolega wyżej, lepiej kupić coś zachodniego w dobrym stanie i zmieniać cześci na markowe. A polskie to są dobre ale tylko dziewczyny nic więcej ;)  No ale, masz kupe czasu do nowego sezonu by go rozebrać w mak i grzebać, tylko że pytasz jak się za to zabrać to kiepsko to widze wszystko , maszyny do roboty to kupuje ktoś kto zna sie na mechanice a nie będzie się pytał w internecie jak co po kolei rozbierać, a nikt Ci kosztorysu nie zrobi, może lepiej napisz do jakiejś agromy liste co potrzebujesz i wycene he

Edytowane przez arturwojtowicz
Opublikowano

Myśle dokładnie tak samo Skoro pytasz to znaczy że sam się nie znasz a skoro się nie znasz to zrobisz źle a jak zrobisz źle to będziesz robił kilka razy to samo puki sie nauczysz a to kosztuje i więcej cię wyniesie ta zabawa niż wynajmowanie kombajnu co żniwa i święty spokój

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez k1rum
      Witam chciałem dzisiaj wyjechać w Pole ale bizon nie chce odpalić. Przy wciśnięciu rozrusznika nie kreci kołem zamachowym tylko słychać takie "pstrykanie". Akumulatory naładowane, zaraz jeszcze spróbuję podkręcać kable może w tym jest problem. Nie wiem czy wymieniać cały rozrusznik czy tylko wyrzutke, z góry dziękuję za pomoc 
    • Przez Ukson
      Wał napedu podsiewacza, lewa strona koło blaszane, prawa koło pasowe do wytrzasaczy. 
      Pytanie, jak osadzić łożysko prawe na tym wale? Według katalogu osłona 35mm (wewnatrz),ta plastikowa, dojdzie tylko do rantu gdzie 35mm przechodzi w 40mm - tak jak na zdjeciu. Jak osadze do osłony to łożysko bedzie około 1cm od rantu. Na wale widze, że jest "obtarte" tak jakby oslona chodziła za rantem po 40. Nie przyjrzałem sie wczesniej jak to tam bylo. Po starych osłonach widze, że nie ma tam takiej żeby weszla w obudowe łożyska i jeszcze na wał na tą cześć gdzie jest 40mm.
      Potrzeć po katalogu to osłona do rantu z minilanym luzem, a łożysko wtedy tak, jak obudowa z tą plastikowa obudowa to wypozycjonuje.
      Dodam, że piasta koła blaszanego była na równo z końcem wału, a koło pasowe po drugiej stronie osadzone głebiej tak, że wał wystawał za rant koła 2cm.
      Mam wrażenie jakby wcześniej to było złożone za bardzo w prawo, to znaczy wał przesuniety za bardzo w prawo względem reszty.

• Przez Wopl
      Mam do wymiany sprzęgło na gardzieli. Teraz nie wiem jak najszybciej to rozebrać.
      Szybciej będzie wyjechać całą gardzielą czy odkręcać te kątowniki?
    • Przez bizonio
      dzień dobry jakej firmy  klimatyzacje do bizona z056 polecacie i czy lepsza wodna czy elektryczna ?
    • Przez ARTI2019
      Cześć, post z zapytaniem czy wie ktoś gdzie można dostać częsci do przystawki Rolmako chodzi mi o części do lewej kosy zaznaczone na czerwono na zdjęciu, Lubelskie Podkaprackie a najlepiej przez internet 

• Dodaj nową pozycję...
v