Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

bosman ten zetor to porównywalny do 7211 jeśli chodzi o biegi tzn masz 10/2 i większe koła w nim czyli szybszy Twój .No ale do rzeczy ile masz biegów w zefirze ? Ijak tam idzie dobrać do orki czy innych prac .Z tego co wiem to jest duża różnica między przedostanim a ostatnim biegiem .To zetor waży tylko 3,5 t to chyba bez obciążników i spalnie aż tak słabo wygląda na niekorzyść zetora ?

Opublikowano

Zefir ma biegi 12/3,orka pługiem 4x40 jedynką na trzecim reduktorze lub trójka na drugim.Mój zetor 7340 z obciążnikami warzy dokładnie 3580 kg i się sprawuje super ma ponad 5000 mtg.Jestem zadowolony z zetora jak i również z zefira dlatego pisałem ze są porównywalne.

Zefir jest nowy niewybity lekko pali-na dotyk,ma świece żarowe automatyczne.

Opublikowano

To z którego roku jest ten Zetor że ma te 5000mth?? W sumie się nie dziwię bo w Zetorze dużo szybciej mth lecą, porównałem Pronara do Zetora na tych samych obrotach to w Pronarze 1 mth a w Zetorze 2.5mth.

Opublikowano

@Bosman a gdyby teraz proxima była w tej samej cenie co zefir (wiesz już co warty jest zetor i co warty jest pronar) to czy ponownie wybrał byś zefira?

Opublikowano

JOHN DEERA gdyby był w tej cenie, tak naprawdę zawsze jak coś kupujemy to może gdyby dołożył kasy toby było lepiej a w rolnictwie niema z czego dokładać chyba że ktoś ma dodatkowy dochód.

Opublikowano

Panowie, a nie przeszkadza Wam w pracach polowych to że w Zefirze 85 to tak naprawdę jest silnik wysokoobrotowy (2400obr- moc nominalna) z dość niskim momentem?

Ja też się nad tym ciągnikiem zastanawiałem? Ale brak sprawdzonych opinii i doświadczeń praktyków w moich stronach skłonił mnie do rozwiązania jakim był Belarus 952.3 95KM.

Na pewno ma ciut mniejsze ogumienie z przodu (360/70R24) w stosunku do Zefira 85(380/70R24). Zefir ma też ładniejszą kabinę do czego nikogo przekonywać nie trzeba, być może jest też staranniej wykonany/wykończony. Natomiast przegrywa z Belarusem wg mnie jak chodzi o silnikii maks. moment obrotowy w Zefirze to 287Nm a w Belarusie 952.3 464Nm. Dodatkowo Belarus ma większą masę, 2 biegi do przodu wiecej (14/4). Ktoś powie, że nie ma to znaczenia, a mi się wydaje, że jednak ma zasadnicze bo ciągnik nie ma powershifta a niski moment wymagałby raczej zmiany biegów pod obciążeniem by móc wykorzystać całą moc silnika.

I właśnie te argumenty przeważyły na rzecz Belarusa zważywszy, że jak dla mnie ma to być aktualnie główny ciągnik w gospodarstwie do prac polowych. Nie piszę tego żeby coś udowodnić..takie są dane katalogowe.

Uważam że Zefir jest bardzo ciekawą propozycją zwłaszcza przy tej cenie promocyjnej.

Mam jednak pytanie czy ktoś używa go jako głównego ciągnika w średnich gospodarstwach do cięższych prac polowych ..jak w praktyce wygląda jego praca w pługu, agregacie talerzówce w kontekście jak powiedziałem tego, że silnik jest dość wysokoobrotowy - ma "niezawysoki" moment obrotowy?

A i jeszcze jedno Belarus ma prędkościomierz - pokazuje prędkość jazdy na wyświetlaczu elektronicznym zamiennie z motogodzinami po ruszeniu z miejsca.

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie twierdze że Belarus ma gorsze silniki ale Zefir na pewno jest zwrotniejszy i zwinniejszy,te silniki wysokoobrotowe moim zdaniem dobrze się sprawują w ciężkich pracach polowych,oszczędne ładnie pracują lekko rozpalają. Ile waży Belarus .

Opublikowano

Witam dawno tu nie zaglądałem.

Współczesne MTZ-y 4-ro cylindrowe 820...920...952...1025 ważą nominalnie od 4200 do 4600kg. Tak więc są konstrukcjami masywnymi.

Jestem ciekaw opinii użytkowników Zefir-ów ...czemu się nikt nie wypowiada.. wg mnie to bardzo fajny ciągnik do TUR-a oraz jako ciągnik transportowy i pomocniczy..może być też ciągnikiem głównym pod warunkiem że nie stawia mu się "hardcorowych" warunków pracy

Opublikowano

ja mam zefira od roku i zrobiłem nim ok 170 mtg,nie wykorzystwywałem go do ciężkich prac bo nie mam do niego odpowiedniego sprzętu narazie,głównie z turem pracował i w transporcie,jak za ta cene to jestem z niego zadowolony,spalanie nie jest duże w turze w garnicach 5-6 litrów,uciag ma bardzo dobry ze wzgledu na duża mase i fajne oponki co w moich terenach jest bardzo przydatne,awarji większych nie miałem wymienili mi ino poppe paliwową wada fabryczna,i pompe olejową,według mnie skrzynia powinna miec więcej przełożen i lepiej powinny byc dobrane prędkosci do poszczególnych biegów,ale skrzynia chodzi fajnie,w kabinie przy większych obrotach jest głośno ale co wymagac od pronara i jeszcze za taką cene,na pytanie czy kupił bym go jeszcze raz odpowiem tak ;)

Opublikowano

Witam. jestem nowy na forum i to bedzie moj pierwszy temacik w ktorym sie wypowiem.. Wiec tak miaem okazje przez dzien użytkowa ZEFIRA (byłem operatorem na pokazie) i byłem bardzo mile zaskoczony. Kabinka bardzo komfortowa z głośniczkami i radyjkiem, bez zbednej elektroniki wszysko obsługuje sie wajchami i to mi sie podoba. Im mniej elektroniki tym mniejsze prawdopodobienstwo awarii. Silnik ładnie sie zbiera, w małym agregacie bardzo dobrze mu szło, z niskich obrotow bardzo dobrze sie zbieral. Po tym pokazie Znajomy zafundował sobie wlasnie takiego zefirka i bardzo sobie go chwali :P Jakby nie było PRONAR jest jednym z producentów ktorego ciągniki sprzedają sie najlepiej u nas w Polsce. Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Zefirek 80km a agregacik był od MTZa pronara rownież 80km. Ciągniczek bardzo zwrotny w porównania do innych ciagników, bardzo miły w użytkowaniu.

Edytowane przez Matey
cytowanie poprzedniego posta - warn
Opublikowano

dziś oglądałem Zefira w bratoszewicach i muszę mu przyznać minusa, nowy traktor a w wielu miejscach ślady korozji, to raczej nie świadczy o dobrej jakości lakierze, co do strony tecnicznej układ tuz i przedni napęd wygląda zdecydowanie lepiej niż wersji 82sa

Opublikowano

nie wiem czy to coś wniesie do tematu ale ostatnio u nas troche osób wywozi zboże. Lata też zefirek 85 z TURem. Ciąga dobrze mi znane przyczepy które 10145 wciąga się na tę samą górkę bez redukowania, a on musi redukować przed górką. Poza tym pod tą samą górkę wciąga podobny ładunek stary belarus 82 i on rzadko redukuje bieg (wciąga się przeważnie bez redukcji).

Może i w tym zefirku jest perkins ale siakiś on słaby. Ciągnik dotarty oczywiście bo gania w moich okolicach ponad rok. Kierowca też zna się na różnych sprzętach.