Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, matik123 napisał:

Może powiesz skąd to wszystko wiesz że rolnicy nie dostaną dopłat i nie będę mógł wyjść za stodołę bo dostanę karę? Ja akurat się łapię na dodatkowe dopłaty za wypas i powiększoną powierzchnię (wystarczy trochę przerobić legowiska niewielkim kosztem). Co do kar to napewno tak nie będzie że myśliwi będą chodzili kiedy będą chcieli na polowania i nic nikomu nie powiedzą. Będzie musiała być jakaś informacja, że  tego i tego dnia na tym i na tym terenie będzie polowanie i zakaz wchodzenia na ten teren. Wtedy się zajmuje czymś innym lub robi coś w domu. Każdego dnia nie musisz przecież być na tym samym polu. Ludzie już sobie dokładają że na grzyby nie pójdą bo myśliwi będą cały czas w lesie przesiadywać i kary nakładać. Śmiać mi się z tego chce. To jest tylko po to by tą bandę oszołomów w jakimś stopniu ograniczyć, żeby nie przeszkadzali w odstrzale dzików. Chociaż nie mam świń i ASF mnie nie dotyczy to jestem jak najbardziej za tym by  ograniczyli te cholerstwo tak jak to robi się w Niemczech i ludzie znowu zaczęli zarabiać na trzodzie. 

Mi też zaje..li ONW , chociaż moja okolica ma najgorsze gleby a już kawałek dalej mimo lepszych gleb mają onw. Dosłownie 3 lub 4 wioski zabrali a reszcie zostawili. Bardzo dobrze że nabór na nawadnianie nie działa. Jakby wszyscy zaczęli budować głębinówki to dopiero stan wód gruntowych by się obniżył. Moim zdaniem zamiast na nawadnianie powinni przekazać pieniądze dla gmin i spółek wodnych by zaczęli zatrzymywać wodę. Budowa zastawek i stopniowanie wody, Budowa jakichś zbiorników wodnych, odmulanie i czyszczenie rowów itd. A nie jak teraz, że jak jest mokro to woda nie może szybko zejść i wszystko gnije a jak sucho to nie ma skąd wziąć wody na nawodnienie 

Czy te dodatkowe płatności zwierzęce dostaną wszyscy? NIE, tylko mały promil. OSN dostali wszyscy, chociaż dostać powinien promil. Co do asf: dziki powinny być wybite kilka lat temu. Zapytam po Twojemu: może powiesz  skąd wiesz co zrobią myśliwi odnośnie kar? Nawodnienia to był przykład propagandy, jakie to wielkie pieniądze idą dla rolników, podobnie jak te Twoje dodatkowe płatności zwierzęce. A plany nawozowe i ewidencja? A co robisz z folią itd. Koniec.

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, jacek1296 napisał:

Nawodnienia to był przykład propagandy, jakie to wielkie pieniądze idą dla rolników, podobnie jak te Twoje dodatkowe płatności zwierzęce. A plany nawozowe i ewidencja? A co robisz z folią itd. Koniec.

Przyjacielu nawodnienie to nic innego innego jag kolejna pułapka na nas, jak czytałeś wymogi tego programu to wiesz że trzeba  szereg pozwoleń, zgłoszeń  i licznik,  co za tym idzie bedziemy nawadniać ale skarb państwa.😎 

@szymon09875 u mnie też zielona.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Mircia26 To masz gminę dziadowska bo się  wami nie interesuje, albo rolnicy nie zgłaszali potrzeby utylizacji. U mnie w każdej wsi zbierali info kto ile czego chce oddać, sznurki  folia siatki itp.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Kolego na podkarpaciu oklice Przeworska To Glina już proch jak tak dalej będzie w lutym sieję owies 

Opublikowano
13 minut temu, maniek20 napisał:

Kolego na podkarpaciu oklice Przeworska To Glina już proch jak tak dalej będzie w lutym sieję owies 

U mnie są mocne plany na następny tydzień... 

Zeszły rok posiany 13 lutego przez wszystkich wysmiany ale 4 tony/ha ulecialo sasiad starej daty tona z marcowych, ale twierdzil co mi to da ze on tak dlugo w ziemi polezy  w obecnym chyba rekord pobijemy i w styczniu siejemy.

Opublikowano
36 minut temu, maniek20 napisał:

Styczeń może nie ale luty jak najbardziej 

Ja śniegu od dwóch lat nie widziałem pod domem. Mrozy u nas maks -6. Na co tu czekać??? Mój region legnica na najcieplejszy w Polsce!!! Zawsze wszystkie terminy pierwsze pszenica siana koncem listopada dwa liście, wegetacji trwa w najlepsze. 

Tylko zapasy wody z roku na rok mniejsze.

Opublikowano

Tak to już  jest  że  kto  pierwszy  ten  lepszy   na  suszowe pewnie  do  maja  poczekamy   ale  najważniejsze  żeby  w ogóle  dali

Opublikowano

Jest dobrze 3 decyzje na 5 Kowr też już coś działa teraz została tylko czekać na arimr  

Opublikowano
30 minut temu, zetorki12 napisał:

Wychodzi na to że Ardanowski znowu nakłamał ? 🤔

Może nie nakłamał ale minął się z prawdą 

31 minut temu, zetorki12 napisał:

Wychodzi na to że Ardanowski znowu nakłamał ? 🤔

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

Faktycznie . Różnica ogromna . Ja tak na szybko i bez zastanowienia . :ph34r: