Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Aktis podrozalo wszystko bo rośnie inflacja i żadne 500+ nie ma na to wpływu.  Za poprzednich rządów też drozalo wszystko.  Tak było jest i będzie.  No chyba że jakiś wielki światowy kryzys będzie.  

@PRIMO bardzo dobrze by było jakby tylko polskie produkty ludzie kupowali ale jak sam wiesz polskie ziemniaki  z biedronki są tak naprawdę z Portugalii. Takich przykładów jest wiele   (a może to był Lidl).  Niestety nasze społeczeństwo jest jeszcze za biedne żeby kupować nie patrząc na cenę.  A jak ostatnio czytałem to taki Lidl czy biedronka nawet już po dogadaniu ceny wymuszają np na koniec miesiąca dodatkowy rabat.  To jest dopiero chore.  

Opublikowano

Słyszeliście coś na temat obcinania strat w TUZ, podobno ci co maja 70% i wiecej, maja swoje protokoły poprawić w gminach zeby było ponizej 70%. Do sasiada przyszło pismo ze ma w gminie poprawic protokół.

Opublikowano

To komisja suszowa szacowała straty, więc nie ma żadnych podstaw by cokolwiek teraz poprawiać

16 godzin temu, grzesiek88 napisał:

Aha dzzięki Danielu.

Właśnie tak wziąłem ten protokól pacze i sobie myślę na jaki grzyb oni to do wojewody odsyłają jak się nawet nie podpisał😀

Może nasze nawet nie były nigdzie wysyłane tylko leżały sobie w gminie :P

3 godziny temu, Gringo1 napisał:

Dziś zlożony wniosek kasy jeszcze nima

U mnie również 10 minut przed zamknięciem złożony i przelewu nie ma. Hańba

xD

Opublikowano
7 godzin temu, LukaszT6030 napisał:

Słyszeliście coś na temat obcinania strat w TUZ, podobno ci co maja 70% i wiecej, maja swoje protokoły poprawić w gminach zeby było ponizej 70%. Do sasiada przyszło pismo ze ma w gminie poprawic protokół.

Pic na wodę fotomontaż 

Niby na jakiej podstawie ma być to robione?

Bo w województwie nie podoba się im? 

Opublikowano
8 godzin temu, danielhaker napisał:

Może nasze nawet nie były nigdzie wysyłane tylko leżały sobie w gminie

Lepiej, żonka mówi że czekała z pół godziny bo na świeżo drukowali i akurat fart że ludzie z komisji przyszli to się odrazu podpisali😀

Opublikowano
10 godzin temu, LukaszT6030 napisał:

Jak poprawić chyba w drugą stronę jedynie bo na dzień złożenia wniosku nie dalo się oszacować strat

Opublikowano

czy motylkowe drobnonasienne na zielonke(uz) zaliczać do wieloletnich użytków zielonych?

Opublikowano
50 minut temu, potrekk napisał:

czy motylkowe drobnonasienne na zielonke(uz) zaliczać do wieloletnich użytków zielonych?

Wieloletnie czyli TUZy masz te, co we wniosku obszarowym. Te wymyślne nazwy komisji suszowych nie mają dla agencji żadnego znaczenia.

Opublikowano

a trawy w uprawie polowej na zielonke. we wniosku mam napisane trawy na gruntach ornych

Opublikowano

jak do policzyć wiem tylko zastanawiałem się czy trawy na GO się zaliczają do tuzow

Opublikowano
19 godzin temu, mk9422 napisał:

@PRIMO bardzo dobrze by było jakby tylko polskie produkty ludzie kupowali ale jak sam wiesz polskie ziemniaki  z biedronki są tak naprawdę z Portugalii. Takich przykładów jest wiele   (a może to był Lidl).  Niestety nasze społeczeństwo jest jeszcze za biedne żeby kupować nie patrząc na cenę.  A jak ostatnio czytałem to taki Lidl czy biedronka nawet już po dogadaniu ceny wymuszają np na koniec miesiąca dodatkowy rabat.  To jest dopiero chore.  

a jak by tak zacząć siebie ? czyli od rolnika ? dlaczego konsument ma wybierać polski towar skoro rolnik  nie daje przykładu ?

Opublikowano
42 minuty temu, potrekk napisał:

jak do policzyć wiem tylko zastanawiałem się czy trawy na GO się zaliczają do tuzow

U mnie w biurze powiatowym kazali trawy na gruntach ornych sumować do ornych A tuzy osobno 

Opublikowano

Chyba trzeba będzie w poniedziałek zadzwonić żeby drugi raz nie wypełniać wniosku

Opublikowano
9 minut temu, potrekk napisał:

Chyba trzeba będzie w poniedziałek zadzwonić żeby drugi raz nie wypełniać wniosku

Najlepiej u źródła pytać ja też tak zrobiłem bo tu na fortum każdy co innego

Opublikowano (edytowane)

Ja swój tak zrobiłam i dostałam kasę. Sąsiadom też tak wypełniłam i przeszły. Jeśli komuś przejdzie inaczej, będzie oznaczać, że to obojętne. Pytajcie na miejscu. Dla mnie obszarowy to fundament. Wypoty komisji to jak co roku tylko dla procentu strat.

U nas jak szacowali, to kazali zmniejszać straty, jak za wysokie wpisane, bo i tak w agencji nie przejdzie. Straty pozmieniali i nazwy upraw też.

Edytowane przez przezuwaczka