Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Przy cenie 100 tys za hektar bym sprzedał wszystko, ustawił rodzinę, zostawił na życie i bujał bym w obłokach anie doił krowy.

A potem potężna inflacja/denominacja i będziesz goły, wesoły, bez ziemi i dwoma lewymi do roboty. ;) Już niejeden gospodarkę przepuścił, a potem nie było z czego żyć.

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Zresztą jak ma zwierzęta to na hvj pomoc jak ma kasę za nie. 

Ten co niema a wyschło to nie ma za co żyć i pomoc potrzebna.

Oj tym wpisem przegiałeś, segregujesz ludzi , nieładnie Rysiu 😟

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, Piegus napisał:

A potem potężna inflacja/denominacja i będziesz goły, wesoły, bez ziemi i dwoma lewymi do roboty. ;) Już niejeden gospodarkę przepuścił, a potem nie było z czego żyć.

Jak na wódke poszło to tak jest, ja wódki nie tykam to i pieniądz by się trzymał. 

Opublikowano

@przezuwaczka " z wyłączeniem wieloletnich użytków zielonych, na których obsada zwierząt z gatunku bydło, owce, kozy lub konie wynosi poniżej 0,3 sztuki dużej; " czyli 1000 zł z wyłączenie użytków z obsadą poniżej 0,3 djp

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

nie prawda otrzymają 125 zł do ha .https://www.agrofoto.pl/filmy/pomoc-suszowa-2019-nabor-wnioskow-stawki-i-zasady-przyznawania-pieniedzy/            na top agar jest film w którym wszystko jest doskonale objasnione 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

@Rolnik1973 Z powodu suszy tegorocznej poniosłem straty około 30 tysięcy, przy bydle około 35 sztuk, kupiłem już ponad 100 bel sianokiszonki średniej jakości bo dobrej nikt nie sprzeda do póki jest jeszcze gdzie kupić. Muszę kupić 15 ton mieszanki zbożowej na śrutę i z 10 ton ziarna kukurydzy, o mniejszej pryźmie o jakieś 30% nie wspomnę, i to z niespełna 30 ha co w normalnym średnim roku spokojnie by mogło urosnąć, więc jak się wypowiadasz że krowiarzom i tak się dobrze żyje to pracuj cały rok za darmo aby wyjść na 0 bo z każdej miesięcznej wypłaty musisz wyjąć kilka tyś i coś kupić. A sprzedaż bydła za coraz niższą stawkę mija się z celem, bo odbijać się to będzie latami. 

Opublikowano

Przy takim podejściu państwa do rolnictwa to za chwilę zostaną na wsi tylko duże podmioty i hobbyści. Reszta zwyczajnie nie da rady się utrzymać z ziemi. Mali gospodarze już nagminnie oddają ziemię w dzierżawę bo koszty przerastają zyski. Na suszowe nie ma pieniędzy i nie wiadomo kiedy będą, dopłaty na raty, na nasiona kwalifikowane już minął rok i nie wiadomo kiedy będą, na wapnowanie każą składać wnioski ale nikt nie potrafi powiedzieć jaka i kiedy będzie dopłata. Jeżeli nie ma pieniędzy, to się nie ogłasza żadnych programów! Ale najważniejsze, że w telewizji poszedł przekaz jaką to pomoc wieś otrzymuje. Takiej biurokratycznej patologii jak jest teraz to już dawno nie było. Rolnik zamiast zająć się robotą a w wolnym czasie trochę odpocząć, to musi z papierami zapieprzać po urzędach bo do załatwienia byle jakiej sprawy i wniosku potrzebne jest jeszcze dziesięć innych wniosków i załączników. I tak lata cały dzień żeby jedną czasami błahą sprawę załatwić. W tym czasie mógłby zrobić coś w gospodarstwie ale robota może poczekać, papierki najważniejsze. Do tego ceny wszystkiego, żywności, usług rosną w zastraszającym tempie, a zboże, bydło tanieje i nikt się tym nie przejmuje. Pogoda też robi swoje. Skąd ten rolnik ma nabrać pieniędzy jak nie ma gdzie zboża sprzedać. Nawet nie chcę myśleć jak zdrożeje jeszcze paliwo i prąd po nowym roku.

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano

No niestety coraz gorzej się gospodarzy. Nawet nie myślę o inwestycjach tylko o godnym życiu . 

Ale na pogodę nikt nie ma wpływu. Może kolejny rok będzie lepszy.

Rusza program nawadniania ziemi. Pytanie do was jak mam spłacać kredyt który wezmę na nawadnianie pól jak to co zebrałem w tym roku ledwo pokryło koszty. 

Taki rolnik weźmie kredyt zrobi studnie głębinową i za rok pójdzie pod młotek bo nie będzie miał z czego płacić rat kredytu 

Oczywiście połowę mają oddać ale kiedy to będzie nie wiadomo. Takie programy nawadniania powinni już kilka lat temu robić a nie teraz jak nie ma za co to kupić. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, przezuwaczka napisał:

Ja tu na stronie ARiMR widzę  poniżej 0,3 DJP. Ślepa jestem czy głupia? Jaka to hodowla 3ha na krowę? Chyba ekologiczna😓

Screenshot_2019-09-26-10-19-55.png

Jak słowa "z wyłączeniem"  nie widzisz to ślepa

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

To akurat widzę😜 Tylko mam wrażenie, że te łąki wieloletnie to im nie leżą za bardzo. Żeby nie zazielenianie, to już dawno bym tam we wniosku trawy na go miała😡 Wyjdzie w praniu.

Macie wniosek suszowy do agencji w pdf-ie, bo szukam i nic?

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

W gminie dowiedziałam się, że w publikacji ARiMR są błędy😂😂😂 Chodzi o to, żeby na łąki nie wziął ktoś, kto nie ma krów. Może być za to wymagana prawidłowa obsada DJP na ha, ale nie ma wniosków jeszcze, więc zobaczymy.

Opublikowano

jak czytam co tam wyczytaliscie/usłyszeliście to żygac mi sie chce u mnie w okolicy pomoc wezma ci co oddali łąki w dzierżawę a ci co wzięli tą łąkę nie dostaną nic bo za dużo mają zwierząt paranoja. czas głosować na inna partie!

• Haha 2
Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

Przy cenie 100 tys za hektar bym sprzedał wszystko, ustawił rodzinę, zostawił na życie i bujał bym w obłokach anie doił krowy.

tyle za piach to nikt nie da. U nas tyle chcą ale to za średniej klasy ziemię. Poza tym to chyba kilka pokolen musiałyby przerzucać ten piach by się on zwrócił.

• Like 1
Opublikowano

Z produkcji roślinnej miałem 40% z zwierzęcej mało i w sumie zrobili mi 20% a rodzice mają 5%

Opublikowano

Umnie w gminie kazdy plot kandydatami pisu obklejony...jak pisalismy odwolania w sprawie suszy to w d*pie maja zero odpowiedzi a teraz sie szczeza z plakatow i rolnik potrzebny.....

• Like 2