Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja pod oświetlenia mam kabel 2x1 i 56 diód na belce, nic się nie dzieje.

Beż żadnych przekaźników, podłączyłem się przed komputerem z kabla co zasilam cały komputer z ciągnika. Założyłem zwykły włącznik jak z 330 do kierunkowskazów  a za nim bezpiecznik 10A 

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

yacenty... co ja mam powiedzieć. Samochód też kluczykiem otwierasz? Kod wpisujesz do immo ręcznie? Daj spokój. Ja sobie robiłem na podwójnym schodowym i radiolini wyłącznik światła w sypialni żeby dupska nie fatygować. Zrobisz jak uważasz - duży jesteś.

jasne. warto poznać możliwości jakie są, ale wiesz ja już starej daty jestem. Od czasu jak kuzynowi zeskanowali kluczyk od Audi i w nocy odjechało to wyłaczyłem te funkcje i otwieram z kluczyka

Opublikowano

Ja montowałem dodatkowe oświetlenie w ciągniku wspomagając się schematem znalezionym w sieci. Mimo iż nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z tego typu pracami w kilka godzin to ogarnąłem. Użyłem niemal wszystkich tych elementów które summek podlinkował, jedynie bezpiecznik dałem nie na przekaźniku tylko na kablu zasialacym całą instalację.

Może to coś ułatwi. 

3809827100_1379067150.jpg

Opublikowano

W sumie to jak mi sąsiad przesłał zdjecie to mi się przypomniało, że jednak nie ma na tej instalacji bezpiecznika bo nie było w sklepie takiego przekaźnika z bezpiecznikiem a teraz instalacja nie działa 🙄😥 

Bo 🐶 odgryzł wtyczkę na rozsiewaczu 🤣

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Wszystko wszystkim . Miałem nie pisać . No ale żeby Szef robił literówki w tytule ... ?:ph34r:

oprsykiwaczu

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Sumek pochwalilem prostotę Twojej instalacji ale post zniknął, widocznie razil kogoś w oczy.. 

Proste jest najlepsze, jeszcze raz powtórzę!

Przed chwilą, zetorki12 napisał:

Wszystko wszystkim . Miałem nie pisać . No ale żeby Szef robił literówki w tytule ... ?:ph34r:

Kto się tam.. Dopatrzy 🤥

Opublikowano
w nocy to się babkę klepie po tyłku a nie kropi kolego ;)
Opublikowano

Ja juz nie mogę  kawałek kabla i kilka lampek ledowych a tu takie instalacje toż to ma świecić a nie w kosmos lecieć zluzujcie trochę, a może 2 razy w roku to będzie wykorzystywany a wy cuda na kiju robicie.

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano

od maja pryskam przede wszystkim wieczorem. w tym roku przewiduję jeszcze z 6,7 wieczormp nocnych oprysków. jak ci przeszkadza ten wątek to wyłącz powiadomienia a my sobie dalej pogadamy :)

29 minut temu, zetorlublin7341 napisał:

spróbuj rano - jest ciekawiej :P

Opublikowano

Jest jeszcze opcja dać sterowanie z elektrozaworu lub przez diody z kilku i przy starcie oprysku lampki same zaskoczą i to sekcjami, które akurat pryskają. Co do kluczyków. W zeszłym tygodniu majster otwierał zatrzaśnięty kluczyk. Zrobił fotkę i za dziesięć minut przyjechał i otworzył. Fotka przez szybę... Są różne wytrychy. Jedni przedłużają zasięg karty i z klatki w bloku otwierają keylesy.

Opublikowano

To daj diodę z każdego zaworu i wysteruj przekaźnik albo tam tranzystor i co tam będzie akurat pryskało to lampy będą świecić. Nawigacja jakiegoś AUXa nie obsługuje?

Opublikowano

Ale tu się każdy spuszcza, jeden mądrzejszy od drugiego, aż się czytać nie chce. 

@yacenty  sprawa jest prosta , jak masz seryjne wyjścia 3 pin-owe, to na pewno są zabezpieczone (i są wysoko prądowe jak pisałeś) mają bezpieczniki 15A a może 30A, wystarczy spojrzeć w opis bezpieczników. Twój pomysł by włączaniem było włożenie wtyczki jest najprostsze i najpewniejsze. Obciążenie gniazda jest dużo mniejsze od jego możliwości. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, yacenty napisał:

post nie na temat idz dyskutować tam gdzie ci idize najlepiej a nie w konkretnych technicznych romzowach

Nie na temat był ? Bądź poważny....

Technicznie to bym Ci to na kolanie stworzył w 2 godziny... 

Edytowane przez zycietoniejebajka1
Opublikowano

I owszem, jest bo lepsze to dobre wypiera. Na grzyba to tak kablować? Skoro lubicie skakanki to róbcie. A czy ja kombinuję? Kombinowałbym gdybym tani telefon i bluetooth wykorzystał jako proste HMI do modułów IO na maszyny i na stałe zostawił w ciągniku. Takie lampki to by można nawet z prędkością maszyny powiązać albo zrobić aby mrugały jak na choince. Proste serwo i można szperaczem strrować. ptaszyna - jemu się nie chciało wyłazić z maszyny do wyłączania. Składany pewnie hydraulicznie to nie dziwota.

Opublikowano

ptaszyna - napisałem wcześniej. Założenie było takie aby za pierdołami z kabiny nie wyłazić. Poza tym to kwestia punktu siedzenia. Dla jednych mała komplikacja to dla drugich technologiczny skok w przyszłość. To co ja napisałem to już z 15 lat nie jest żaden kosmos.

Opublikowano

Jak pisze że ma 3 gniazda w kabinie (pod ręką), z czego jedno wykorzystuje do opryskiwacza (dwa puste) to w drugie może włożyć wtyczkę od ledów-bez wychodzenia z kabiny, przynajmniej tak ja to rozumuję i nie widzę w tym kombinacji a tym bardziej potrzeby wychodzenia z kabiny.

• Root Admin
Opublikowano
DTaras napisał:

Tzn. ja wątpię, że te gniazda są w kabinie ale skoro tak to niema co rozwijać tematu tylko kupić przewód w sprężynę zwinięty i miłej zabawy.

Mam 3. jeden na prawej konsoli. jeden za siedzeniem po prawej i jeden pod oknem z lewej strony. To jest kabina Premium

Opublikowano

Jeszcze nie widziałem trzypinowego gniazda poza kabiną. 

Poza tym przecież i tak musi wysiąść podłączyć wom, prąd do świateł mijania, hydraulike i czasem hamulce jeżeli posiada to podłączenie jeszcze jednej wtyczki nie urwie rąk.

Poza tym już kilka razy pisałem jak zrobić żeby było prosto i wygodnie.