Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

czyli dobrze pisałem, ale mówię te 30k to dla mnie nie problem i tak pług i ładowacz będę musiał kupić

a jakiś ciągnik typu Landini, Lindner, Mccormick, Same, Kubota, Tym?

Opublikowano

Nie rozumiem jednego, chlopie dlaczego nie pojeździsz po dealerach/punktach sprzedaży marek ciągników które są w twojej okolicy ? Wsiąść popatrzeć pojeździć i gadać o cenie i negocjować? Jak można brać nówke i się nie interesować jej obejrzeć ni chu* nie kumam takiego myślenia.  W twoim budżecie zostaje Ci tylko okolo 80 konny w ubogiej wersji nh,  Case, zetor lub wynalazki składaki . Zapomnij o kubocie, same itp

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, SamaPrawda napisał:

Jest jeszcze steyr chyba najbardziej masywny i najcięższy z grupy chn

No jest jest tylko problem w tym że gość przebiera w markach a nie ma pojęcia zielonego o ich cenach i wyposazeniu w cenie, liczy Chyba na odpowiedzi dealerow z przedstawionym cennikiem. Za 150 brutto można wynegocjować fajne 65 km albo biedne 85 , takie realia.  Jak chcesz coś sensownego ponad 100 km to szykuj 200 netto 

Edytowane przez arturwojtowicz
Opublikowano
Przed chwilą, SamaPrawda napisał:

Ostatnio widziałem reklamę jakiegoś dilera, i takiego case farmala 95 km coś koło 120 netto tylko nie wiem jakie wyposażenie tego ciągnika.

Będzie to na 100 % podstawowy Farmall 95a , skrzynia 12x12 z Klima w pakiecie.  Wystarczy chcieć i pojeździć po dealerach bo bywają wyprzedaże roczników itd 

Opublikowano
42 minuty temu, arturwojtowicz napisał:

Nie rozumiem jednego, chlopie dlaczego nie pojeździsz po dealerach/punktach sprzedaży marek ciągników które są w twojej okolicy ? Wsiąść popatrzeć pojeździć i gadać o cenie i negocjować? Jak można brać nówke i się nie interesować jej obejrzeć ni chu* nie kumam takiego myślenia.  W twoim budżecie zostaje Ci tylko okolo 80 konny w ubogiej wersji nh,  Case, zetor lub wynalazki składaki . Zapomnij o kubocie, same itp

i tak kupuje dopiero za rok także wiadomo na razie się rozglądam i tak mieszkam gdzie mieszkam do każdego dilera daleko

Opublikowano
arturwojtowicz napisał:

12 minut temu, SamaPrawda napisał:

Jest jeszcze steyr chyba najbardziej masywny i najcięższy z grupy chn

No jest jest tylko problem w tym że gość przebiera w markach a nie ma pojęcia zielonego o ich cenach i wyposazeniu w cenie, liczy Chyba na odpowiedzi dealerow z przedstawionym cennikiem. Za 150 brutto można wynegocjować fajne 65 km albo biedne 85 , takie realia.  Jak chcesz coś sensownego ponad 100 km to szykuj 200 netto 

moj brat w tamtym tygodniu wynegocjowal po znajomosci nh td 95 na szerokim kapciu 400kg obciążniki nie wiem czy ma klime. siedzenie pneumatyczme prosty mechaniczny ciagnik bez elektroniki zbędnej bez dpf i bez artblu za 154 tys netto po gwarancji mozna go z 10km podkrecic

Opublikowano
2 minuty temu, wojtal24 napisał:

moj brat w tamtym tygodniu wynegocjowal po znajomosci nh td 95 na szerokim kapciu 400kg obciążniki nie wiem czy ma klime. siedzenie pneumatyczme prosty mechaniczny ciagnik bez elektroniki zbędnej bez dpf i bez artblu za 154 tys netto po gwarancji mozna go z 10km podkrecic

Klima jest już generalnie w standardzie w cnh.  Jakim cudem bez dpf ?? Nie jest to możliwe 

5 minut temu, Remek55 napisał:

i tak kupuje dopiero za rok także wiadomo na razie się rozglądam i tak mieszkam gdzie mieszkam do każdego dilera daleko

Po to istnieje coś takiego jak targi rolnicze gdzie masz niemal wszystkie marki które możesz obmacac i gadać o cenie 

Opublikowano

po to jest w sumie forum żeby się wypytać a nie zaraz tak agresywnie

Opublikowano (edytowane)

Ok ok 😉 jestem z natury lekko nerwowy i dziwi mnie poprostu że ktoś kto myśli o rolnictwie i kupnie nowki traktora nie ma podstawowej jakiejś wiedzy czy coś.  Z mojej strony poradzę Ci tak, weź traktor o niskiej mocy z serii która idzie np od 85 do 115 km,  dlaczego ? Dlatego że mają wszystko to samo a za 10 km więcej płacisz około 10 tyś więcej,  kupujesz 85 km a za kilka tyś podnosisz moc na bezpieczne 105. Poza tym słuchaj,  radzę Ci jak swojemu,  wsiadz do belarusa,  Ursusa,  farmtraca i zwróć uwagę na wszystkie detale jezdne jak i wizualne wykończenie i pomysl czy chcesz pracować taka maszyna długie lata,  mozesz kupić na dotacje ciagnik drozszy niz te 150 tys czy nie można kwoty przekroczyć bo nie wiem  ? Nie zagladam nikomu do portfela, ale jesli mozna to może np warto prócz tych 150 tyś dobrać trochę kredytu na swoje możliwości i kupić coś ciekawszego. A diler zawsze rzuci Ci cenę wyższa, bo ma dla siebie prowizję,  jak wyczuje że masz dotację i szukasz rzeczywiście na poważnie w kilku markach to będzie do Ciebie dzwonił co tydzień  z nową propozycją albo że " wpadnie tak do Ciebie pogadać bo akurat jest w okolicy " .

Opublikowano
55 minut temu, SamaPrawda napisał:

Ostatnio widziałem reklamę jakiegoś dilera, i takiego case farmala 95 km coś koło 120 netto tylko nie wiem jakie wyposażenie tego ciągnika.

Case to badziew szkoda kasy na to lepiej dołożyć i kupić coś lepszego

22 minuty temu, arturwojtowicz napisał:

Ok ok 😉 jestem z natury lekko nerwowy i dziwi mnie poprostu że ktoś kto myśli o rolnictwie i kupnie nowki traktora nie ma podstawowej jakiejś wiedzy czy coś.  Z mojej strony poradzę Ci tak, weź traktor o niskiej mocy z serii która idzie np od 85 do 115 km,  dlaczego ? Dlatego że mają wszystko to samo a za 10 km więcej płacisz około 10 tyś więcej,  kupujesz 85 km a za kilka tyś podnosisz moc na bezpieczne 105. Poza tym słuchaj,  radzę Ci jak swojemu,  wsiadz do belarusa,  Ursusa,  farmtraca i zwróć uwagę na wszystkie detale jezdne jak i wizualne wykończenie i pomysl czy chcesz pracować taka maszyna długie lata,  mozesz kupić na dotacje ciagnik drozszy niz te 150 tys czy nie można kwoty przekroczyć bo nie wiem  ? Nie zagladam nikomu do portfela, ale jesli mozna to może np warto prócz tych 150 tyś dobrać trochę kredytu na swoje możliwości i kupić coś ciekawszego. A diler zawsze rzuci Ci cenę wyższa, bo ma dla siebie prowizję,  jak wyczuje że masz dotację i szukasz rzeczywiście na poważnie w kilku markach to będzie do Ciebie dzwonił co tydzień  z nową propozycją albo że " wpadnie tak do Ciebie pogadać bo akurat jest w okolicy " .

Mnie trochę dziwi że ktoś pisze że chce rozwinąć gospodarstwo a zaczyna od zakupu ciągnika

Opublikowano (edytowane)

A no większość chyba się tak decyduje przy dotacji MR, że kupuje ciągnik.  Drugi całość wyda na maszyny, ziemię, albo w jakiś inwentarz np obore, budynek itp. Zależy też kto na jaką produkcje się nastawia . Co do Nh czy Case to większość gospodarzy prod mleczna na okolice pracujemy na nich nowych i chwalimy,  w tych na suchych sprzeglach to one padały i na  3 tyś mth ale na mokrym jest git , kilkuletnie po 5 tyś mth chodzą bez awarii. Przy jednym Nh 140 km przy 6 tyś mth rozsypała się skrzynia ale pracownicy go nie szczedzili bo nim jezdzili głównie,  claas 1 tys mth padł kosz sprzeglowy,  jd 90 km po 2500 mth chłopak pierścienie wymieniał bo jakas wada. Można by gdybac przy markach 

Opublikowano

Autor tematu chyba nie ma pojęcia jaki ciągnik dostanie na 15 ha. Drugie nie zdaje sobie sprawy ile kosztuje serwis nowego. Trzecie kawałka maszyny do niego też nie ma. I pomysłu co zrobić z gospodarką żeby coś zarobić. Btw przy 30 ha nie wiem czy jest sens brać nowy ciągnik. Chyba tylko po to żeby pokazać się na wsi

Opublikowano

A dlaczego ma nie mieć sensu brać nowy ? Ludzie mają dośc pieprzenia się ze starymi używanymi trupami którym ciągle coś dolega, a kupić coś dobrego graniczy z cudem bo jak chodzi to ludzie użytkują a jak jest wyeksploatowany i sie pieprzy to się pozbywają.  A ilośc ziemi moim zdaniem nie jest wyznacznikiem do tego czy brać nowe maszyny czy nie tylko to na co nastawione jest gospodarstwo, ile sie pracuje w roku, np. przy produkcji mlecznej traktory chodzą cały rok i to dużo. Autor tematu ma 15 ha i tylko obsiewa zbożami , fakt tutaj bym się zastanowił bo tyle co obsiac i zebrać ten areał to za wiele ten traktor pracować nie będzie.