Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
42 minuty temu, kamilc017 napisał:

Nie rozumiem ludzi którzy sieją po 200kg przecież to przy mtz około 44 to jest około 450szt/m2. Wystarczy zasiać około 300szt i niech aby wytworzy 2 mocne pędy i możemy zbierać plon ponad 10ton. Każdy myśli że jak zasieje 250kg na ha to zbierze bóg wie ile... To tak nie działa. Co z tego że las na polu jak sam poślad albo puste kłosy. Lepiej wyłożyć kasę w dobrą zaprawę jak siać nie wiadomo ile. Takie jest moje zdanie.

600 kłosów  ma dać 10 ton ? 

Opublikowano

A co nie wierzysz? W tamtym roku koło 600 kłosów dało 10.5tony. Mtz 44, a w kłosie po około 50 ziaren. Policz sobie jaki plon można ze tego osiągnąć. Łan był wyrównany, ziarna również. 

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, kamilc017 napisał:

A co nie wierzysz? W tamtym roku koło 600 kłosów dało 10.5tony. Mtz 44, a w kłosie po około 50 ziaren. Policz sobie jaki plon można ze tego osiągnąć. Łan był wyrównany, ziarna również. 

To tych kłosów musiało być jeszcze mniej niż 600 wg tego co podajesz.  Jaka odmiana ? 

Nie no w sumie odliczając ścieżki to mogło być 600

Edytowane przez Taurus83
Opublikowano (edytowane)

Desamo wszystko jest u mnie na profilu jak poszukasz to znajdziesz jest wszystko opisane. Nie każdy kłos miał równe 50 ziarniaków jeden miał prawie 60 inne mogły mieć i po 40. Średnio jak patrzyłem było około 50.

Edytowane przez kamilc017
Opublikowano
9 godzin temu, mathewc385 napisał:

Myślę Panowie o odchwaszczanie pszenicy i narodził mi się pomysł. Expert met z Gleanem w dawce 0,35 kg i 15 g . Koszt około stowki. Ale sieje też rzepak . Czy taka dawka Gleanu nie będzie miała wpływu na przyszłoroczny rzepak?

Jak dobrze pamiętam Gleanu dodawałem 8g i też po pszenicy siałem rzepak i nie było widać żadnych ubocznych skutków.

Opublikowano

Został mi środek Trinnity 500 sc z Adama. Można nim pryskać doglebowo zaraz po zasiewie czy trzeba czekać na 2 liście w pszenicy? 

Zawartość substancji czynnych:
diflufenikan - (związek z grupy fenoksynikotynoanilidów) - 40 g/l (3,5%),
chlorotoluron - (związek z grupy pochodnych mocznika) - 250 g/l (21,7%),
pendimetalina - (związek z grupy dinitroanilin) - 300 g/l (26,1%)

Opublikowano

Co polecicie na jesienne odchwaszczanie pszenicy ozimej i pszenżyta ozimego? Najlepiej żeby obyło się bez wiosennych poprawek. W tym roku miałem problem z miotłą zbożową.

Myślałem o połączeniu Expert Met + chlorotoluron/diflufenikan - co o tym myślicie?

Opublikowano (edytowane)

0.25 + 0.3, musisz sobie przeliczyć żeby z kompletu bylo tyle samo lub podobnie dff jak z legato. A flufenacent z expert+ komplet tyle  co z expert w dawce 0.3÷0.35.

Edytowane przez loquito
Opublikowano

Mam w planach na jednym polu o areale 1.06 ha posiać trzeci raz pod rząd pszenice ale może aż ostatniego września żeby ją choroby nie brały już na jesieni. Odmiana Spontan, pszenica tolerancyjna na monokultury, zdrowa i co dać na odchwaszczanie jesienne. 2 lata pod rząd był chlorotoluron z  DFF. 

Opublikowano

Panowie, byla susza ale w pon spadło 40mm wody i dzis wszystko zaoralem pod pszenicę ale nie widać kolejny opadów do 20 września. Co robić siać ok 15 września? Tylko pewnie ziemia ni3 bd chciała sie dobrze uprawiać bo zrobią sie grudy, pecyny. Myślałem jutro przejechać to wszystko bronami... 

Opublikowano
kamilc017 napisał:

Nie rozumiem ludzi którzy sieją po 200kg przecież to przy mtz około 44 to jest około 450szt/m2. Wystarczy zasiać około 300szt i niech aby wytworzy 2 mocne pędy i możemy zbierać plon ponad 10ton. Każdy myśli że jak zasieje 250kg na ha to zbierze bóg wie ile... To tak nie działa. Co z tego że las na polu jak sam poślad albo puste kłosy. Lepiej wyłożyć kasę w dobrą zaprawę jak siać nie wiadomo ile. Takie jest moje zdanie.

Stuacja z dziś, sypie pszenżyto do siewnika i liczę dawkę wyszło mi 130 kg/ha przy 300szt./m2 mówię sobie stary przyjdzie będzie pie*dolił że za mało sieje(jego działki to może 🙉) tak też było, zwiekszylem na 140 już bez liczenia, z ciekawości zadzwoniłem do kuzyna ile on sieje, a on ze po 180kg i nawet nie liczył nic. A teraz ciekawostka z tym kuzynem, graniczymi polami mieszkamy w tej samej wiosce on osiąga najlepsze plony we wsi(i może dalej) JA NIE😅😅😅

Opublikowano

Ja jak mówiłem sieje w tym roku 500 roślin pszenicy. Coboru nie bez powodu sieje 400 a 450 na gorszych ziemiach. Ja sieje przeważnie na IV klasie. Siałem 300-350 roślin , pszenica  gubi te pędy potem a próbowałem już różne dawki azotu i terminy podania. Poza tym to są gliny, Mazury. Wiosna zanim ziemia się ociepli i ruszy wegetacja to zboża zaczynaja strzelać w źdźbło bo mamy polowe kwietnia wiec ewentualne wiosenne dojrzewanie tu tez nie wychodzi jakby jesienią nie wyszło.

Opublikowano
8 godzin temu, michal_xs napisał:

Panowie, byla susza ale w pon spadło 40mm wody i dzis wszystko zaoralem pod pszenicę ale nie widać kolejny opadów do 20 września. Co robić siać ok 15 września? Tylko pewnie ziemia ni3 bd chciała sie dobrze uprawiać bo zrobią sie grudy, pecyny. Myślałem jutro przejechać to wszystko bronami... 

Ja zaorałem przed niedzielą, w ostatnich latach zawsze orałem bezpośrednio przed siewem, ale zrobiłem tak, ze względu na rosnące bardzo szybko samosiewy rzepaku (za wcześnie zrobiłem talerzówką po wykoszeniu rzepaku i nie chciałem talerzować jeszcze raz). Od razu to zbronowałem i teraz pozostaje czekać na deszcz, prognozy nie są optymistyczne, także siew może być sporo opóźniony - czyli po deszczu siew nawozu i agregat i siew pszenicy. Dodam, że w niesprzyjających warunkach pogodowych, wyrośnięte samosiewy cholernie wyciągają wodę z gleby.

Opublikowano (edytowane)

Czyli najlepiej i najpewniej dać Expert Met (0,35 g/ha) + Legato (0,15 l/ha) i dodatkowo Helm Tribi 75 (10 g/ha). 

Taka mieszanka na 100% nie zrobi krzywdy pszenicy i pszenżycie, bo rozumiem, że expert i legato można stosować od fazy szpilkowania a helm od fazy 3 liścia

Edytowane przez Fugeo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v