Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, masa24 napisał:

A były w tej bajce smoki? Mi badali rzepak na gmo bo się na to zgodzilem

jezeli wykryliby w kukurydzy gmo to producent miałby kłopot a nie rolnik ktory zasiał legalnie kupione nasiona kukurydzy od gmo. Także nie wiem kto i po co oral

Może GMO, a może pryskał jakimś niedozwolonym środkiem, swoja drogą to w Europie jest zarejestrowanych ponad 200 odmian kukurydzy MON 810.

Opublikowano

Z tymi kontrolami to nie bądzcie tacy pewni. W lutym widziałem kontrole na polach i ludzie popłacili kary. Jeżdże sporo po terenie w pracy i widziałem samochody ARiMR na polach i urzędnicy chodzili

Opublikowano

I twój przykład pokazuje jak chore są przepisy urzędników.

Sam początkiem lutego rozsiałbym wieloskładnik.  Tylko przy moim szczęściu różnie może być.

Opublikowano

Po dwóch latach płacenia klęskowego rolnikom będą chcieli wydusić jak najwięcej z powrotem.

Opublikowano

Tybalt mialem w zeszłym roku z centrali fakt że tylko 0.5ha ściany  6 marca przedsiewnie dostał 150 kg Polifoski i 100 salmagu. Standardowo chwasty 1 grzyb i jakieś odżywki. To 3.5 t było ważone. Dosyć suchy rok był. I jeszcze popełniłem błąd bo zwalowalem a było wilgotno i ciężko jej było się potem przebić. 

Opublikowano

Nie wiem... Może przez to że mój rejon do niedawna jeszcze w marcu zmagał się ze śniegiem, jakos nie potrafię sobie zracjonalizowac podania azotu w lutym...tym bardziej że w marcu może być zimno.  Odkąd stosuje rsm na pierwszą dawkę to widzę dużą różnicę w szybkości działania na pszenicę. Somsiada po saletrze wygląda jak milon złotych A moja taka lipna. Dopiero na początku kwietnia jak zrobi się cieplej to moja rusza. Później się to wyrównuje  A nawet moja lepiej wygląda .  

Opublikowano
8 minut temu, Taurus83 napisał:

Nie wiem... Może przez to że mój rejon do niedawna jeszcze w marcu zmagał się ze śniegiem, jakos nie potrafię sobie zracjonalizowac podania azotu w lutym...tym bardziej że w marcu może być zimno.  Odkąd stosuje rsm na pierwszą dawkę to widzę dużą różnicę w szybkości działania na pszenicę. Somsiada po saletrze wygląda jak milon złotych A moja taka lipna. Dopiero na początku kwietnia jak zrobi się cieplej to moja rusza. Później się to wyrównuje  A nawet moja lepiej wygląda .  

U ciebie w kotlinie zawsze zima jkaas jest, ja mieszkam pod Wroclawiem to nie wiem czy od pazdziernika bylo 10 nocy z przymrozkami 

Opublikowano

Zrobiłem obchód pszenicy. Jestem zaskoczony na plus. Wegetacja trwa, co dla moich pszenicy jest na plus. 

Ta EUFORIA  rokowała źle. Teraz jest stan dobry. Choć zdjęcie w najlepszym miejscu.  

20200112_145512.jpg

Opublikowano

Ta 1.10. Siane 310 sztuk tj. około 110kg. Po poplonie efa14a. Było przez miesiąc bardzo sucho i śmietka mocno przerzedziła obsadę

2 minuty temu, Taurus83 napisał:

Od 5 lat idzie jak tylko da się wjechać w pole i zawsze jest to 100 N. Za mało ? 

Po jakim czasie dajesz drugą dawkę?

Jeden doradca radził mi żeby drugą dawkę podać tydzień po pierwszej. 

Przecież to byłby bezsens.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v