Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, wiesiek63zmc napisał:

Powiedzcie czy dobrze rozumiem ducha ustawy czy tam rozporządzenia o wysiewaniu nawozów mineralnych Termin 1 marca mówi o nawozach które zawierają azot a pozostałe np. wapniowe czy siarczany  albo PK można w dowolnym terminie 

Dokładnie tak . Od 1 marca tylko nawozy zawierające azot.

Opublikowano
7 minut temu, marian7k napisał:

To ile N ma superfosfat?

SUPERFOSFAT PROSTY GRANULOWANY zawiera 19% fosforu (P2O5) w formie fosforanu jednowapniowego,
32% siarki przyswajalnej (S) potrzebnej roślinom do tworzenia białek oraz 25% wapnia (CaO).
Nawóz zawiera również występujące w naturalnych fosforytach mikroelementy.

FOSDAR Superfosfat Wzbogacony

25% P2O5 fosforanów rozpuszczalnych w obojętnym roztworze cytrynianu amonu, w tym co najmniej 93% fosforanów rozpuszczalnych w wodzie,

30% CaO tlenek wapnia (całkowity),

10% CaO tlenek wapnia rozpuszczalny w wodzie,

5% SO3 trójtlenek siarki w postaci siarczanów rozpuszczalnych w wodzie

NIEMA N.

Opublikowano

Przecież kolega zadał pytanie retoryczne.

A znowu ansu miał na myśli wieloskładniki bo te większość z nas stosuje  

Opublikowano

Znowu głupie dywagacje z tym 1 marca. Jestem z Mazur wiec pewnie wyjadę i tak po 1 , ale jeseli będą warunki i szybka wiosna to pojade i 20 lutego . Kto was tak złapie ze sypiecue ten azot przed terminem ?? W zyciu kontroli nie widziałem na polu a już na pewno nie w lutym. Już widzę jak latają za wami po polu i sprawdzają co sypiecie.

wiekszosc tych przepisów jak plany nawożenia rejestry itp to zwykła fikcja. Wpisujemy co nam pasuje i to co mówią przepisy a robimy po swojemu. To samo książka oprysków. Pryskasz jak chcesz czym chcesz a w książkę jeden oprysk na chwasty i nikt ci tego nie podwazy

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Znowu głupie dywagacje z tym 1 marca. Jestem z Mazur wiec pewnie wyjadę i tak po 1 , ale jeseli będą warunki i szybka wiosna to pojade i 20 lutego . Kto was tak złapie ze sypiecue ten azot przed terminem ?? W zyciu kontroli nie widziałem na polu a już na pewno nie w lutym. Już widzę jak latają za wami po polu i sprawdzają co sypiecie.

wiekszosc tych przepisów jak plany nawożenia rejestry itp to zwykła fikcja. Wpisujemy co nam pasuje i to co mówią przepisy a robimy po swojemu. To samo książka oprysków. Pryskasz jak chcesz czym chcesz a w książkę jeden oprysk na chwasty i nikt ci tego nie podwazy

Różne są przypadki, licho nie spi. Przecież jeżdżą z PRIONu i przeprowadzają różne kontrole, w tam tym roku złapali rolnika jak płukał opryskiwacz w krzakach i dostał ładna karę. Przez ostatnie dwa lata robili kontrole kukurydzy pod kątem GMO, to były przypaki, że ludzie zaorali kukurydzę w czerwcu. Przecież wystarczy, że pracownicy PRIONu bedą przejeżdżać gdzieś drogą i pobiorą próbkę nawozu. Ja staram się wysiewać nawóz w nocy, jak sa przymrozki.

• Like 1
Opublikowano

ma się zgadzać książka opryskow atest opryskiwacza i jakiś magazyn na śor, na mój areal wystarczy stara lodowka na czas kontroli owinieta łańcuchem i zamknięta na kłódkę, tak naprawdę nic więcej nie mogą sprawdzić

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galan99 napisał:

SUPERFOSFAT PROSTY GRANULOWANY zawiera 19% fosforu (P2O5) w formie fosforanu jednowapniowego,
32% siarki przyswajalnej (S) potrzebnej roślinom do tworzenia białek oraz 25% wapnia (CaO).
Nawóz zawiera również występujące w naturalnych fosforytach mikroelementy.

FOSDAR Superfosfat Wzbogacony

25% P2O5 fosforanów rozpuszczalnych w obojętnym roztworze cytrynianu amonu, w tym co najmniej 93% fosforanów rozpuszczalnych w wodzie,

30% CaO tlenek wapnia (całkowity),

10% CaO tlenek wapnia rozpuszczalny w wodzie,

5% SO3 trójtlenek siarki w postaci siarczanów rozpuszczalnych w wodzie

NIEMA N.

superfosfat wzbogacony ma 93% P rozpuszczalnego w wodzie ?

https://nawozy.eu/nawozy/wieloskladnikowe/super-fos-dar-40-superfosfat-wzbogacony.html

tu jest inaczej

Edytowane przez XTRO
Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Przecież w tej chwili nikt nie ma prawa zaglądać ci w faktury z arimr albo piorin

Jak nie jak tak.

Ogólnie sypalem przed 1 marca w tamtym roku, ale złego sąsiada bym podpierdolil jakby sypał 😁

• Haha 1
Opublikowano
16 minut temu, XTRO napisał:

superfosfat wzbogacony ma 93% P rozpuszczalnego w wodzie ?

https://nawozy.eu/nawozy/wieloskladnikowe/super-fos-dar-40-superfosfat-wzbogacony.html

tu jest inaczej

Wrzuć na kalkulator, ale to 23,5%  to będzie chyb 93%. Sam kiedyś interpretowałem to w ten sposób.

Teraz odczytuję tak że 25% p2o5 stanowi 100% i rozpuszcza się w cytrynianie

A 23,5%p205  stanowi 93% i rozpuszcza się w wodzie.

Opublikowano

1 sztuka rzepaku ozimego na jakieś 15-20 m^2 po jesiennym zabiegu expert met + adiunkt. Szykować się na poprawkę? Bo raczej już nie zginie? Pierwszy raz próbuję herbicydu jesienią w pszenicy

Opublikowano

A jak już to chyba fosforan wapnia z elektrowni najlepiej wychodzi cenowo i podobno można spokojnie po roślinach sypać. Ale fosfor to po żniwach albo na jesieni pod pług. No chyba że inaczej to niech ktoś się wypowie. 

4 minuty temu, Roxer napisał:

1 sztuka rzepaku ozimego na jakieś 15-20 m^2 po jesiennym zabiegu expert met + adiunkt. Szykować się na poprawkę? Bo raczej już nie zginie? Pierwszy raz próbuję herbicydu jesienią w pszenicy

Trzeba granstar lub generyk było dodać

Opublikowano
37 minut temu, sylwek23111 napisał:

Różne są przypadki, licho nie spi. Przecież jeżdżą z PRIONu i przeprowadzają różne kontrole, w tam tym roku złapali rolnika jak płukał opryskiwacz w krzakach i dostał ładna karę. Przez ostatnie dwa lata robili kontrole kukurydzy pod kątem GMO, to były przypaki, że ludzie zaorali kukurydzę w czerwcu. Przecież wystarczy, że pracownicy PRIONu bedą przejeżdżać gdzieś drogą i pobiorą próbkę nawozu. Ja staram się wysiewać nawóz w nocy, jak sa przymrozki.

A były w tej bajce smoki? Mi badali rzepak na gmo bo się na to zgodzilem

jezeli wykryliby w kukurydzy gmo to producent miałby kłopot a nie rolnik ktory zasiał legalnie kupione nasiona kukurydzy od gmo. Także nie wiem kto i po co oral

Opublikowano

No ale rolnik sieje materiał kupiony zadeklarowany jako bez gmo ??

nie wiem jak to akurat z tym jest. Mnie pytali czy mogą przebadać rzepak bo jeszcze nie badali i mówili ze przeważnie w kukurydzy to robią. Za moja zgoda to robili. Nie wiem jak jest z kuku

ale z tym 1 marca nie widziałem żadnej kontroli ani nie słyszałem 

Opublikowano

Klimat się zmienił . Kiedyś do kwietnia śnieg leżał.

W tym roku to 1 marca niektórzy skracać będą jak się pogoda nie zmieni.

Opublikowano

W takim razie siac zboże wcześnie żeby się rozkrzewilo i nie martwić się że trzeba spieszyć się z N1 jak ma w tej chwili po 5-6 rozkrzewien to nawet jak zredukuje 1-2 przez późna podanie N1 to i tak źle nie będzie 😉🤣

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, dzikiWschód napisał:

W takim razie siac zboże wcześnie żeby się rozkrzewilo i nie martwić się że trzeba spieszyć się z N1 jak ma w tej chwili po 5-6 rozkrzewien to nawet jak zredukuje 1-2 przez późna podanie N1 to i tak źle nie będzie 😉🤣

Siać później i wysiewać więcej i tez będzie dobrze a nawet  lepiej bo mniej chorób za jesieni .

Edytowane przez galan99
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v