Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Ulman napisał:

Coś tam może wpadnie ale ile ty masz tych miejsc w które granule mogą wpaść.

@kamilc017  masz zupełną rację. Nawozy na ściernie , gruber lub talerzówka i orka. Nawozy w warstwie 15-30 cm , rośliny korzenią się głębiej by znaleźć składniki, zawsze jest tam wilgoć by roslny mogły skladnki pobierać. Jak dla mnie sypanie NPK po orce nie ma sensu. 

Tak głęboko to pod rzepak i burak ale nie pod pszenicę - maks to 10 cm nawóz bo z tej głębokości najwięcej pobierają korzenie ale nie z 30 cm to są nie liczne pojedyncze korzonki co mogą wodę pobierać .

Opublikowano

Ale żebyś przewalił nawóz orką na 30cm to byś chyba musiał orać na 40cm. Przecież skiba się rozsypuje, później uprawa, także aż tak głęboko ten nawóz nie będzie. 

24 minuty temu, wiesiek63zmc napisał:

dobrze mówisz że ci się wydaje 

To opisz jak się krzewi na 1kl a jak na 4kl, a nie piszesz jakieś dyrdymały. 63 w Twojej nazwie profilu to raczej poziom Twojego IQ. Podaj jakieś doświadczenia, jakiś artykuł podeślij, jakieś porównania, tylko nie pisz doświadczeń ze swojego gospodarstwa, bo szkoda czasu będzie na to poświęcić żeby to czytać.  

Opublikowano

2017-02-04-008901-842x1024-370x450.jpg

Tak wygląda system korzeniowy żyta, pszenica korzeni się do głębokości około 1m ale przekrój jest podobny. 80% masy korzeni z tego co pamiętam ma na głębokości do 35 cm a około 50% masy korzeni od 7 do 20 cm. Chodzi o pszenicę ozimą.

• Thanks 1
Opublikowano
Agrest napisał:

Mtn  33,6 zk 96%.

Planuję 320 szt/m2 w połowie października

Nie za mało?

nikt Ci nie doradzi, bo to nowa odmiana. Ja kupiłem z mtz 41 i myślałem, że drobna.

Opublikowano

Na stronie sklepu Dla roślin jest napisane że norma siewu od 220 do 375 szt. Więc moje 320 powinno być ok, choć nie pamiętam kiedy poplon mogę zlikwidować. 

Opublikowano

Zasiejesz w normie i będzie ok. Powinieneś wiedzieć czy siewnik dużo zostawia na wierzchu, czy dużo bryl zostaje. Zasiej 350 i będzie poprawnie.

ja tak jak mówiłem zwiększam z ciekawości normę i zobaczę czy jest różnica między 400 a 500. U mnie ciężka glina i uprawa zaraz po siewie, ciężki agregat i siewnik z wałem a bryły zostaje i tak dużo 

Opublikowano
4 godziny temu, Agrest napisał:

Zamówiona paleta 1200kg Euforii .

Na 10ha styknie.

Po ile płaciłeś? Jutro też myślę zamówić trochę na próbe

Opublikowano

Ja zawsze siałem 350-400 w optymalnym terminie a nawet wcześnie jak na woj warminsko mazurskie bo w tamtym roku koło 10.09 zaczynałem 

powiem wam ze plony ok bo 5,6 a nawet 7,5 tony ale nigdy nie miałem pszenicy jakoś przesadnie gęstej mimo ze na wiosnę wcześnie idzie 250 kg saletry. Jakoś słabo się to u mnie krzewi albo gdzieś te rozkrzewienia odpadają bo miałem po 1,2 a często żadnego przy pędzie głównym.  

Na ciężkiej glinie zanim wegetacja ruszy to zaraz dzień staje się dłuższy i to krzewienie jest dość krótkie wiosna u mnie. Tak to tłumacze. Stad decyzja żeby zasiać 500 w tym roku

Opublikowano

czy stosował ktoś z was zamienniki polifoski ze wschodu bo w tym roku polifoski takie drogie i sie zastanawiam czy pod pszenice zamiast polifoski 6 po 250 kg na ha dac moze białoruską Mega NPK 8 19 29 stosował to kiedys ktos ? bo to kosztuje 1650 netto troche zawsze tańsze tylko jak to sie sprawdza 

Opublikowano
1 minutę temu, robercikj100 napisał:

Zamawiales na dlaroslin.pl ?

Podali ci odrazu mtz?

Nie z olx wybrałem najbliżej mnie. Ale okazało się że siedziba w Mogilnie. Towar mają już na stanie i znają parametry.  W dla roślin taniej ale chyba mtn 41 czyli jednak drożej.

Przy palecie 1-1,2t wysyłka gratis.

Opublikowano
29 minut temu, Agrest napisał:

Nie z olx wybrałem najbliżej mnie. Ale okazało się że siedziba w Mogilnie. Towar mają już na stanie i znają parametry.  W dla roślin taniej ale chyba mtn 41 czyli jednak drożej.

Przy palecie 1-1,2t wysyłka gratis.

Moja eufiria z dostawą w okolicznym sklepie 1850brutto, przy 40mtz

Opublikowano
15 godzin temu, mano napisał:

A mieliście styczność z odmianą  Avenue i Patras? Zastanawiam się nad nimi.

Avenue miałem zasiać ale nigdzie nie mogę tej odmiany dostać? Masz namiary na Avenue gdzie ja można dostać to podeślij?

Opublikowano
17 godzin temu, loquito napisał:

Ale żebyś przewalił nawóz orką na 30cm to byś chyba musiał orać na 40cm. Przecież skiba się rozsypuje, później uprawa, także aż tak głęboko ten nawóz nie będzie. 

To opisz jak się krzewi na 1kl a jak na 4kl, a nie piszesz jakieś dyrdymały. 63 w Twojej nazwie profilu to raczej poziom Twojego IQ. Podaj jakieś doświadczenia, jakiś artykuł podeślij, jakieś porównania, tylko nie pisz doświadczeń ze swojego gospodarstwa, bo szkoda czasu będzie na to poświęcić żeby to czytać.  

Twoja agresja i chęć obrażanie ludzi eliminuje cię z grona ludzi z którymi warto rozmawiać Czyżby gnębili cię w szkole i stąd ta agresja wywołana kompleksami

Opublikowano
2 godziny temu, masa24 napisał:

JAkie macie ceny za kwalifikat? Ja dałem za 15 ton 2000 brutto i trochę za dużo chyba jak na taka ilość. Odmiany hondia i metronom

Jak kupujesz nasiona z Top Farms to płacisz więcej. ;)  

21 godzin temu, mano napisał:

A mieliście styczność z odmianą  Avenue i Patras? Zastanawiam się nad nimi.

Avenue ma beznadziejną zimotrwałość, jak siejesz to chociaż ją ubezpiecz od mrozu.

Opublikowano

Zazwyczaj bywają droższe , przynajmniej w firmach handlujących u mnie w okolicy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v