Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trochę popadało ale mało, jutro zerknę ile.

@XTRO syreny nie słyszałem bo oglądałem tego z łbem chorym.

2 minuty temu, marian_machler napisał:

Ale co to "ten tego" ma wspólnego z pogodą ? Burza przeszła bokiem, jak narazie czerwiec 0 opadu.

Jak to co we łeb przygrzało 😁

Opublikowano

U mnie dzisiaj tez popadało i chmura się rozdwoiła i poszła na sokołow i biesk podlaski

Opublikowano

Idzie coś z południa,cały dzień wszystko mija,ale ta już chyba zaczepi. Sucho nie jest jakoś strasznie ale nie zaszkodzi jak popada.oczywiście spokojnie

Opublikowano
2 minuty temu, bobienko napisał:

Idzie coś z południa,cały dzień wszystko mija,ale ta już chyba zaczepi. Sucho nie jest jakoś strasznie ale nie zaszkodzi jak popada.oczywiście spokojnie

pisałem ze poszła do ciebie i poleje ostro.

Opublikowano
damianzetor9540 napisał:

Z sianokosami to największy problem mają tacy co tej trawy mają może  5 ha, wielcy gospodarze. Ja tam z ojcem w 3 dni we dwóch ogarneliśmy 15 ha łąk i teraz leżymy. Taki DanielFarmer tez ma trawy pewnie z 30 ha i nie słyszałem na forum aby wylewał żale że nie ma kiedy trawy zebrać. 

tytuł 26 ha,dwa tygodnie temu w sobotę skosilem,w poniedziałek wieczór w foli na polu było a od wtorku popadało 😁

Opublikowano (edytowane)

Ona szła od łukowa może zachaczła Radzyń.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 godzinę temu, kropka napisał:

U nas też ładnie popadało. Gradem. Zboża tak podlało aż wszystko leży połamane. 

Co to za miejscowość ,,u nas"?

LRA podlewa spokojny deszczyk, wcześniej gdzieś blisko uderzyło w elektrykę bo gniazdka ładnie się zaświeciły.

Opublikowano
3 minuty temu, Wiesi0 napisał:

pisałem ze poszła do ciebie i poleje ostro.

Na razie drzewa wygina

Opublikowano (edytowane)

U mnie tylko deszcz rzadko kiedy żeby był grad, grad przeważnie nad Grójcem szaleje, jakoś położenie ma znaczenie.

A co do sianokosów i kiszonek to zależy jaki kto ma sprzęt i czy pola daleko,i od ilości ludzi do roboty.

I czy z tego żyje, chodzi o dobrą paszę dla krów mlecznych,czy kosi dla byczków i dopłaty to i motywacja w każdym przypadku inna.

Obserwując te forum to ludzie robią rozmajcie od regionu i ja to rozumiem,bo w jednym pada w drugim nie, inne gleby,przymrozki,mokre tereny i suche,nawożenie też różne.Niby Polska nie duża a różnice są we wszystkim.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

WiesiO co do sprzętu to nie koniecznie prawda 😀 mam sąsiada co ma sprzęt ful wypas ale oborę z lat 6diesiątych syna co ma dwie lewe ręce 😉 i tylko jego trawa stoi do tego jest ,,Zosia Samosia'' a w okolicy jedni już drugą trawę zebrali deszczyk spokojnie popaduje

Opublikowano
13 minut temu, Roki212 napisał:

No to na małym skrawku na południu Podlasia zapewne już coś pada, chciałeś i masz :) 

Podlasie tj. u mnie, a nie tam jakieś skrawki 😋

Opublikowano (edytowane)

To on to za kredyt chyba kupił,gospodarkę trzeba przynajmniej lubić nie kochać,i brać się do roboty bo same się nie zrobi i to ostro.Białko ważna rzecz z traw,zacielanie,mleko.Kto myśli jak suszy siano o rujach u krów,inaczej kto robi kiszonkę i szybsza robota,mniej wymaga pogody.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Bardzo pracowity człowiek gospodarstwo badzo ładne tylko brak porządnej obory zbyt duża obsada zwierząt i przez to brak czasu na prace polowe 31/1 czerwca dopiero posiana kukurydza

DanielFarmer macie siwego dziadka i lidera i jeszcze nasz deszcz chcecie zakosić ?😀😛

Opublikowano (edytowane)

No wiesz ja traktuje pole i terminy agrotechniczne na pierwszym miejscu.Co ze starej trawy,z kukurydzy tak późno sianej, będzie słaba pasza tylko za zapchania żołądków i jak z mlekiem czy z przyrostami.Nie da się 10 kotów złapać za ogon.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Sławek puść deszcz w kierunku Stoczka Łukowskiego, nadają cały czas deszcz a nie pada, wczoraj siano owinąłem bo mu 2 dni brakowało a deszcz nadawali.  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v