Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
26 minut temu, Szymi40 napisał:

Oj   deszcz   potrzebny  na już  a tu  tylko  gorącz niesamowita   -    a było już  tak   ładnie   w maju. 

a jak padało to 3/4 forum płakało że pada 😂

• Like 1
Opublikowano

To ja byłem w tej 1/4.

Sucho. Braków jeszcze nie ma ale i perspektyw na deszcz też nie ma

Opublikowano
59 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Śmieszny jesteś. Ja wolę wziąść dzierżawę bez dopłat i tak wyjdę na tym na plus:) Jak uprawiasz ziemię tylko na dopłaty to dopiero bezsens.

punkt patrzenia zalezy od punku siedzenia a bardziej regionu w jakim prowadzisz gospodarstwo .z miejscowosci ŁEBKI DUŻE to gdzies w twoim regionie wywodził sie doradca rolny który pracował w mojej gminie i zawsze mówił ze u niego ojca zawsze wiecej opadów i inny klimat czyli u ciebie . natomiast co do zarobku nikt nie przeczy ze on jest tylko pytanie jak by nie było dopłat czy stać by cie było na wymiane parku maszynowego w obecnej chwili .ja dopłaty inwestuje w park maszynowy lub remonty .

Opublikowano

W maju dostałem 60 z hakiem mm z czego 30 w postaci ulewy. Więc nie licząc kolegi spod Augustowa plasuje się na szarym końcu 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Bezdeszczowy dzień dobiega końca, jutro od nowa gorąco i bez deszczu.

Dobrze że czereśnie dojrzały to i jedzonko i cień.

Wcześnie Ci końca dobiega . A u mnie trochę pokropiło . Grzmiało też .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
1 godzinę temu, beata12596 napisał:

Jedni chcą deszczu inni woleliby, żeby było chociaż 1,5 tygodnia bez deszczu, bo siano nie może wyschnąć. W tym roku takie łapane sianokosy bo ciężko, żeby było trzy dni pogody. Do tego stan wody w Bugu jest tak wysoki, że wszystkie łąki niżej położone już są zalane. Mam pytanie do tych, którzy mieszkają blisko Buga jak u Was z poziomem wody? Pytam, bo słyszałam już od kilku osób, w tym od jednej, która widziała to na własne oczy i od jednego ukraińca, który to potwierdził, że na Ukrainie są ogromne zbiorniki retencyjne i po dłuższych opadach nadmiar wypuszczają właśnie do Buga. Dla mnie to nie do pomyślenia, bo jakie musiałyby być one ogromne, że mają tak duży wpływ na stan wody w Bugu. 

Bez przesady, 2 tyg temu był płacz że sucho, teraz ze mokro bo sianokosow nie da zebrać a jak zbiorą sianokosy znowu będzie płacz że sucho

• Like 1
Opublikowano

Paręnaście minut temu przeszła mała burza i zostawiła 2L

Opublikowano
40 minut temu, Agrest napisał:

W maju dostałem 60 z hakiem mm z czego 30 w postaci ulewy. Więc nie licząc kolegi spod Augustowa plasuje się na szarym końcu 

U mnie 73mm w maju także nie wiele więcej, ale bardzo dobrze ze i tyle spadło 

Opublikowano

Z sianokosami to największy problem mają tacy co tej trawy mają może  5 ha, wielcy gospodarze. Ja tam z ojcem w 3 dni we dwóch ogarneliśmy 15 ha łąk i teraz leżymy. Taki DanielFarmer tez ma trawy pewnie z 30 ha i nie słyszałem na forum aby wylewał żale że nie ma kiedy trawy zebrać. 

• Confused 1
Opublikowano
3 minuty temu, damianzetor9540 napisał:

Z sianokosami to największy problem mają tacy co tej trawy mają może  5 ha, wielcy gospodarze. Ja tam z ojcem w 3 dni we dwóch ogarneliśmy 15 ha łąk i teraz leżymy. Taki DanielFarmer tez ma trawy pewnie z 30 ha i nie słyszałem na forum aby wylewał żale że nie ma kiedy trawy zebrać. 

to też zależy czy ktoś robi siano czy kiszonkę ;)

3 dni to ja walczyłem z 5ha ale wszystko sam robiłem ;) od koszenia po zwózkę

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Uziu92 napisał:

najbardziej to biadoli ten co ma 2 ha tego siana albo i mniej :D

Gorzej jak jest ok 40 h do zebrania 🤨 i jak tu nie "biadolić" jak, albo leje z góry, albo podsiąka od Buga, a w zimie dla krów chyba muzykę puszczę, żeby zapomniały o jedzeniu 😂

Edytowane przez beata12596
Opublikowano
30 minut temu, XTRO napisał:

Bez przesady, 2 tyg temu był płacz że sucho, teraz ze mokro bo sianokosow nie da zebrać a jak zbiorą sianokosy znowu będzie płacz że sucho

28 kwietnia spadł u nas pierwszy deszcz i tak do tej pory więc mi nie pisz o dwóch tygodniach, bo to bez sensu. Każdy kto wyraża swoją opinię ma ku temu powody, a pisanie o przesadzie jest nie na miejscu, kiedy ciężko komuś zrozumieć, że tyle ha łąk wykoszonych, woda zalewa, a nie ma pogody, żeby zrobić siano. Sianokiszonki nie robimy tylko bazujemy na sianie i slomie dla krów mamek, nie ma siana nie ma amu, poniał? 

• Like 1
Opublikowano

Z racji na swój podeszły wiek 😂 wszystko co jest ważne piszę w kalendarzu, mam ich dwadzieścia odkąd zaczęliśmy prowadzić gospodarstwo, bo pamięć może zawieść, a to co napisane zostaje. Maj był taki, że między deszczami posieliśmy, dokładnie 9 maja, fasolę to na jednym kawałku ok 30 arów nie wzeszło tylko zgniło, bo ciągle woda stała. Do tego początek był zimny, ale chyba dzięki temu szarnik oszczedził buraki, jemu też pogoda nie sprzyjała 🙂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v