Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, fireseba napisał:

nie masz co robić to zbieraj w wiaderka deszczówkę na lato będzie

Pierdziele idę poleżeć co godzinę do jałówki wstawałem,o 4 się ocieliła, szkoda mi było cielaka do rana głodnego zostawić i w godzinę 3 litry udoiłem 🤣 potem już nie było sensu się kłaść

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik7343 napisał:

eee tam, nic by mu nie było

Jo, a potem skąd biegunka albo płuca i inne dziadostwo. U mnie max godzina od wycielenia siara. Byłem na pszenżycie to nawet gdzie na wierzchu ziarko wzeszło. Dalej pada

Opublikowano
8 minut temu, fireseba napisał:

To nie za dobrze.

Coś idzie od zachodu. Sprężone wilgotne powietrze, równo odcięte:) 

Niedawno był przypadek że nic nie dostał bo krowa po wycieleniu ucięła i dawała tyle że nawet kana się nie zmoczyla od środka i dostawał od innej krowy mleko 

Opublikowano

Każdy orze jak może. Na takie wypadki jest oksytocyna. A jak nie ma dobrej siary to w zamrażarce czeka 5litrow. Bogu dziękować nigdy jeszcze cielak mi nie zdechł

No idzie idzie pompa jakaś

Opublikowano

Ja już po pierwszym dniu mówiłem ;) napisałem do znajomego co ma sporo krów i sie dowiedziałem co potrzeba żeby puściła mleko, ale oczywiście są tacy co wiedzą lepiej 😅 i po 3 dniach i tak weterynarz przyjechał i dał jej zastrzyk tego "leku" o którym mówiłem od początku

Opublikowano
18 godzin temu, mraukot napisał:

U kumpla we wsi teraz dali się do zmiany dachu na sporej chałupie. Robota do 15 tej, soboty wolne, dźwig stoi... Idź pan w .uj z taką firmą ! U nas praktycznie wogóle nie pada, a oni zrzucili całe pokrycie, rozciągnęli folię i pier**lą się jak matka z łobuzem, byle by do 15 tej i fajrant 😠

Idź na etat i rób na kogoś po więcej jak 10 godzin zobaczysz jak to fajnie ;) godzina zakończenia to rzecz święta.

Opublikowano
danielursus3p napisał:

18 godzin temu, mraukot napisał:

U kumpla we wsi teraz dali się do zmiany dachu na sporej chałupie. Robota do 15 tej, soboty wolne, dźwig stoi... Idź pan w .uj z taką firmą ! U nas praktycznie wogóle nie pada, a oni zrzucili całe pokrycie, rozciągnęli folię i pier**lą się jak matka z łobuzem, byle by do 15 tej i fajrant 😠

Idź na etat i rób na kogoś po więcej jak 10 godzin zobaczysz jak to fajnie ;) godzina zakończenia to rzecz święta.

Pierdolisz głupoty ! Jakoś pracownicy "na etatach" zatrudnieni w rolnictwie, pracują np. w żniwa po 16 - 18 godz. dziennie, bo wiadomo że sytuacja tego wymaga... Prawda jest taka, że Pisiory tak rozpasały ludzi tymi swoimi "plusami", że jeszcze trochę i żadnemu .ujowi w tym kraju robić nie będzie się chciało. Głosujcie dalej na tych, jak to Zbychu Stonoga ostatnio nazwał, "pisowskich zwyroli w .upę yebanych, na kaczych łapach z .ujem na czole", bo wam obiecali po stówce do świnki i po pińcet do krówki.

Opublikowano (edytowane)

Nie biorę żadnego świadczenia od pisiorów itd. Ile masz takich dni? 10-15? Pracowałem bo tyle godzin w pewnej firmie. Stwierdziłem, że pier**le kasa to nie wszystko. Też chce żyć jak ludzie.

Ani ich nie popieram, ale dla przeciętnego szaraka za PiS jest lepiej jak za PO, bo chociaż trochę ludziom oddają A nie wszystko dla siebie. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

"Na dachu" też nikt nie żąda od robotnika dniówki 12 godzinnej codziennie, ale jak trzeba podgonić robotę póki pogoda korzystna, to pasowałoby dać trochę z siebie... Wszystko zależy od pracodawcy oczywiście, ale dzięki temu pisowskiemu łajnu mamy takie czasy, że robol w każdej chwili pierdolnie robotą, bo pisiory dadzą socjal. Nie miałem na myśli konkretnie Twojej osoby, pisząc poprzedniego posta, tylko ogólny zarys mentalności, jaka zapanowała wśród społeczeństwa..

Opublikowano
8 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Samo 500+ nie wystarczy by żyć.

Nie bierzcie dopłat ani modernizacji bo to rozpaskudza i podnosi ceny maszyn.

Ty suszowego nie bierz , bo później udka w Lidlu tylko drożeją . ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v