Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, marulekk napisał:

Jak drugim razem płycej tymi naszymi ulepami robisz, trzymasz na podnosniku czy zmniejszasz kat talerzy?

Na wałku jedzie, opuszczam lub podnoszę wał na odpowiednią głębokość pracy.

Wał solidny to wytrzyma ciężar talerzówki u ładnie wyrówna.

7-42-l.jpeg

Edytowane przez Rolnik1973
  • Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, Wiesi0 napisał:

A nie lepiej zabronować ,drugi raz.Rano popadało nie było prądu.

To powyciąga słomę i nie będzie po fachowemu i potem pług będzie ściągał.

Wszystko musi być dobrze zrobione.

3 l z ranka napadało.

1 minutę temu, zetorki12 napisał:

Rolnik z przyczepy zadowolony jesteś ?

Tak, żadnego minusa nie znalazłem.

Opublikowano
10 minut temu, damianzetor9540 napisał:

U mnie też nic. Ale 30 km na północ kolega mówi że przylało fest. 

Burza była około północy, lało przynajmniej godzinę. Pompa była taka że wykop 3mx3mx1.5m jest pełny wody! Teraz przynajmniej poplony na pewno urosną ;) Oby jak najwięcej takiego deszczu...

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Piotrek1975 napisał:

U mnie WZW podlało w nocy całe 5 L, Agrest jak u Ciebie bo waliło i błyskało w twioch stronach.

Doszło do 20mm. Dyskoteka poszła po północy i południu, u mnie tylko zlewny deszcz. Podejrzewam że bokami dostali jeszcze więcej, a jak na Wiśle chmura stanęła dopiero zrobiło się pożadne disco.

Zrobiłem hektar agregatem talerzowym ale tak to zakleiło że szkoda paprać. Trzeba czekać aż słoma będzie suchsza

Opublikowano

Ja pomału zapominam jak wygląa deszcz,rzepaku nie posiejmy w tym roku -masakra

Opublikowano
1 godzinę temu, Morion napisał:

Burza była około północy, lało przynajmniej godzinę. Pompa była taka że wykop 3mx3mx1.5m jest pełny wody! Teraz przynajmniej poplony na pewno urosną ;) Oby jak najwięcej takiego deszczu...

To dobrze wiedzieć że nawet 10 km dalej ode mnie już padało...

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Morion napisał:

w sobote do okoła przeszły takie ulewy że samochody sie zatrzymywały bo wycieraczki nie wyrabiały a nawet słyszałem że był przypadek że w ulewę rów kopali na podwórku żeby wodę odprowadzić bo zaczęło stodołę zalewać ... a u mnie 1l spadło ... 3km dalej 14l i im dalej tym mocniej lało

Edytowane przez Rolnik7343
Opublikowano

Gdzie ten deszcz co tak od wczoraj straszą się pytam? Słońce praży, gorąco i tyle, chciałem dziś po talerzowac troche to tylko podskakuję jakbym kamienie przewracał i rzuciłem to w Chujam

Opublikowano

A u mnie pada codziennie od poniedziałku,fakt że cały wuj ale pada😅

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v