Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj w niedzielę omłócona pszenica. Dziś piorun i poszło z ogniem. Gdyby została pszenica poszło by wszystko z sadami włącznie.

Myślałem że moje pole ale na szczęście nie.

20190729_132433.jpg

Opublikowano

LLB - 36 stopni w cieniu. Coś się niby zbiera od zachodu ale pewnie się rozejdzie. @ZELKOW a jak u Ciebie pogoda ?

Opublikowano

WG pada!! Pierwsza ulewa od kilku tyg. Kukurydzy na V i VI kl już nie wskrzesi, ale na IV kl. jak jeszcze ze 2 - 3 takie ulewy w nocy przyjdą to mocno ją podratuje.

Opublikowano
55 minut temu, damianzbr napisał:

WG pada!! Pierwsza ulewa od kilku tyg. Kukurydzy na V i VI kl już nie wskrzesi, ale na IV kl. jak jeszcze ze 2 - 3 takie ulewy w nocy przyjdą to mocno ją podratuje.

A idź pod chu z bielic bizonem bez kabiny wracałem w tę nawałnicę. Nawet zatrzymać się nie było gdzie jak nie drzewa to linie energetyczne. Na domiar złego 2 drzewa po drodze wyjebalo trzeba było polami kręcić. Po zgruberowanym polu ładnie bryzgalo błotem.

Opublikowano
7 minut temu, danielursus3p napisał:

A idź pod chu z bielic bizonem bez kabiny wracałem w tę nawałnicę. Nawet zatrzymać się nie było gdzie jak nie drzewa to linie energetyczne. Na domiar złego 2 drzewa po drodze wyjebalo trzeba było polami kręcić. Po zgruberowanym polu ładnie bryzgalo błotem.

To u nas spokojny deszczyk padał, teraz kropi i grzmi.

Dużo tych szkód narobiło oprócz tych drzew?

Opublikowano

Jak do wsi dojezdzalem to pojechały 2 wozy strażackie i do tej pory nie wróciły. 

Tam u Ciebie tak chmury nie było. Bardziej tu na stoczek poszło. A wiatrzysko taki był że aż mnie zatykało. Grzmot za grzmotem naokolo błyskawica.

Wody na polach jakby rzeka wylała.

Opublikowano
12 minut temu, danielursus3p napisał:

Jak do wsi dojezdzalem to pojechały 2 wozy strażackie i do tej pory nie wróciły. 

Tam u Ciebie tak chmury nie było. Bardziej tu na stoczek poszło. A wiatrzysko taki był że aż mnie zatykało. Grzmot za grzmotem naokolo błyskawica.

Wody na polach jakby rzeka wylała.

To dobrze bo na bielicach (obok) ze 18 ha kukurydzy rośnie. Dobrze że ją podlało.

Tak poszło na stoczek z tego co radary pokazują.

Opublikowano
19 minut temu, stempos1980 napisał:

Od ponad 2 godzin grzmi i narazie tyle nakapało

IMG_20190729_174610.jpg

To u mnie tak doje***o że wyrwane drzewo z korzeniami i 37 litrów. 

Zdjęcia wstawię później. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v