Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nigdy nie liczyłem na suszone, nie było w ubiegłym to i w tym nie będzie choć ponoć w tym gleby najsłabsze podlegają.

Tylko ja mam porównanie jak jest po sąsiedzku. Te same gleby różne plony. Ja staram się dbać , odstaję od najlepszych, ale jest masa tych za mną co i w mokry rok 1t z ha mają. 

Opublikowano
8 minut temu, marulekk napisał:

@zetorki12 tę droge za Kockiem w stronę Dęblina jeszcze remontują ? Bo chcem jechać

Tak , remontują , ale przecież przejezdna .

Opublikowano

Dzisiaj planowałem kończyć żniwa a w nocy niespodzianka - 18 mm opadu . Ważniejszy deszcz od młócenia ,buraki i kukurydza odżyje - powiat Toruń

• Like 1
Opublikowano

U mnie nie nadają opadów ale te chmury kłębiaste to jakieś dziwne się wydają. Już jest 30 st tylko wiatr wieje to trochę chłodzi. 

@Rolnik1973studnie to wierć w jednej ze studni kregowych. U nas to studnie wierci Pan Skwarek z okolic Łukowa. W tym sezonie 140 zł bierze z metra. U Szwagierki kopał najpierw lokalny studniaż to wykopał na 90m i sucho a dopiero Skwarek przyjechał i 36m i woda jest. Głębokość zależy od pokładu wody na danym terenie

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, stempos1980 napisał:

U mnie nie nadają opadów ale te chmury kłębiaste to jakieś dziwne się wydają. Już jest 30 st tylko wiatr wieje to trochę chłodzi. 

@Rolnik1973studnie to wierć w jednej ze studni kregowych. U nas to studnie wierci Pan Skwarek z okolic Łukowa. W tym sezonie 140 zł bierze z metra. U Szwagierki kopał najpierw lokalny studniaż to wykopał na 90m i sucho a dopiero Skwarek przyjechał i 36m i woda jest. Głębokość zależy od pokładu wody na danym terenie

A zechce w studni robić?

To by było najlepiej i podłączenie do rury bez rozkopywania z zewnątrz.

Opublikowano

Czemu ma nie chcieć. W ten sposób wywiercisz cichaczem bez pozwoleń i biurokracji. W nowym miejscu to już nie przejdzie.

Opublikowano

Mało kto chce wiercić w starej studni nawet jak dopłacisz.

U mnie dziejowej niesprawiedliwości ciąg dalszy, u mnie słońce na budowie wiatr a kilka kilometrów dalej ostra pompa. Różnice w opadach w promieniu ok 20km sięgają nawet 100l na metr... Czerwiec z lipcem póki co ok 15l, teraz już deszcz to chyba tylko do orki potrzebny

Opublikowano

Czekałem i na obiad i na kombajn. Jak się doczekałem to wszystko na raz. Tylko gębę poparzyłem a do tego zapomniałem o piwie w zamrażarce. Teraz poszło na rozmrożenie do lodówki.

Opublikowano

@Agrest ja se dzisiejsze manewry polowe odpuściłem bo tylko słoma została do sprawowania i zebrania.

Opublikowano

Mi 17 ha pszenicy i 1,5 pszenżyta. Na jutro dogadany kombajn i prawdopodobnie deszcz od rana.

Opublikowano

Byłem na małej wycieczce z ,,dziećmi'' ze 20 wsi objechaliśmy to nikt w polu nie robił słomy leży oporowo jak w belach tak i na pokosach i nikt z tym nic nie robi niedziela jest po to by odpocząć zbóż już niewiele na polach☺

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Morion napisał:

Wreszcie pierwszy prawdziwy deszcz w tym miesiącu! Niespełna 25 minut, ale zaraz inne powietrze się zrobiło i łąki z pewnością się zazielenią za kilka dni, więc będzie gdzie krasule wygnać ☺️ Powiat EWI

17 godzin temu, Sylwekx25 napisał:

Ja też EWI a tutaj spadło niecałe 4 litry i to ulewnego grubego deszczu... tyle co lekko zmoczyło ziemie na parę mm...

Wczoraj było dużo lokalnych burz. 

Około 14 przeszła 15 minutowa pompa w okolicach Sędziejowic i mi prasowanie przerwała, wróciłem do domu (30 km) chciałem prasować dalej to w okolicy nowa burza i dało 25 mm w 15 min. Wszystko zalane w momencie. Ta burza u mnie widać lekko Was dosięgła. 

A znów 8 km dalej tata zbierał bele i przyjechał to mówił że tam dopiero się zbierało i tworzyło coś nowego. 

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano
34 minuty temu, slawek74 napisał:

Byłem na małej wycieczce z ,,dziećmi'' ze 20 wsi objechaliśmy to nikt w polu nie robił słomy leży oporowo jak w belach tak i na pokosach i nikt z tym nic nie robi niedziela jest po to by odpocząć zbóż już niewiele na polach☺

Ja widziałem dziś jednego, ale on do kościoła nie chodzi ;) Po ile u Was za słomę z pokosu wołają?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v