Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Klep . klep . Na zarobki pójdziesz , to odżyjesz .

A tak poważnie , są chętni trochę na koszenie ?

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
4 minuty temu, Piotrek1975 napisał:

syn mi podesłać zdjęcie deszczołap. Dało 14 Litrów.

To jednak u mnie tyle dopie*****ło 😯

Opublikowano
zetorki12 napisał:

a jakże im więcej drobnicy tym więcej ha do koszenia, chyba że masz na myśli łąki to nie Orientowałem się w sytuacji w Lublinie to grad nie wielki obyło się bez uszkodzeń, piwnice podtopiło, sklep zamknięty jeden bo dachem woda się dostała, studzienki nie drożne powysadzało no i w niektórych miejscach problem z przejazdem

Opublikowano
17 minut temu, zetorki12 napisał:

Trochę będzie, mniej niż parę lat temu bo parę kombajny przybyło, parę rencistów ubyło ale zawsze będzie coś.

Kiedyś to po żniwach to się auta mieniało bo zarobił na dokładki do nowszych modeli poldka, a tetaz aby na ropę do auta zarobić i opłaty.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Można wiedzieć ile tak ok ha koszenia wychodzi ? Znaczy ile bierzesz ?

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano (edytowane)

W moich stronach na koszeniu nie zarobisz bo każdy ma kombajn.Nawet jak ktoś ma 7 ha to ma takiego classa z lat 60 z dwumetrowym hedrem i silnikiem od samochodu i sam sobie skosi.A usługi class tukano 300zł za ha.Takie stawki na Podlasiu.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Czyli to samo jak u nas . No jak najwięcej klientów na żniwa życzę . No ale tak żebyś poniżej 100kg nie złapał . :P

Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Kiedyś to po żniwach to się auta mieniało bo zarobił na dokładki do nowszych modeli poldka, a tetaz aby na ropę do auta zarobić i opłaty.

2 minuty temu, Wiesi0 napisał:

W moich stronach na koszeniu nie zarobisz bo każdy ma kombajn.Nawet jak ktoś ma 7 ha to ma takiego classa z lat 60 z dwumetrowym hedrem i silnikiem od samochodu i sam sobie skosi.

U mnie też mnóstwo kombajnów, a jak trzeba było skosić, to akurat kosi u siebie, a coś mu się zepsuło, a ma jedną oponę słabsza i boi się 3km asfaltem jechać, a może za parę dni, a no już jedzie, już zaraz będzie i w ostatniej chwili coś wypada, a generalnie to jak siebie obkosi, albo z rana żeby do siebie po południu wjechać i tak w kółko. Aż trzeba było samemu na paręnaście hektarów kombajn kupić. 

A co do zarobku, to u nas kasę robią tylko tacy, co mają troszkę nowsze kombajny i na usługi do obszarników jadą co się sami nie wyrabiają. Np koło mnie gospodarstwo koło 500ha ściągalo na usługi 3 kombajny ponad 200km w jedną stronę.

Opublikowano

To u mnie jeden już 400 w ubiegłym roku za godzinę wołał za bizona, przeciętnie 350 zł/ha

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, kierowiec napisał:

WWE dookoła chmury i ulewy, u mnie z ostatnich 3 dni 2l, wszystko ominęło, susza się pogłębia od kwietnia 2018, drugiego pokosu 0

z Twoich stron chłopak bierze u mnie słomę, czyli w tym roku też przyjedzie skoro tak tam sucho.

Paliwo względem tamtego roku złotówkę do góry to i cena pojdzie do góry.

Edytowane przez Uziu92
Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

Ja za mniej niż 350 nie pojadę w tym roku 

2latat temu kosił u mnie jeden z tych kombajnów ściąganych z sąsiedniego województwa, to wzięli jak od obszarnika, u którego kosili - 200 (albo220juz nie pamiętam) + paliwo.

Opublikowano

@Uziu92 Zależy z jakiej części powiatu, bo nawet w gminie rozstrzał, 2 km obok już 15l, ja słomę zawsze niedostatek załatwiałem w rozliczeniu za belowanie, ale szukać po 3-4 bele z ha to też się nie kalkuluje.

Opublikowano

Ale mówię u nas jest parę class Tukano za 550tyś. I biorą 300zł za ha a kombajny góra mają 5lat.

Opublikowano
1 minutę temu, kierowiec napisał:

@Uziu92 Zależy z jakiej części powiatu, bo nawet w gminie rozstrzał, 2 km obok już 15l, ja słomę zawsze niedostatek załatwiałem w rozliczeniu za belowanie, ale szukać po 3-4 bele z ha to też się nie kalkuluje.

nie pamiętam już dokładnie miejscowości, mówił mi ale wypadło z głowy, gdzieś za mokobodami.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, daron64 napisał:

Np koło mnie gospodarstwo koło 500ha ściągalo na usługi 3 kombajny ponad 200km w jedną stronę.

W moich stronach jest hrabianka i odziwiwo też niema kombajnu tylko najmuje.A ma, nie wiem może 1000ha.

Mają tyle pola a nie stać na nowego.

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v