Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
32 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

IMG_20190619_084609.jpg

Tylko trzeba mieć jeszcze co ze sobą zabrać 😂 a jak przebimbasz to i dla potomnych nic nie będzie. Te młode rolniki za kilka lat Cię wykupią i po chałupie cielaki będą biegać

Opublikowano

Stare przysłowie mówi"Do młodzieży świat należy".

2 godziny równego deszczu.Cacy

Opublikowano
31 minut temu, Rolnik1973 napisał:

IMG_20190619_084609.jpg

Te bagaże zostawiamy dla dzieci, w dużym stopniu pracujemy, by oni mieli lepszy start w życiu, by im żyło się lepiej 🙂. To jest myśl przewodnia w moim życiu. Wiem, jaki start mieliśmy z mężem jak niewiele dostaliśmy, ale przez ciężką pracę swoją, ale i dzieci stać mnie będzie na kupienie lub postawienie im domów, a dach nad głową to podstawa, a nie w wynajmowanym do końca życia siedzieć. 

Chmurzy się, bez opadów, dobrze, ze wiaterek wieje to daje się żyć i pracować. 

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, pedro2 napisał:

Tylko trzeba mieć jeszcze co ze sobą zabrać 😂 a jak przebimbasz to i dla potomnych nic nie będzie. Te młode rolniki za kilka lat Cię wykupią i po chałupie cielaki będą biegać

wtedy bedzie ich w nocy nawiedzać :P

Opublikowano
10 minut temu, beata12596 napisał:

Te bagaże zostawiamy dla dzieci, w dużym stopniu pracujemy, by oni mieli lepszy start w życiu, by im żyło się lepiej 🙂. To jest myśl przewodnia w moim życiu. Wiem, jaki start mieliśmy z mężem jak niewiele dostaliśmy, ale przez ciężką pracę swoją, ale i dzieci stać mnie będzie na kupienie lub postawienie im domów, a dach nad głową to podstawa, a nie w wynajmowanym do końca życia siedzieć. 

To   zależy   -  przyjdzie  zięć   z  ,, głębokim gardłem ''  🍷  to gospodarkę   w dwa  lata   przepuści....:ph34r:

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
Dnia 21.06.2019 o 10:19, pedro2 napisał:

Za nikogo nie będziesz spłacał to nie zaglądaj. Powoli każdy da radę, a ty wszystko przeżresz i nic po Tobie nie zostanie 😕

W pszenicy kłosy grubieją, mieszanka i pszenżyto się pokłada, ziemniaki, trawy, qq w oczach rośnie 👍👍 Bóg zapłać oby tak dalej

No wygląda że tanio pojem, a te młode pójdą z torbami co kredyty na spłatę  bykami nabrane, albo na 3 pokolenia rozpiszą raty.

😁😁😁😁

Edytowane przez Rolnik1973
Zwolnienie załącznika
  • Confused 1
Opublikowano
22 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

Z takim podejściem to po co w ogóle coś robić ? Maszyny sprzedać na złom, ziemię zugorować... Na zasiłku też da się przeżyć 

14 minut temu, beata12596 napisał:

`jescze za mało przezyłem ale jedno widze , te majątki przejete po rodzicach którzy ciezko pracowali w sporej czesci  są ...... moze nie zmarnowane , ale tez dzieci idą w innym kierunku .nie wiem jak to ująć , dzieci w wiekszosci wyprowadzilły sie do miasta , a starzy zapierniczają sami .

• Like 2
Opublikowano
24 minuty temu, Szymi40 napisał:

To   zależy   -  przyjdzie  zięć   z  ,, głębokim gardłem ''  🍷  to gospodarkę   w dwa  lata   przepuści....:ph34r:

Gdyby każdy tak myślał to z drzew byśmy nie zeszli🤨

Opublikowano

nic dziwnego że widać jest dużo młodych uciekających do miasta, średnia krajowa powierzchnia gospodarstw lekko ponad 10ha, ponad 1milion gospodarstw w Polsce a już na Słowacji 80ha, Francja 60ha, o Czechach się już nie wspominając, i po co ma młody zostawać na gospodarstwie 3-5ha nie produkującym żadnych warzyw

Opublikowano
7 minut temu, beata12596 napisał:

Gdyby każdy tak myślał to z drzew byśmy nie zeszli🤨

to nie jest też tak zeby nic nierobić , robić rozwijać sie trzeba tylko nie ponad siły i pracować 18 godzin na dobe  jak to ma miejsce nieraz przy chodowli zwierząt ,nieraz poprostu trzeba wynająć firme z zewnątrz aby pokazać dzieciom ze gospodarka to nie tylko zapiernicz . 

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

U sasiada ziemniaki już 3 dzien pływają na dołku. 

Ty nad Białką a ziemniaki w dołku - co im bronisz :D

Opublikowano
1 godzinę temu, ZELKOW napisał:

nic dziwnego że widać jest dużo młodych uciekających do miasta, średnia krajowa powierzchnia gospodarstw lekko ponad 10ha, ponad 1milion gospodarstw w Polsce a już na Słowacji 80ha, Francja 60ha, o Czechach się już nie wspominając, i po co ma młody zostawać na gospodarstwie 3-5ha nie produkującym żadnych warzyw

a guzik prawda sonsiad m 3 synow kazdy dostal po 100 tys i synki do pracy a stary ma sprzent i mija 5 lat i synki pierdolo gospodarke i dla tego so male gospodarstwa

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v