Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WMA coraz wiecej chmur zaczyna przybywac na niebie. Trzeba chyba z RSM wyjechac na łaki po 2 pokosie. Na naszym rejonie nie mozemy narzekac na brak wody bo naprawde co jakis czas popada ładny deszczyk i teraz znow cos nadaja. 

Opublikowano

Przed czym się powstrzymujesz?

JarekBazydlo deszczu nie musi być dużo tylko wystarczy aby regularnie padał ☺

Rolnik1973 napisał:

6 minut temu, zetorki12 napisał:

d*pa nie susza . Zapowiada się przeciętnie . Tylko jak tak se śmigam między polami , to jakoś strasznie szybko wszystko szybko szykuje się pod kosę . Jak deszczu nie będzie , to w tym roku żniwa rekordowo  wcześnie się zaczną .

To tylko moje spostrzeżenia z tego roku .

6 kl na zgórku dziś

FB_IMG_1560885769813.jpg

bu tu powinien rosnąć las

Opublikowano (edytowane)

No  ok . 6 i tyle . No ale siejąc tam jęczmień , czy pszenicę czego można się spodziewać ?? Są inne zboża .

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

gdzie?

No jak gdzie ? No u mnie ...:ph34r:

LLB . Jedynie porosiło . No ale wygląda że opady będą .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

w mokrym roku qq może się nieźle udać jak będzie dobrze nawożona ale bardziej odpowiedzialne będzie żyto lekko kropi LLU

wybieram się do kocka przyczepy pooglądać stój przy drodze😆

• Like 1
Opublikowano

Kurde a u mnie zimno,jak zacząłem w cieniu lipy przedłużkę siłową rozkręcać to bez koszulki ciary po plecach chodziły-jak tu żyć?

a może te ciary od tego że 2 koniec nadal do prądu podłączony?

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał:

czyli świadomie ryzykujecie i gdy występują susze trzeba przyjmowac niepowodzenie na klatę a uprawiać w spoób ograniczający odparowywanie wody

ograniczam do minimum 😂 orka i ze 2-3 razy uprawa xD

tak paczam i licze i ty jesteś prawie w tym samym wieku co ojciec 🤔

Przed chwilą, kopin napisał:

Kurde a u mnie zimno,jak zacząłem w cieniu lipy przedłużkę siłową rozkręcać to bez koszulki ciary po plecach chodziły-jak tu żyć?

a może te ciary od tego że 2 koniec nadal do prądu podłączony?

jak w upał robi ci sie zimno to już jest źle :P

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, slawek74 napisał:

wybieram się do kocka przyczepy pooglądać stój przy drodze

Pewno szybko wrócisz . :P No ale z drugiej strony kupę tego sprzedaje .

Któregoś dnia przejeżdżałem to sporo tam tego stało . Nawet jakaś zbierająca .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

ja to cały czas chce przejść częściowo na bezowkę ale wiadomo ;) bo po ciul orać pole pod kukurydzę na którym wcześniej rósł poplon na kiszonkę i był wygolony do ziemi ?

chciałem tak napisać ale widze że niektórych na af to drażni :P 2 lata młodszy od ciebie

Opublikowano
zetorki12 napisał:

5 minut temu, slawek74 napisał:

wybieram się do kocka przyczepy pooglądać stój przy drodze

Pewno szybko wrócisz . :P No ale z drugiej strony kupę tego sprzedaje .

Któregoś dnia przejeżdżałem to sporo tam tego stało . Nawet jakaś zbierająca .

tam ktoś drugi jeszcze dwie przyczepy wystawia kojarzysz?

Opublikowano

No właśnie patrzę . Nie wiem czyje . Pewno okolice Kocka .

Opublikowano

Zachodni bauer narzeka na pogodę? To co to za bauer?

Sławek weź małżonkę lepiej ze sobą, jak zobaczy, że pod pretekstem przyczepy jedziesz do Małgorzaty to może być problem 😉 smali od rana może zbierze się po południu na jakiś deszczyk

Opublikowano

No to dzisiaj obiadu już nie zjem,wyszedłem do ogrodu a tam za płotem sąsiadka kosi trawę-100 kg ,wszędzie duuuuużo,do tego z 65 lat,ubrana w stanik i gacie(i to nie był kostium niestety) wszystko mi stoi -ale w gardle

• Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano
12 minut temu, kopin napisał:

No to dzisiaj obiadu już nie zjem,wyszedłem do ogrodu a tam za płotem sąsiadka kosi trawę-100 kg ,wszędzie duuuuużo,do tego z 65 lat,ubrana w stanik i gacie(i to nie był kostium niestety) wszystko mi stoi -ale w gardle

Ty się kurła nieśmiej

Bo niewiesz co i Ciebie czeka.

Ni ma widoku na deszcz, przygrzewa wysusza to co jeszcze zipie.

Opublikowano
12 minut temu, kopin napisał:

No ale jakoś tak zadziwiająco dokładnie to opisałeś ... :P

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v