Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mam 30ha i kombajnu nie kupię. Pola mam porozrzucane i byłby problem z transportem . Jak omłócę to nie zwiozę.

Opublikowano (edytowane)

Przedwczoraj za 13ha pszenicy zapłaciłem 4500zł. Zwiozłem sam minimum 80ton. 

Czy tak dużo mnie to kosztowało? Około 55zl/t.

Gorszy bilans w bizonach wyjdzie bo nie dawały rady że słomą.

Cały sezon wyjdzie około 13000zl przy około 180tonach.

To ja wolę patrzeć jak ktoś młóci.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
12 godzin temu, 20CBR12 napisał:

Sam odwozisz i kosisz? Ja niby w teorii mogę 100ton na dzień skosic ale albo małe kawałki albo daleko jeździć i zawsze wychodzi tak że 80 t dziennie nie przekroczy. Kombajn cx5080 do tego tandemka na którą wchodzi 20 t pszenicy i standardowe przyczepy na nie ładuje 15t a magazyn płaski.. 

We dwóch  ,wszystko na silosy idzie

Opublikowano

A to pytaj tego .ebanego edytora słownika. 

Potrafi wypaczyć każdy tekst. 

Opublikowano
9 godzin temu, pawel885 napisał:

A czy jest pożytek z czegoś co zgnije? Bo po mojemu ma spróchnieć a nie zgnić.... Kiedyś facet opowiadał że siał 10 lat w monokulturze kuku na ziarno. Zrobił badania gleby a tam próchnica bida O.o okazało się że za głęboko przyorywał resztki żeby pole ładnie wyglądało, wszystko gniło beztlenowo . 

Ale książki podają że po kuku na ziarno bilans próchnicy ujemny, to czego się spodziewać?

Opublikowano
9 godzin temu, marulekk napisał:

Jsk sucho w polu to Ci ta słoma się nie rozłoży tak prędko,na jesień germański pług będzie miał pole do popisu😁

No nie zanosi się na deszcz.

Damy rade jest ursus jest moc👍🏻

Aby suszowe dali w gotówce to reszta to pikuś.

Wywiercim studnię i będzie woda.

Opublikowano
5 godzin temu, slawek74 napisał:

to jakaś sknera albo skrobidupa jesteś że nikt nie chce Ci pomóc/pracować 😆 jest sporo chętnych młodych ludzi co by się do takiej pracy zatrudnili

Dałbym i z 50zl/h w żniwa żeby ktoś chciał przyjść jeździć ciągnikami ale musi to być taka osoba której spokojnie mogę dać sprzęt, niestety u mnie nie ma takich osób, wogole nie ma chętnych do pracy w rolnictwie bo lepiej dać w dzierżawę do tego 500+ wziąść i siedzieć i nic nie robić 

Opublikowano

Obeschło i kombajnista powrócił. W obejściach dożynki, zostało niedokończone 1,5ha w sąsiedniej gminie.

Opublikowano
20CBR12 napisał:

5 godzin temu, slawek74 napisał:

to jakaś sknera albo skrobidupa jesteś że nikt nie chce Ci pomóc/pracować 😆 jest sporo chętnych młodych ludzi co by się do takiej pracy zatrudnili

Dałbym i z 50zl/h w żniwa żeby ktoś chciał przyjść jeździć ciągnikami ale musi to być taka osoba której spokojnie mogę dać sprzęt, niestety u mnie nie ma takich osób, wogole nie ma chętnych do pracy w rolnictwie bo lepiej dać w dzierżawę do tego 500+ wziąść i siedzieć i nic nie robić 

i za 50zł/h nie masz kogo nająć? kuźwa to dniówa 15godz wyjdzie około 750zł jakbym swojemu kierowcy powiedział o takiej dniówce to jutro by u Ciebie był 😂😂😂

Opublikowano

Byśta chłopy nie wiedzieli co jest do czego, po za kierownicą.  Chyba że wy już po kursie pilotażu i kumacie pierdylion kontrolek i przycisków 😁

Opublikowano
4 godziny temu, Zapracowany napisał:

Ale książki podają że po kuku na ziarno bilans próchnicy ujemny, to czego się spodziewać?

Podają tak ale gdy jest kukurydza na kiszonkę.

Na ziarno gdy wszystko zostaje na polu bilans jest przynajmniej zerowy albo nawet dodatni.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

No nie zanosi się na deszcz.

Damy rade jest ursus jest moc👍🏻

Aby suszowe dali w gotówce to reszta to pikuś.

Wywiercim studnię i będzie woda.

Ja już suszowe  mam w gotówce  na  koncie. :) 

A deszcz  nie chce  padać   będzie  problem  z siewem rzepaku 

Edytowane przez Kujawy1990
Opublikowano
8 godzin temu, damianzbr napisał:

Podają tak ale gdy jest kukurydza na kiszonkę.

Na ziarno gdy wszystko zostaje na polu bilans jest przynajmniej zerowy albo nawet dodatni.

Wyraźnie napisałem że po ziarnowej bilans próchnicy jest ujemny! Nie kieruj się ilością resztek na polu! I nie wprowadzaj ludzi w błąd 

Opublikowano

Wczoraj poznym wieczorem skonczone u siebie, piekna pogoda sie zrobila i suche bylo . Nawadniana pszenica z 1.19 ha dala 11.300 kg.  Ale system rozwalił meloman, jeszcze nie wazone ale taka sloma i tak sypal az sie motor w claasie grzal 

Opublikowano
22 minuty temu, Uziu92 napisał:

Wczoraj poznym wieczorem skonczone u siebie, piekna pogoda sie zrobila i suche bylo . Nawadniana pszenica z 1.19 ha dala 11.300 kg.  Ale system rozwalił meloman, jeszcze nie wazone ale taka sloma i tak sypal az sie motor w claasie grzal 

Zrobiłem zrzut ekranu, już się edytowaniem nie wybronisz.

Jak na to weźmiesz suszowe to podam te plony do sejmu, niech komisja zajmie się odpowiednio za wyłudzanie.

• Haha 4
  • Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v