Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Chyba trzeba rezygnować z trawy i jarych w moim przypadku bo ni ch*ja to nie rośnie w takie lata.

Opublikowano

Ci co handlują to raczej zawsze zarabiają . Gorzej z takimi co wyprodukują i sprzedać chcą . W tym roku przewiduję bardzo niskie ceny . Gdzie spojrzeć to sterta ze słomy ,

Opublikowano
22 minuty temu, bobienko napisał:

Chyba trzeba rezygnować z trawy i jarych w moim przypadku bo ni ch*ja to nie rośnie w takie lata.

Brat zasiał rok temu 0,5ha lucerny z trawą. Lucerna sobie nieźle radzi a trawa uschnięta. Kierunek  to lucerna która ma przyszłość w takich suchych latach 

Opublikowano

Zapowiadają  deszcz   za trzy  cztery   dni  i   tak od   dwóch  miesięcy...............  i znowu  za  parę  dni .     @Rolnik1973    jakie drogie    no chyba że  dla kupujących-  🤔  facelia 8 zł.   

Opublikowano
19 minut temu, Szymi40 napisał:

Zapowiadają  deszcz   za trzy  cztery   dni  i   tak od   dwóch  miesięcy...............  i znowu  za  parę  dni .     @Rolnik1973    jakie drogie    no chyba że  dla kupujących-  🤔  facelia 8 zł.   

W tym roku chcę rzepkę ścierniskową posiać a to 40 zł kg

W tamtym kawałek na próbę posiałem to lux narosła i bulwy i liście kupa masy do gnicia.

• Like 2
Opublikowano

A czy jest pożytek z czegoś co zgnije? Bo po mojemu ma spróchnieć a nie zgnić.... Kiedyś facet opowiadał że siał 10 lat w monokulturze kuku na ziarno. Zrobił badania gleby a tam próchnica bida O.o okazało się że za głęboko przyorywał resztki żeby pole ładnie wyglądało, wszystko gniło beztlenowo . 

Opublikowano
11 godzin temu, miwigos napisał:

Ja 150 ton  dziennie mogoe skosić ,niestety niepada sahara 

Sam odwozisz i kosisz? Ja niby w teorii mogę 100ton na dzień skosic ale albo małe kawałki albo daleko jeździć i zawsze wychodzi tak że 80 t dziennie nie przekroczy. Kombajn cx5080 do tego tandemka na którą wchodzi 20 t pszenicy i standardowe przyczepy na nie ładuje 15t a magazyn płaski.. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Moja słoma już w ziemi się mineraluzuje pod przyszłe plony.

No i nic na deszcz się nie zanosi.

Poplony chyba nie będą siane, szkoda nasion wywalać bo drogie.

Jsk sucho w polu to Ci ta słoma się nie rozłoży tak prędko,na jesień germański pług będzie miał pole do popisu😁

Opublikowano (edytowane)

To po germańskim kombajnie nie chce się rozkładać. Zamiast nająć bajzona z sieczkarnią to sknerus kosi tym germańcem a pózniej lata talerzówką 5 razy na kupę a i tak słoma cała.

Edytowane przez Partyzant85
Opublikowano

Dobra ,mocna,Polska słoma i od polskiego gospodarza,z byle g..... nie podchodż,tu tradycja ,Konopnicka,Kochanowski,Mickiewicz,nie ,,,Gette'', ,,Ferhojden'',,,Melker'',,,Helmut Koll '' [Kapusta]......,Tu jest miłość, a nie,kużwa akcent że blacha sama się felcuje

Opublikowano
4 godziny temu, 20CBR12 napisał:

Sam odwozisz i kosisz? Ja niby w teorii mogę 100ton na dzień skosic ale albo małe kawałki albo daleko jeździć i zawsze wychodzi tak że 80 t dziennie nie przekroczy. Kombajn cx5080 do tego tandemka na którą wchodzi 20 t pszenicy i standardowe przyczepy na nie ładuje 15t a magazyn płaski.. 

80-100 ton CX-em to trzeba podszkolić albo zmienić kombajniste, chyba że jego dniowka to 6 godzin. 13-18 ton na  godzinę przy praktycznie zerowych stratach to jest wydajność tego kombajnu 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, piotr30piotr napisał:

80-100 ton CX-em to trzeba podszkolić albo zmienić kombajniste, chyba że jego dniowka to 6 godzin. 13-18 ton na  godzinę przy praktycznie zerowych stratach to jest wydajność tego kombajnu 

18 ton  to na naszych  piaskach  trza  dwa dni  kosić.....;)

Edytowane przez Szymi40
Opublikowano

Cały dzień czekałem na kombajn. Zrobił 0,7 ha wyszła chmura wielkości boiska i się sfajdała dając może 1mm zlewnego deszczu.

Dawno takich paskudnych żniw nie miałem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v